I cizinci mohou stavebně spořit

I cizinci mohou stavebně spořit
Víte, jak je to u nás se stavebním spořením pro cizince? Mají nárok na smlouvu se státní podporou nebo pouze bez ní? Mohou si brát úvěry? Je rozdíl mezi cizinci EU a ostatních zemí? Pokusíme se vrhnout světlo na některá klišé a nejasnosti.

Možná máte známého, který není občanem České republiky, a již se vás ptal, zda a jak si pořídit onen docela výhodný produkt, kdy stát přispívá slušným penízem, tedy stavební spoření. Pokud jste nevěděli a odpověď vás zajímá, najdete ji v následujících odstavcích, které se týkají, pro upřesnění, pouze fyzických osob. S přijetím novely zákona o stavebním spoření došlo ke změně některých bodů, které upravují možnosti cizích státních příslušníků jako účastníků stavebního spoření a také jejich nároky na přiznání státní podpory. Nabídky stavebních spořitelen pak zpravidla kopírují ustanovení zákona.

"Staré" a "nové" podmínky

Přidělení rodného čísla

RČ přiděluje Informační centrum rodných čísel odboru správních činností při Ministerstvu vnitra.
Pokud je cizinci vydáno povolení k trvalému pobytu, je RČ přiděleno automaticky.
Je-li vydáno jiné povolení k pobytu, může si cizinec o přidělení RČ požádat.

Podle úpravy účinné do konce roku 2003 byla účastníkem stavebního spoření fyzická osoba s trvalým pobytem na území ČR a rodným číslem (RČ) přiděleným příslušným orgánem ČR. Takové osobě zákon automaticky přiznával statní podporu.

Úprava platná od 1. ledna roku 2004 považuje za účastníka stavebního spoření jakoukoliv fyzickou osobu. Nárok na státní podporu je poté upřesněn na občany ČR, občany EU, kterým bylo vydáno povolení k pobytu na území ČR a přiděleno RČ příslušným orgánem ČR a fyzické osoby s trvalým pobytem na území ČR a RČ přiděleným příslušným orgánem ČR

Přehled podmínek obou verzí zákona o stavebním spoření
Podmínky Účastník Nárok na státní podporu

"Staré"
(do 31. 12. 2003

fyzická osoba s trvalým pobytem na území ČR a rodným číslem přiděleným příslušným orgánem ČR fyzická osoba s trvalým pobytem na území ČR a rodným číslem (RČ) přiděleným příslušným orgánem ČR

"Nové"
(od 1. 1. 2004)

fyzická osoba občan ČR
občan EU, kterému bylo vydáno povolení k pobytu na území ČR a přiděleno RČ příslušným orgánem ČR
fyzická osoba s trvalým pobytem na území ČR a RČ přiděleným příslušným orgánem ČR

Tolik zákon. Nárok na státní podporu by ovšem bylo možné přiznat nejen na základě existence rodného čísla, tak jak je tomu u nás. Jinou možností je zkoumat, zda jedinec přispívá, či nikoliv, do systémů sociálních fondů a daní. Tento přístup, který bychom mohli nazvat "když platíš, máš nárok", funguje například v sousedním Německu. Eliminuje se tak zbytečné riziko, že státní pokladnu zneužijí i cizinci, kteří mají rodné číslo, ale jinak jsou na státních dávkách už tak závislí a do státní kasy nepřinášejí téměř nic. Zároveň uvedený systém umožňuje prakticky automatický vstup těch cizinců, kteří v zemi žijí způsobem "běžných" domácích občanů. Jak k vyplácení státní podpory přistupovat je však na zvážení tvůrců zákona a pojetí zvolené v ČR není apriori odsouzeníhodné.

Problémy s úvěry

Podle zákona vzniká účastníku stavebního spoření nárok na poskytnutí úvěru. Musí však splňovat dvě skupiny podmínek: podmínky stanovené zákonem, např. minimálně 24 měsíců spořit, a podmínky stanovené stavební spořitelnou, např. tzv. hodnotící číslo. Proto ani cizinec, který splňuje všechny podmínky jako občan ČR, nemůže automaticky počítat s nárokem na úvěr. Spořitelny požadují u cizinců navíc i občanství některé ze zemí EU. Jako věřitelé se oprávněně obávají rizika nesplacení úvěru, a proto půjčují jen těm občanům, jejichž země členy EU jsou. V těchto státech se počítá s dobrou vymahatelností závazků prostřednictvím unijního práva, což by se v ostatních zemích nemuselo dařit.

Jak poznat vhodného obchodního zástupce

Univerzální recept pochopitelně neexistuje. Nejjednodušším krokem, jak nešlápnout vedle, je postupovat přes centrálu spořitelny, o jejíž služby máte zájem. Nemůžete-li se například z důvodu vzdálenosti nebo času dostavit osobně, zavolejte na informační linku a nechte si doporučit obchodního zástupce z blízkosti svého bydliště.

Závěrem je nutné upozornit, že stavební spoření pro cizince je přece jen "méně standardní" záležitost, než pro občany ČR. Proto je nanejvýš nutné sledovat veškeré informační povinnosti, které jednotlivé stavební spořitelny vyžadují. Týká se to ohlašovaní změn povolených pobytů, prodlužování a vydávání veškerých administrativních záležitostí. Vyplatí se občas průběh svého spoření zkontrolovat u obchodního zástupce nebo poradce, který pro vás smlouvu se spořitelnou uzavřel.

Už jste někdy narazili na otázku spojenou se stavebním spořením cizinců? Myslíte si, že by stát měl vůbec rozlišovat mezi občany ČR a ostatními? Měl by přispívat všem, kterým přidělil rodné číslo, nebo například jenom občanům zemí EU?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

13. 9. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

Prodloužení minimální doby spoření o jeden rok má jeden nepříjemný efekt pro všechny, kdož se snaží pomocí více smluv dosahovat maximálního výnosu. Kdo letos zapomene uzavřít smlouvu,... celý článek

Stavební spořitelny by bez pomoci státu prodělávaly

9. 9. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spořitelny by bez pomoci státu prodělávaly

Poplatky? Rostly. Počet nespokojených klientů? Rostl. Zisky? Jsou, ale kolísají. Stát? Připustil vše a přihlížel, ale došla mu trpělivost a rozhodl se jít spořitelnám po krku. Stavební... celý článek

Je to kartel, není to kartel...

6. 9. 2004 | Martin Zika

Je to kartel, není to kartel...

Stavební spořitelny tvrdí, že antimonopolní úřad narušení konkurenčního prostředí neprokázal a jeho argumenty nejsou relevantní. Redakce Peníze.CZ má k dispozici kompletní Rozhodnutí... celý článek

Poplatky jsou oprávněné, říká Trávníček

3. 3. 2004 | Jiří Šedivý

Poplatky jsou oprávněné, říká Trávníček

Minulý týden jste se mohli na cokoli zeptat ředitele marketingu Českomoravské stavební spořitelny Rostislava Trávníčka. Dnes si můžete přečíst, jak s porcí vašich otázek naložil.

Stavební spoření není výhodné pro každého

19. 2. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření není výhodné pro každého

Výhodnost stavebního spoření postupně klesá. Stavební spořitelny zvyšují a zavádějí poplatky, úroky naopak zůstávají minimální a stát snížil svou podporu. Podle našich výpočtů se dokonce... celý článek

Partners Financial Services