Jaké změny v daních z příjmu navrhuje vláda od příštího roku?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Když se řekne | 4. 10. 2010
Jaké změny v daních z příjmu navrhuje vláda od příštího roku?
Vláda schválila návrhy několika významných změn zákona o daních z příjmu s účinností od 1.1.2011. Dotknou se nejenom stavebního spoření, ekologických zdrojů energie, ale i zdanění podnikatelů, zaměstnanců či důchodců. Stručně Vás jimi provedeme. Článek je připraven ve spolupráci s Fučík a partneři s.r.o.

Stavební spoření

Úroky z vkladů ze stavebního spoření, které budou připsány na účet po 1.1.2011, již nemají být osvobozeny od daně z příjmů. Má se uplatňovat 15% srážková daň. Tato změna se však nedotkne úroků za rok 2010, které se většinou připisují do 31.12.2010.

Dále má být 50% srážkovou daní zdaněna státní podpora stavebního spoření vztahující se k roku 2010 a připsaná po 31.12.2010. Státní podpora, na niž vznikne nárok v roce 2011 a následujících letech a která bude poukázána v roce 2011 a později, má být od daně z příjmů osvobozena.

Snížení slevy na poplatníka

Vláda navrhuje snížit slevu na poplatníka o 1 200 Kč za rok (tj. na 23 640 Kč/rok). Snížení slevy na dítě o 240 Kč za rok nakonec neprošlo.

Důchody pracujících důchodců

Novela obsahuje zpřísnění osvobození důchodů od daně z příjmů. Od 1.1.2011 by měly být zdaněny důchody pracujících důchodců při dosažení hranice příjmů (ze závislé činnosti, podnikání a pronájmu) přesahující trojnásobek průměrné mzdy (tj. 70 tis. Kč měsíčně).

Příjmy z pronájmu majetku

Mělo by dojít k rozšíření výčtu příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti o příjmy z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku. Podnikatelé, kteří mají takový příjem, mohou uplatnit výdajový paušál pouze ve výši 30 %. Tato změna však přináší výkladové problémy, pokud jde o použití legislativní zkratky obchodní majetek.

Úroky z úvěru na koupi stavebního pozemku

Uplatnění úroků z úvěru na koupi stavebního pozemku bude nově vázáno pouze na podmínku, že do čtyř let od uzavření úvěrové smlouvy musí poplatník na takovém pozemku začít stavět. Navrhuje se zrušit podmínku, že při stavbě musí být využit úvěr na financování bytových potřeb.

Penzijní připojištění a soukromé životní pojištění

Novela by měla sjednotit režim zdanění a osvobození uplatněný u příspěvků na penzijní připojištění se státním příspěvkem či příspěvků na soukromé životní pojištění. Nově se budou osvobozovat i příspěvky zaměstnavatele institucím penzijního pojištění sídlícím v jiném členském státě EU, Norsku či Islandu. Limit pro daňové osvobození zůstává ve výši 24 000 Kč ročně.

Příjmy z ekologických zdrojů a zařízení

Navrhuje se zrušit osvobození příjmů z ekologických zdrojů a zařízení (např. solární elektrárny), a to u zařízení poprvé uvedených do provozu od 1.1.2011. Tato změna se dotýká jak fyzických osob, tak i právnických osob provozujících taková zařízení.

Dary

Vláda navrhuje rozšířit spektrum darů, o které by mělo být možno snížit základ daně až do výše 10 % základu daně po snížení, o dary pro střední a vyšší odborné školy, pokud jsou dary poskytnuty na pořízení materiálu nebo zařízení nebo na opravy a modernizaci zařízení využívaných pro účely praktického vyučování.

Od 1.1.2011 by se při posouzení darů poskytnutým osobám se sídlem nebo bydlištěm na území EU, Norska nebo Islandu postupuje výhradně podle zákona o daních z příjmů.

Daňová uznatelnost nákladu u finančního pronájmu

Po novele má být minimální doba pronájmu vázána na dobu daňového odpisování, a to u všech odpisových skupin. U většiny majetku nedochází k faktické změně, dojde však ke zvýšení právní jistoty u pronájmu věcí z odpisové skupiny 4, které nejsou nemovitostí.

Motivační příspěvek jako daňový náklad

Daňovým nákladem má být příspěvek žákovi či studentovi připravujícímu se na výkon profese do 2 000 Kč měsíčně, u studenta vysoké školy do 5 000 Kč měsíčně.

Daňově uznatelný odpis pohledávek

V případě přijetí novely by nebylo možné pohledávku daňově účinně odepsat, pokud by šlo o pohledávky nabyté bezúplatně nebo o pohledávky vzniklé mezi spojenými osobami.

Sleva na dani pro zaměstnavatele zdravotně postižených

Novelou má být zrušena sleva na dani ve výši poloviny daně u poplatníků, kteří zaměstnávají nejméně 25 zaměstnanců a podíl osob se zdravotním postižením tvoří nejméně 50 % průměrného přepočteného počtu všech zaměstnanců. Paušální slevy na zaměstnance se zdravotním postižením ve výši 18 000 Kč a 60 000 Kč zůstávají beze změny.

Chcete se včas připravit na chystané změny? Sledujte s námi legislativní proces nebo kontaktujte daňového poradce www.fucik.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory

24. 9. 2010 | Petr Kučera | 17 komentářů

Odškrtáno: Vláda zvyšuje daně. A omezí podpory

Vláda ve středu večer, respektive ve čtvrtek ráno schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Obsahuje řadu výdajových škrtů. Nejvíce lidí se dotkne snížení základní daňové sazby... celý článek

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

2. 9. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Státní rozpočet: jak díky škrtům nevylít s vaničkou dítě

Plošné škrty rozpočtových výdajů jsou nutné, jde však o provizorium, shodují se odborníci, které oslovil server peníze.cz. Nejde jen o disciplínu státních institucí a zejména politiků,... celý článek

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

13. 8. 2010 | Petr Kučera | 12 komentářů

Kalouskova povodňová stokoruna a další změny nové vlády

Stokoruna měsíčně od každého, kdo vydělává, s níž přišla vláda jako s plánem na získání peněz na povodně, vlastně se záplavami původně neměla vůbec nic společného.

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

29. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ | 59 komentářů

Úředníci se bouří: škrty platů jsou nepřijatelné. Co vy na to?

Ještě letos mají ministři ušetřit 2,5 procenta výdajů. Často bude nutné škrtat v penězích na výplaty. Příští rok by prostředky na platy měly snížit o další desetinu. Je nutné, aby to... celý článek

Partners Financial Services