Stát zpomalil své zadlužování

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 18. 6. 2008
Stát zpomalil své zadlužování
Český stát se zadlužuje pomaleji než v minulosti. Od začátku roku dokonce svůj dluh snížil o 37,3 miliardy korun. Na konci roku ale podle analytiků bude státní dluh o deset procent vyšší než loni.

Od začátku roku stát umazal 37,3 miliardy korun za státního dluhu. Snížil ho tak na 860,1 miliardy korun. Ve srovnání s minulým rokem je přesto o šest procent vyšší. „I tak je to příjemné zpomalení. Není to tak dávno, kdy dluh rostl dvouciferným tempem,“ poznamenává Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance.

Český státní dluh v mld. Kč

Zdroj: MF ČR

Domácí dluh klesl za první kvartál o 34,4 miliardy na 740,4 miliardy korun. Zahraniční dluh se snížil o 2,9 miliardy na 120,1 miliardy korun.

„Čtvrtletní výsledek státního dluhu jde na vrub odkupu státních dluhopisů. Pokles zadluženosti je výsledkem řízení portfolia dluhu a nemá zásadní význam pro celkový trend, který je stále rostoucí,“ zhodnotil Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. „Nadále očekáváme, že na konci roku bude státní dluh zhruba o 10 procent vyšší než loni.“

Na jednoho obyvatele nyní činí státní dluh zhruba 86 tisíc korun, na konci roku by to podle odhadu analytiků mělo být téměř 95 tisíc. Jen na úrocích stát letos zaplatí přibližně 45 miliard korun, to je 4500 korun na hlavu.

Státní dluh roste se schodkem státního rozpočtu. Letos je schválený deficit 72 miliardy korun. „Příjemné ale je, že se tempo růstu dluhu zpomalilo a zhruba odpovídá tempu růstu hrubého domácího produktu. Meziročně dokonce dluh rostl pomaleji než inflace, takže reálně klesl,“ zdůrazňuje Pikora.

Tato situace odpovídá snižování ročních rozpočtových schodků, ale také loňskému a letošnímu silnému hospodářskému růstu, zlepšení rozpočtových příjmů, zejména z daně z přidané hodnoty, a je také výsledkem prvních kroků vlády k úsporám ve výdajích.

„Zásadní problém ve výdajové stránce státního rozpočtu ale trvá. Výdaje rostou stále rychleji než hrubý domácí produkt, a kdyby vláda chtěla, mohly by být úspory mnohem větší,“ dodává Michl.

Ve svém nejnovějším fiskálním výhledu ministerstvo financí počítá s tím, že rozpočet bude v deficitu každoročně zhruba o 60 miliard korun.

Vadí vám, že se stát stále více zadlužuje? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ekonomika slábne a s ní i reformy

19. 5. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekonomika slábne a s ní i reformy

České hospodářství slábne, upozornil ve čtvrtek Český statistický úřad. Stále je však růst silně nadprůměrný, chlácholí ekonomové a zůstávají v klidu. To vše v době, kdy OSN varuje,... celý článek

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

7. 5. 2008 | Jan Pekař | 4 komentáře

Rozpočtové výdaje Česka rostou příliš rychle

Výdaje českého státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy a takřka dvakrát rychleji než celá ekonomika. Tento trend je dlouhodobý a nebezpečný.

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

22. 4. 2008 | Jan Pekař | 6 komentářů

Placení daní by mohlo být už za pár let jednodušší

Reformní kroky navrhované ministerstvem financí zřejmě povedou ke zjednodušení výběru a správy daní a k úsporám jak na straně státu, tak na straně daňových poplatníků. Neřeší však výši... celý článek

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

10. 4. 2008 | Petr Sklenář | 7 komentářů

Poněkud rozpačité Kalouskovy nové daně

Ministerstvo financí chce rušit výjimky u daně z příjmu. Mezi nimi i šestiměsíční test u výnosů z cenných papírů, tedy i podílových fondů. Vydělal by na tom pár set milionů korun. Přitom... celý článek

Partners Financial Services