Spořicí účet jako bonus ke stavebku. Tady je recenze

Spořicí účet jako bonus ke stavebku. Tady je recenze

Zdroj: Shutterstock

ČSOB Stavební spořitelna (Liška, dříve Českomoravská stavební spořitelna) přichází s novým tarifem nazvaným Duo. Je bez poplatků a na první rok nabízí úrokovou sazbu 0,5 %. To je momentálně na úrovni nejlepších spořicích účtů.

Pro srovnání: Nejvyšší úrok v bankách teď nabízejí spořicí účty Hello bank s 0,6 % (do 200 000 Kč) a Creditas s 0,5 % (do 350 000 Kč) – v obou případech bez poplatků a dalších podmínek. Při „aktivním využívání běžného účtu“ lze na 0,6 % dosáhnout ještě u Raiffeisenbank (do 150 000 Kč).

Tarif Duo od Lišky má několik podstatných omezení. Tím hlavním je, že zájemce musí mít u stejné stavební spořitelny zároveň klasickou smlouvu o stavebním spoření ve standardním tarifu. Duo si tedy lze sjednat jenom jako doplněk k hlavní smlouvě – ta nemusí být úplně nová, stačí i starší, pokud je stále platná.

Výsledných 0,5 % se skládá ze dvou částí: Základní úroková sazba 0,1 % je ze zákona pevná po dobu nejméně šesti let. Po dobu jednoho (prvního) roku se k ní připočte úrokový bonus 0,4 %. Od druhého roku je spoření bez bonusu, takže úročení klesne jen na základních 0,1 %. Klient nicméně může smlouvu s tarifem Duo kdykoliv bez sankce ukončit.

Peníze na „spořicí účet“ Duo lze – podobně jako v bankách – vložit buď jednorázově, nebo postupně. Oproti klasickému spořicího účtu si však z něj nelze vybrat jenom část vkladu. Výběr je možný pouze jednorázově (ukončením smlouvy). A protože formálně jde stále o tarif stavebního spoření, platí tu standardní tříměsíční výpovědní lhůta – Liška slibuje možnost ji zkrátit.

Podobný „spořicí účet“ ke stavebnímu spoření nabízí už delší dobu Raiffeisen stavební spořitelna jako Felixovo spoření. Ten nabízí stejné zhodnocení jako Duo, ale jenom pro částku do 100 tisíc korun, nad tuto hranici už Felix zaostává.

Lze na tarif Duo čerpat i státní podporu? Můžete s ním získat výhodný úvěr ze stavebního spoření? Jak se aktuálně vyplatí standardní tarify ČSOB Stavební spořitelny? Další podrobnosti a detailní porovnání čtěte na webu Stavebky.cz.


Petr Kielar

Autor článku Petr Kielar

Petr Kielar v letech 1994–2006 pracoval v Českomoravské stavební spořitelně, od roku 2006 působí jako nezávislý konzultant. Provozuje web Stavebky.cz, který se snaží co nejlíp popisovat aktuální stav a není ovlivňován zájmy... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2021 9:30, Rada

Stavebni spoření je už o ničem dřív podpora 4500 nyní 2000 o urocich nemluvě a když porovnám inflaci dřív a teď ktomumu misto 5 ti 6 let a ještě chtějí procenta z cílové částky zak už ani náhodou, dosporim poslední co mám a další už ani náhodou.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2021 17:11

lide to se nevyplati setrte si doma nepodporujte zlodeje v bankach uroky zadne jestli mate jeste s ceho setrit v te ceske drahote tak doma do struzoku tam to mate jiste proti nenazranym kapitalistum kteri nas denne okradaji v obchodech proste vsude

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

První Dluhopis Republiky už lze koupit bez poplatku

26. 5. 2021 | Petr Kučera | 11 komentářů

První Dluhopis Republiky už lze koupit bez poplatku

Alespoň částečnou možnost online objednávky spouští ministerstvo financí po dvou a letech od úvodní emise Dluhopisů Republiky – a víc než rok od začátku koronavirových omezení.

Nejlepší spořicí účty. Nové porovnání vás nepotěší

6. 5. 2021 | Petr Kučera | 19 komentářů

Nejlepší spořicí účty. Nové porovnání vás nepotěší

Spořicí účet vám peníze ve skutečnosti nerozmnoží, pořád na něm ale zůstane víc než na běžném účtu. Poradíme, kam se podívat, když opravdu nechcete uložit úspory jinak.

Stavební spoření má novou jedničku. Tady je porovnání

3. 5. 2021 | Petr Kielar | 3 komentáře

Stavební spoření má novou jedničku. Tady je porovnání

Liška od května přichází se slevou na poplatku, ke které lze přidat prémii za nového klienta a úrokový bonus. Výsledkem je aktuálně nejvýhodnější nabídka na trhu, ukazuje nezávislé... celý článek

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

3. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

Jak zhodnotit úspory, které vám na bankovních vkladech požírá inflace? Zkuste se naučit investovat. Jestli vám to připadá složité, ze začátku to můžete vzít jako hru. Vysvětlíme její... celý článek