Hypoteční úvěry: sliby vs. realita

Hypoteční úvěry: sliby vs. realita
Klient se dnes může obrátit na deset bank poskytujících hypotéky, které se mu většinou snaží vyjít vstříc. Marketingové akce přitom neberou konce, akční snížení úroků, hypotéka bez poplatku apod. na nás útočí ze všech stran. S čím ale můžeme skutečně počítat? Ne vše, co banka slíbí, totiž také nakonec nabídne. Sestavili jsme proto tabulky, které vás uvedou do "hypoteční reality" a přiblíží vám vaše hypoteční možnosti.

Trh hypotečního bankovnictví rok od roku roste. Letmým pohledem do statistik zjistíme, že všechny banky, které poskytují hypoteční úvěry hlásí zvýšení v počtu obchodů za rok 2004 o desítky procent. Rovněž se zvýšila celková půjčená částka a také se zvýšil průměr na jeden obchod. I přes veškerá očekávání analytiků sazby hypotečních úvěrů v posledních týdnech opět klesly.

Nemilá překvapení na denním pořádku

Prakticky denně se z různých kanálů dozvídáme o případech, kdy ne vše nakonec dopadlo tak, jak bylo původně slibováno. Sice jsou pryč doby, kdy banka převzala žádost o úvěr a inkasovala celý poplatek za vyřízení nebo alespoň jeho část a následně klientovi řekla, že má smůlu. To si dnes žádný finanční dům v rámci zachování dobrého jména nedovolí. Poplatky jsou inkasovány až po schválení úvěru a navíc vždy až před jeho prvním čerpáním. Riziko pro klienta tedy spočívá pouze ve vynaložené úhradě za odhad (cena odhadu se pro jednotlivé banky liší, protože ty nevyužívají stejného odhadce) a částečně i ve vynaloženém čase na kompletování některých podkladů. Sice se tato částka pohybuje v rozmezí zhruba 3 000 až 6 000 Kč, ale přesto takto vyhodit peníze nejspíš zamrzí.

V drtivé většině případů dnes banka nebo její zástupce provede s klientem pohovor za účelem zjištění všech parametrů k uvažovanému úvěru. Již při tomto prvním setkání předběžně stanoví úrokovou sazbu, se kterou klient může po schválení úvěru počítat. To platí v ideálním případě, i tady se totiž najdou výjimky, kdy banka nakonec přijde se zcela jiným číslem.

S čím můžete reálně počítat?

Z tohoto důvodu jsme sestavili tabulky aktuálních nejnižších možných sazeb pro různé fixace a pro různé částky, které jsou u jednotlivých bank maximální možné vzhledem k uvažované hodnotě zástavy. Z těchto tabulek je patrné, že se klient nesmí orientovat jen podle úrokové sazby "již od", ale také podle maximální možné zadlužitelné hodnoty nemovitosti a podle výše poplatků, které jsou spojené s vyřízením úvěru. Stejně tak je nutné vzít v úvahu požadavek banky na případné zajištění úvěru životním pojištěním.

Tabulky:

Ze všech těchto tabulek je více než patrné, že celá problematika je nadmíru složitá a klient, který se v problematice neorientuje, by se měl obrátit na profesionálního finančního poradce. Ten by měl být schopen mu poradit a vybrat optimální produkt, případně je pro něj zkombinovat hypoteční úvěr např. se stavebním spořením. V neposlední řadě také navrhnout optimální zajištění, aby nebylo v budoucnu ohroženo splácení poskytnutého úvěru.

Rozhodně je na místě dát si pozor na prodejce jediné banky, případně na realitní kanceláře, které mají uzavřenu smlouvu pouze s jednou bankou. Stejně tak je nutné si uvědomit, že ne všechny produkty se hodí pro každého klienta. Je potřeba individuální přístup a vše několikrát spočítat. Známé "dvakrát měř" je v případě hypotečního úvěru málo.

Přehled vybraných poplatků hypotečních bank
Název banky Produkt Poplatek za hypot. účet bez státní podpory
(v Kč)
Nutnost sjednat BÚ Poplatek za sjednání hypoteč. úvěru
Česká spořitelna
(profil, názory)
všechny typy 150 ano 0,9 % z výše úvěru, min. 9 000 Kč, max. 25 000 Kč
ČSOB
(profil, názory)
hypotéka 150 ano 0,45 % z výše úvěru, min. 8 000 Kč, max. 20 000 Kč
eBanka
(profil, názory)
hypotéka 150 ano 0,85 % z výše úvěru do 1 mil., 0,65 % z výše úvěru nad 1 mil., min. 5 000 Kč, max. 19 000 Kč
GE Money Bank
(profil, názory)
Standard 150 ano 0,8 % z výše úvěru, min. 8 000 Kč, max. neomezeno
Premium 600 ano zdarma
Optimum zdarma ano zdarma
Hypoteční banka
(profil, názory)
koupě 150 ne, není možnost 0,6 % z výše úvěru, min. 5 000 Kč, max. 20 000 Kč
výstavba 150 ne, není možnost 0,8 % z výše úvěru, min. 6 000 Kč, max. 25 000 Kč
HVB Bank
(profil, názory)
všechny typy 150 ano 0,9 % z výše úvěru, min. 9 000 Kč, max. 25 000 Kč
Komerční banka
(profil, názory)
všechny typy 100 ano 0,8 % z výše úvěru, min. 9 000 Kč, max. 28 000 Kč
Raiffeisen Bank
(profil, názory)
všechny typy 100 ano 0,8 % z výše úvěru, min. 5 000 Kč, max. 29 000 Kč
Wüstenrot hypoteční banka
(profil, názory)
všechny typy 150 ne, není možnost 0,8 % z výše úvěru, min. 4 000 Kč, max. 25 000 Kč
Živnostenská banka
(profil, názory)
všechny typy 150 ano 1 % z výše úvěru, min. 8 000 Kč, max. 30 000 Kč
Zdroj dat: banky
Pozn: data k 17. 2. 2005

Co si o současných nabídkách hypotečních bank myslíte? Uvažujete nad hypotékou nebo ji již využíváte? Jaké jsou vaše zkušenosti se žádostí o úvěr?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-138
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2005 20:38, Honza

Milý Jezevče,
nebudu s Vámi diskutovat. Vy nebudete hodnotit mou mentální úroveň. Zhodnoťte si, prosím, svou a neurážejte. I když: "blahoslavení chudí duchem" - to se na Vás hodí. Vy asi máte nějaké mindráky, že jo? Těch Vás zbaví dobrý psychiatr. Radši už o žádný úvěr do banky nechoďte žádat, protože takové případy Vašeho typu se poznají už při vstupu do banky...

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 3. 2005 9:12, Jája

Paní Kateřino, není to podvod. Jsem samoživitelka a živím dítě, dnes už VŠ. A protože mám vedle zaměstnání ještě ŽL, zaměstnavatel mi odmítl měsíčně vyúčtovávat poměrné nezdanitelné části na dítě s tím, že si to mám zařídil při ročním vyúčtování daně. Taky se mi to pak při žádosti na úvěr docela hodilo, protože ani ve výplatních páskách ani v ročním vyúčtování nemám dítě uvedeno a moje bonita je tedy zákonitě vyšší. A vratka daně od FÚ v květnu ve výši přes 7.000,- Kč je příjemná záloha na dovolenou.:-))
A teď mi řekněte, zda jsem podvodník. Ano, živím dítě, ale jeho existenci mi upírá zaměstnavatel

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úrokové sazby s roční fixací

22. 2. 2005 | Pavel Slavík

Úrokové sazby s tříletou fixací

22. 2. 2005 | Pavel Slavík

Úrokové sazby s pětiletou fixací

22. 2. 2005 | Pavel Slavík

Než koupíte byt nebo dům

29. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Než koupíte byt nebo dům

Cena nemovitosti může být v případě nákupu od investora nepříjemným překvapením, chcete-li jakoukoliv službu, která není v základní ceně. Seznamte se se základními triky, které na vás... celý článek

Jakou zvolit fixaci u hypotéky

8. 12. 2004 | Lev Dvorok

Jakou zvolit fixaci u hypotéky

Často se doporučuje fixace co nejdelší nebo se alespoň mluví o její "optimální" době, která prý je kolem pěti let. I krátká fixace má ovšem své kouzlo. V čem spočívá?

Partners Financial Services