Veřejné finance: Přirovnání k Řecku zatím nesedí, lepší je „příklad“ Maďarska

František Mašek | rubrika: Co se děje | 24. 5. 2010 | 8 komentářů
Veřejné finance: Přirovnání k Řecku zatím nesedí, lepší je „příklad“ Maďarska
Česká republika ještě není v pozici Řecka. Bez rozsáhlých změn ale může skončit jako Maďarsko. Nezávislé myšlenkové centrum Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) proto navrhuje inteligentní reformu veřejných financí.

Podle průzkumů veřejného mínění se většina obyvatel bojí, že český stát zkrachuje . To zatím nehrozí, říká  Jan Švejnar, který vede nezávislé analytické centrum (think tank) Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA). Bez rychlé reformy veřejných financí se ale situace Česka vážně zhorší. Země by pak platila za splácení dluhů víc než dosud, což by – minimálně ve formě vyšších daní – nejspíš pocítil každý.

Poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu(HDP) činí 35 procent, Česko tak patří k nejméně zadluženým členům Evropské unie, při aktuálním tempu růstu dluhů ale může zadlužení do roku 2020 vzrůst na 70 procent HDP. Je ale reálné stabilizovat výši dluhu na úrovni 50 procent hrubého domácího produktu Česka.

Při současných potížíchEvropy budou investoři hodnotit stát, který má veřejné finance v pořádku, daleko lépe než země jako Řecko, Portugalsko, Itálie, Irsko či Španělsko, upozornil Švejnar.

IDEA odhaduje růst HDP letos a příští rok na 0,8 až 1,4 procenta a 1,9 až 2,5 procenta. Pokud bude růst evropské ekonomiky, na níž je Česko silně závislé, pomalejší, bude přírůstek české ekonomikynižší, nebo může být dokonce ve 3. a 4. čtvrtletí opět záporný.

Makroekonomický odhad IDEA a realita

Ukazatel20091. čtvrtletí 2010nynější odhad 2010nynější odhad 2011minulý odhad 2009minulý odhad 2010
reálný HDP (%meziročně )-4,21,2*0,8-1,41,9-2,5-3,8- -4,20,4-0,8
Míra inflace1,00,71,4-1,61,8-2,20,4-0,80,4-0,8
Nezaměst. 1)6,7 (prům.), 7,2 (4. čtvrtletí)8,07,8-8,47,5-8,07,2 (4. čtvrtletí)6,7-7,3
Poznámky: * = předběžně, 1) jde o odhad Výběrové šetření pracovních míst, které provádí ČSÚ, z něhož počítá i obecnou míru nezaměstnanosti dle metodiky ILO.

Poznámka: * = odhad, 1) jde o výběrové šetření pracovních míst, které provádí Český statistický úřad, a z něhož počítá obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO)
Zdroj: Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA)

Koncem roku 2009 dosáhl vládní dluh 1282,3 miliardy korun, tj. 35,4 procenta HDP a státní dluh 1178,2 miliardy korun, tedy 32,5 procenta HDP. Řada ekonomik se vypořádala i s mnohem vyšším zadlužením. Jiné ovšem naopak spadly do dluhové pasti. Stárnutí populace a úbytek produktivních pracovních sil navíc situaci Česka ještě zhorší.

IDEA nepokládá za rozumné řešit situaci jednorázovým zvýšením daníči omezením výdajů a navrhuje inteligentní reformu veřejných financí.

Česku může velmi pomoci změna pravidel pro přípravu, schválení a implementaci rozpočtu, tvrdí Vilém Semerák, podílející se na projektu IDEA. Z konzervativního odhadu vyplývá, že Česko může jen díky změně rozpočtových pravidel ušetřit devět miliard korun ročně. Když se k tomu přidá ještě postupné odbourání státního příspěvku na stavební spoření, může celková roční úspora činit 22,5 miliardy korun. Jen tato dvě opatření mohou stačit ke stlačení strukturálního deficitu (očištěného o vliv hospodářského cyklu) veřejných financí pod tři procenta HDP.

Český rozpočetvzniká podle pravidel z roku 2004. Vychází z dohodnutého výdajového rámce, který je pak dvakrát aktualizován. V letech 2006 a 2007, kdy ekonomika silně rostla, činily rámce výdajů 988,6 miliardy a 987,6 miliardy korun. Ve skutečnosti ale nakonec dosáhly 1038,9 a 1131,5 miliardy korun. Výdaje tak překročily povolené hranice o 24,3 miliard a o 56,60 miliard korun. V dalších letech již byly kvůli krizi – navýšené – rámcové limity dodrženy, nebo byly i o něco nižší.

Dodržování rozpočtových pravidel nikdo nevynucuje a nesankcionuje jejich porušení. Nejsou ani zcela transparentní. IDEA navrhuje, aby byl v prvním roce po volbáchschválen rozpočet na daný rok a zároveň celkové výdaje na další tři roky. Při zhoršení stavu ekonomiky by bylo dodržování pravidel o něco volnější, když by na tom byla lépe, velmi přísné.

Libor Dušek z IDEA uvedl, že stát zrušením státní podpory u stavebního spoření ročně ušetří 13,5 miliardy korun. Nejméně 44 procent z této částky připadá na domácnosti ze středních a vyšších vrstev, které by spořily i bez této podpory. Nejchudší Češi často stavební spořenínemají. Jde tak vlastně o daňový bonus pro část populace, který může nahradit snížení daní, ale pro všechny. Stálo by sice několik miliard, mělo by ale daleko větší význam. Zrušit stavební spoření není snadné. Dušek navrhuje postupně snižovat státní podporu podle data uzavření smlouvy z dnešních 3000 korun každý měsíc o 50 korun až na nulu za pět let.

IDEA také doporučuje posílit roli vlády v legislativním procesu a zvýšit transparentnost. Důraz klade i na penzijní reformu a boj proti korupci. Podle Švejnarových slov by také bylo možné snížit sazbu daně z příjmu, zároveň ale rozšířit základ, z něhož se platí daně. Stát by tak mohl na této dani vybrat více peněz, což ukazuje i zkušenost z podobného opatření ve Švýcarsku. Doporučil rovněž omezit vysoké zdanění práce, které přispívá k růstu nezaměstnanosti a místo něj více zdanit spotřebu a další příjmy.

IDEA je politicky nezávislé analytické centrum (think tank) působící při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Své návrhy se snaží konzultovat s politiky, část z oslovených na ně ale zatím nereagovala. Pro jejich prosazení je důležitý výsledek voleb a složení budoucí vládní koalice. Česko má zatím podle Švejnara šanci provést reformu veřejných financí poměrně bezbolestně. Když s ní ale bude otálet, bude náprava složitější a dražší.

Co si o návrzích IDEA, stavu a reformě veřejných financí myslíte vy? Napište nám o tom.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2010 16:20

No, porušování vlastnických práv, jak je uvádíte, je pro mne na první pohled trochu neobvyklá interpretace. Nevím, zda by pak existoval nějaký skutečně pravicový stát či vláda. Některé z bodů, o nichž píšete, ostatně aplikují, nebo hodlají aplikovat i pravicové vlády, třeba německá. V rámci posunu mainstreamové společnosti doleva? Možná.


Kromě toho, pokud jsem to správně pochopil, byly navrhované kroky IDEA prezentovány tak, že jde o věci, které je reálné uskutečnit. A v poměrně krátké době. Kdyby se podařily, tak díky alespoň za ně. A ani bych v současnosti tolik neřešil, zda mají levicový či pravicový charakter.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žabža: Pomoc Řecku? Žádné terno.

14. 4. 2010 | Petr Žabža | 2 komentáře

Žabža: Pomoc Řecku? Žádné terno.

Řecko se konečně dočkalo. Ví, kolik a za kolik si bude moci půjčit v případě nouze od zemí Evropské unie. Trhy ožily, výnosy řeckých dluhopisů klesly. Na první pohled idyla. Jenže nic... celý článek

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Maďarsko: Drsný dojezd zlatých časů

10. 3. 2010 | Luboš Palata | 2 komentáře

Maďarsko: Drsný dojezd zlatých časů

Maďarští ekonomové se nedokážou shodnout na tom, jak daleko se vracet, když přemýšlí o kořenech dnešní maďarské krize, ve svých důsledcích nejhlubší a nejtěžší, jaká v rámci globálních... celý článek

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík, František Mašek | 28 komentářů

Bezděk: Lidi na větší spoření na penzi nemají peníze

Český důchodový systém už nikdy nebude v plusu. Proto by o jeho reformě měli začít uvažovat i ti, kteří ji chtěli odsunout o několik desítek let, říká Vladimír Bezděk, ředitel penzijního... celý článek

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

1. 3. 2010 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Partners Financial Services