Zájem o stavební spoření je nejvyšší od roku 2010

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 3. 2020 | 4 komentáře

Poprvé od roku 2004 loni přestal klesat počet smluv o stavebním spoření. Ke konci loňského roku bylo ve fázi spoření skoro 3,227 milionu smluv, což je o 60 tisíc víc než před rokem. Ukazují to čísla, která ministerstvu financí posílají jednotlivé stavební spořitelny.

Počet smluv ve fázi spoření klesal nepřetržitě už od roku 2004, tedy po prvním výraznějším snížení státní podpory za vlády ČSSD. Omezení podpory se tehdy nedotklo dříve uzavřených smluv, takže se lidé „předzásobili“ a rok 2003 tak byl rekordním v historii: smluv ve fázi spoření bylo tehdy 6,3 milionu, z toho jen v roce 2003 sjednali lidé přes dva miliony nových smluv.

Úbytek starších smluv částečně kompenzuje oživení zájmu o nové smlouvy. Ten byl loni nejvyšší od roku 2010. Lidé si sjednali téměř 485,2 tisíce nových smluv, což je o 63 tisíc víc než v roce 2018.

Srovnání stavebka

Když potřebujete někam uložit peníze, nechcete je riskovat a chcete aby aspoň trošku vydělaly. Když potřebujete zašít peníze sami před sebou. Když tušíte, že si časem budete chtít vzít na úpravy bytu úvěr ze stavebního spoření. Zkrátka když z jakéhokoli důvodu chcete stavební spoření, nechejte si napřed srovnat nabídky:

Stoupl také celkový objem naspořených peněz. Ke konci loňského roku dosáhl 359,7 miliardy, skončil tak pokles trvající od roku 2013.

Po škrtech prosazeným exministrem Miroslavem Kalouskem se státu podařilo výrazně ušetřit na státní podpoře. Zatímco v roce 2011 vyplatil podporu ve výši 10,73 miliardy korun, v dalším roce klesla tato částka o více než polovinu. V roce 2017 se státní podpora poprvé vešla pod čtyři miliardy (vztahuje se vždycky k předchozímu roku), těsně pod touto hranicí se udržela i předloni a loni. Celková výše příspěvku postupně klesala už od rekordního roku 2005, kdy přesáhla 16 miliard korun.

Dál ubývá celkový počet úvěrů ze stavebního spoření (včetně překlenovacích). Ke konci loňského roku klesl na 555,4 tisíce – meziročně o 5,6 procenta. Objem úvěrů naopak stoupl o skoro šest procent na 278 miliard korun.

Poměr objemu úvěrů k naspořené částce dosahuje 77,3 procenta a v posledních letech roste.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

6. 2. 2024 | Petr Kielar

Stavební spoření v novém roce. První srovnání po snížení podpory

Nabídky stavebních spořitelen jsou teď zajímavé především díky pevnému úročení vkladů. Zatímco u spořicích účtů se očekává pokles sazeb, u stavebka je úročení neměnné. Která spořitelna... celý článek

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

18. 12. 2023 | Lucie Kocurová

Stavební spořitelny pomáhají klientům k energeticky úspornému bydlení

Na českém trhu působí stavební spořitelny už třicet let a patří mezi stabilní finanční instituce. Ani jim se ale nevyhýbají různé změny a výkyvy. O tom, jak se s nimi vypořádávají a... celý článek

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

5. 12. 2023 | Petr Kielar

Nejlepší stavební spoření v prosinci. Kolik přinese po snížení podpory?

V prosinci je poslední příležitost, jak uzavřít smlouvu o stavebním spoření a získat státní podporu za celý kalendářní rok. Ta od ledna klesne na polovinu, stavební spořitelny ale slibují... celý článek

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

2. 11. 2023 | Petr Kielar

Stát zdaní podporu stavebního spoření. Co přinese výjimka z výjimky

Vedle snížení státního příspěvku na stavební spoření přináší vládní balíček i málo známou novinku: příspěvek už nebude osvobozený od daně. Změna ovlivní tři miliony lidí, daň však zaplatí... celý článek

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

31. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

Komerčka zboří Modrou pyramidu. Stavební spořitelnu spojí s bankou

Pobočky stavební spořitelny Modrá pyramida se začínají přejmenovávat na KB Poradenské místo. Typické modré logo najdou klienti už jen v malém provedení na vstupních dveřích nebo uvnitř... celý článek

Partners Financial Services