Stavební spoření a konec roku: Hlídáte si státní podporu?

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 11. 12. 2013 | 6 komentářů
Státní podpora už není, co bývala. Přesto je stavební spoření stále populární – a z velké části za to vděčí právě penězům od státu. Kolik peněz musíte do konce roku poslat do stavební spořitelny, abyste byli podpořeni nejvíc, co to jde? A dokdy je musíte poslat, aby se z nich ještě počítala státní podpora za tento rok?
Stavební spoření a konec roku: Hlídáte si státní podporu?

Stavební spoření se díky lákavému státnímu příspěvku stalo jedním z nejúspěšnějších finančních produktů. Od roku 1993, kdy v Česku stavební spořitelny rozjely svůj byznys, se maximální výše státní podpory dvakrát redukovala – dnes vám stát přispěje maximálně dvě tisícovky, kdysi to bylo pěkných 4500 korun –, pořád jde ale o pěkný bonus, který přijde vhod každému střadateli. A to zvlášť v době, kdy se úrokové sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech pohybují velmi nízko. Asi i proto se nových smluv o stavebním spoření neuzavírá o tolik méně, jak se po snížení státní podpory a atacích někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (kterému stavebko mírně řečeno nepřirostlo k srdci) očekávalo.

Zvětšíte klikem

Často se můžeme setkat s názorem, že stavebko naučilo Čechy alespoň částečně dlouhodobě šetřit a odkládat peníze stranou. Všechno ale něco stojí. A miliardové výdaje státu na státní podporu stavebního spoření se řadě ekonomů a politiků vůbec nelíbí. „Za jedinou smysluplnou změnu stavebního spoření bych považoval kompletní zrušení státní dotace. Tento finanční produkt si musí zasloužit podporu střadatelů jako každý jiný produkt. Stát je navíc v hlubokém deficitu, tak je neospravedlnitelné platit ze státního rozpočtu miliardy na tento druh spoření. Ať je stavební spoření vztahem mezi stavební spořitelnou a klientem bez jakékoliv účasti státu,“ navrhoval například ekonom a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach v pravidelné anketě serveru Peníze.cz Očima expertů

Zvětšíte klikem

Tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý s dalším omezováním státního příspěvku ale zásadně nesouhlasí: „Důležité je vnímat, že snížení podpory s sebou nese nejen úspory výdajů, ale také ztráty příjmů. Pokud v důsledku snížení státní podpory ubyde část klientů, kteří by jinak investovali do bydlení, pak také ubylo daňových výnosů a přibylo nezaměstnaných v oboru.“ Fakt je, že výdaje státu na podporu stavebního spoření od roku 2005 výrazně klesají. Stejně tak i podíl výdajů na státní příspěvek na celkových výdajích státního rozpočtu.

Zvětšíte klikem

Státní podpora: kdo tankuje plnou

Klienti stavebních spořitelen mají nárok na státní podporu odpovídající deseti procentům z ročně uspořené částky, nejvýš ale z dvaceti tisíc korun. Od roku 2012, kdy se vyplácela státní podpora za rok 2011, se totiž hranice maximálního státního příspěvku snížila právě na dva tisíce korun. Ze statistik Ministerstva financí je patrné, že průměrná státní podpora přiznaná na jednu smlouvu o stavebním spoření strmě klesá. Zatímco ještě v roce 2007 to bylo přes tři tisíce korun, o čtyři roky později se průměrně vyplácelo už jen 1 324 korun. Novější údaj bohužel není k dispozici, protože výplata zálohy státní podpory za rok 2013 nebyla do 30. září, ke kterému se poslední zveřejněné statistiky vztahují, plně zrealizována.

Zástupci stavebních spořitelen potvrzují, že se jejich klienti snaží optimalizovat roční naspořenou částku tak, aby měli nárok na maximální státní podporu. „Nejčastějším ročním vkladem je opravdu dvacet tisíc korun, tedy částka nutná pro získání plné státní podpory. Řada klientů si ale spoří i méně. Průměrná naspořená částka na jeden účet stavebního spoření byla za loňský rok 15 000 korun,“ říká tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Jitka Jechová. U stavební spořitelny Wüstenrot je pak průměrná roční platba na jednu spořicí smlouvu 12 550 korun.  

Zajímavý je i pohled na to, kolik procent klientů stavebních spořitelen dosahuje na maximální státní podporu. „Maximální výši státní podpory v minulém roce získala téměř polovina našich klientů – šlo o 45 procent. Za rok 2013 očekáváme podobné číslo,“ odpovídá na náš dotaz Veronika Loosová z tiskového oddělení Českomoravské stavební spořitelny. V případě Wüstenrot stavební spořitelny je to 36 procent klientů.

kolik vám to sype?

Jak výhodné je vaše stavebko? Zeptejte se kalkulačky. Ale nejdřív se zeptejte své smlouvy, kolik vás spoření ročně stojí na poplatcích.

BYDLETE S NÁMI!

Z každého půjčeného milionu vám můžeme ušetřit až 150 tisíc korun.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Prosinec – měsíc stavebního spoření

Závěr roku je u stavebních spořitelen tradičně hodně rušný. Rostou totiž nejen vklady klientů, ale i počet nově uzavíraných smluv. Účastníci stavebního spoření si jednak kontrolují, jestli na svůj účet poslali dost peněz na to, aby dostali státní příspěvek v maximální možné výši, další klienti si zase uzavírají nové smlouvy kvůli nároku na státní podporu za uplynulý rok. „Prosinec je každoročně nejsilnějším obchodním měsícem, a to jak v počtu nově uzavřených smluv, tak v objemu vkladů. Klienty k tomu samozřejmě motivuje především státní podpora,“ potvrzuje mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot Helena Dušková. A Klára Pačesová ze Stavební spořitelny České spořitelny dodává: „Počet zájemců o stavební spoření bývá v prosinci v porovnání s jinými měsíci v roce vyšší. Největší skokový nárůst smluv jsme ale zaznamenali v předchozích letech, v současné době nejsou výkyvy mezi jednotlivými měsíci až tak výrazné.“

Často se tedy můžeme setkat s tím, že klienti posílají kvůli státní podpoře velkou část svých celkových ročních úložek až během prosince. Některé stavební spořitelny ale chtějí takovému jednání předcházet. „Snažíme se naše klienty motivovat k tomu, aby spořili průběžně. Za pravidelné spoření tak získávají výhodnější úrokovou sazbu. Posílání peněz na poslední chvíli koncem roku tedy u nás není tak obvyklé,“ vysvětluje Veronika Loosová z Českomoravské stavební spořitelny.

Anketa

Jak si spoříte na stavebku vy?

Na centrálách můžete podporu zachránit i na Silvestra

V průběhu prosince se každému klientovi vyplatí zkontrolovat, kolik peněz si během roku poslal na svůj účet ve stavební spořitelně. Pokud ještě nedosáhl dvacetitisícové hranice potřebné pro maximální státní podporu a jeho rodinný rozpočet může tento výdaj oželet, tak by neměl váhat. Platba však musí dorazit na účet spořitelny nejpozději do konce roku. „O garantovaných termínech převodu se klienti můžou informovat ve své bance, ze které realizují bankovní převod. Českomoravská stavební spořitelna zaručuje okamžitý převod v případě, že klient vloží hotovost přímo na pokladně ústředí Českomoravské stavební spořitelny do 31. prosince,“ radí Veronika Loosová. A Jitka Jechová ji doplňuje: „Platba poštovní poukázkou by měla proběhnout do 20. 12. 2013. Pro platbu na pobočkách nebo převodem je rozhodující datum splatnosti 31. 12. 2013, avšak je dobré si u konkrétní banky ověřit, jestli to je poslední den v roce možné. Opozdilcům nabízíme ještě na Silvestra do 14 hodin platbu v hotovosti na pokladnách v pražském sídle Raiffeisen stavební spořitelny.“

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 12. 2013 9:12, cml11

Trochu postrádám informaci, že pro optimalizaci výnosu ze stavebního spoření je třeba počítat s tím, že do základu pro získání podpory se započítávají připsané úroky. Takže částka 20 tisíc za rok je správně jen v prvním roce, pak by se měla postupně snižovat.

Ostatně bylo by hezké a pro leckoho přínosné, kdyby optimální částku dokázala počítat vaše kalkulačka...

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2015 8:26, Roman Jeschke

Vadí mne výpis stavební spořitelny Raifaisen - chybí základna pro výpočet státní podpory. A teď mne po 6 letech zvyšují poplatek za vedení účtu z 80 na 16o Kč čtvrtletně. Mohu ukončit spoření přesně na den po 6 letech 26.11 ??
Mám zkušenost s jinýma stavebníma spořitelnama - ČMSS,KB a Wuestenrot měly ve výpise řádek základna pro výpočet státní podpory

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

13. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Jak se nejrychleji dostanete k penězům ze stavebního spoření

Končí vám smlouva o stavebním spoření a přemýšlíte o tom, jak se co nejdřív dostat ke svým úsporám? Rozdíly mezi stavebními spořitelnami jsou poměrně výrazné. Přečtěte si, co vás všechno... celý článek

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

16. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

Někdo považuje stavební spoření za produkt, který pomáhá zlepšovat bytový fond a učí Čechy dlouhodobě šetřit. Pro jiné je to naopak relikt minulosti, který by měl stát přestat podporovat.... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: Vyplatí se jim dát přednost před spořicími účty?

25. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Srovnání termínovaných vkladů: Vyplatí se jim dát přednost před spořicími účty?

Jaké úrokové sazby vám nabídnou banky a družstevní záložny u ročních a dvouletých termínovaných vkladů s úložkou sto tisíc a jeden milion korun? A zahýbají s trhem „termíňáků“ problémy... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Kdo nejlépe zhodnotí sto tisíc a kdo milion?

19. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Kdo nejlépe zhodnotí sto tisíc a kdo milion?

Pohled na žebříček nejlépe úročených spořicích účtů je měsíc od měsíce méně radostný. Úrokové sazby neúprosně klesají a s inflací se daří bojovat jen pár účtům. Přečtěte si, které spořicí... celý článek

Stavební spořitelny vypovídají „příliš výhodné“ smlouvy. Buřinka dokonce „bez udání důvodu“

24. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Stavební spořitelny vypovídají „příliš výhodné“ smlouvy. Buřinka dokonce „bez udání důvodu“

Nepleťte si stavební spoření s termínovaným vkladem, vzkazují klientům stavební spořitelny. Trnem v patě jsou jim staré vysoce úročené a „přespořené“ smlouvy. S „příliš drahými klienty“... celý článek

Partners Financial Services