ČNB dostává novou zbraň proti krizi. Může koupit víc dluhopisů

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 4. 2020 15:08 aktualizováno 16. 4. 2020 21:00 | 7 komentářů

Česká národní banka dostane novou možnost, jak ovlivňovat vývoj ekonomiky v mimořádných časech, jaké teď zažíváme. Senátoři na dnešní mimořádné schůzi definitivně schválili změnu zákona, která umožní centrální bance kupovat víc státních dluhopisů než dosud.

Zákon byl schválen s omezenou platností do konce roku 2021. Do té doby by parlament měl projednat tuto změnu znovu v rámci již dříve předložené novely zákona o ČNB, a to už mimo současné omezené fungování sněmovny.

Když návrh před třemi týdny po dohodě mezi guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem a ministryní financí Alenou Schillerovou narychlo schválila vláda, psali analytici, že se centrální banka brzy vydá cestou kvantitativního uvolňování formou nákupu státních dluhopisů. Že tedy, zjednodušeně řečeno, začne na podporu ekonomiky tisknout nové peníze.

Centrální banka by tímto krokem mohla vládě pomoci k levnějšímu půjčování peněz na trhu. Zůstane ale na ní, jak, a zda vůbec nové možnosti využije. Stát bude potřebovat stovky miliard korun navíc, aby nenechal těžce zkoušenou ekonomiku padnout na dno. Poslanci už vládě odsouhlasili růst letošního deficitu ze 40 na 200 miliard korun. Je ale pravděpodobné, že schodek státního rozpočtu ještě poroste.

ČNB už nyní mohla od bank nakupovat a bankám prodávat státní dluhopisy. Nově bude moct tyto obchody provádět i s dalšími protistranami, tedy například s pojišťovnami, penzijními společnostmi a dalšími institucionálními investory. U obchodování s dalšími cennými papíry, například s dluhopisy bank, zákon dosud omezoval ČNB na obchody na peněžním trhu, tedy na obchody s nástroji se splatností do jednoho roku. Novela toto omezení ruší.

Centrální banka upozorňuje, že i po změně zákona zůstane na státu nezávislá. Novela nemá vliv na zákaz měnového financování. Centrální banka i dál nebude smět nakupovat na primárním trhu vládních dluhopisů, tedy přímo od vlády. „Schválení novely má vytvořit prostor, aby ČNB mohla v případě potřeby k plnění svých úkolů vstoupit na sekundární trh jakýchkoli finančních instrumentů, včetně vládních dluhopisů,“ říká mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Podle Schillerové má Česko v současné krizi, co se ekonomiky týče, výbornou výchozí pozici. Máme nízké zadlužení, zdravý finanční sektor nebo momentálně přebytkový systém zdravotní pojištění. Dobré je podle ministryně i to, že na letošní rok byly původně naplánované nízké splátky starých dluhopisů. Konkrétně to mělo být 200 miliard korun, což mělo být nejméně za posledních deset let.

A investoři dávají Schillerové za pravdu. V posledních týdnech mají o české dluhopisy velký zájem, čehož ministerstvo financí využilo. „Podle našich výpočtů si ministerstvo celkově zajistilo už zhruba 90 % z potřebných 410,3 miliard korun na financování 200 miliard deficitu státního rozpočtu, splátek starších dluhopisů a dalších závazků spojených s řízením finančních potřeb státu. I přes to však emisní aktivita neklesá a bude pravděpodobně pokračovat i v dalších týdnech,“ vypočítává František Táborský, ekonom Komerční banky.

„Ministerstvo financí se tak podle nás snaží využít aktuálních výhodných podmínek na finančních trzích a zajistit si prostředky na financování státního rozpočtu a případné rezervy. Navíc současný kalendář splatností emitovaných dluhopisů a vyhlídka státního rozpočtu pro příští rok naznačují, že finanční potřeby ministerstva budou příští rok ještě vyšší než letos,“ dodává Táborský.

Naposledy v úterý ministerstvo financí v dluhopisové aukci emitovalo zhruba 55 miliard korun. Největší poptávka byla opět po nejkratších splatnostech, obdobně jako v minulých aukcích. „V případě dvouletého státního dluhopisu investoři požadovali více než trojnásobek toho, co bylo ministerstvo ochotno emitovat, a to s průměrným výnosem 0,79 %,“ vypočítává ekonom.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2020 18:35, Petr

Kdepak, spoření a omezení plýtvání, popřípadě štíhlý stát, to se našemu vedení, navyklému přerozdělovat každým rokem víc a víc, nebude líbit.

Ostatně všichni mají své jisté a pokud by se snížila reálná hodnota mezd, tak si odhlasují, že si platy a různé náhrady prostě hezky navýší.

Ber kde ber. Všechno to do posledního haléře zaplatí střední třída, kterou to zadusí až k nebytí.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 4. 2020 14:44, Richard Fuld

Odvoláváte se na Rašína a stěží tušíte o čem píšete. Je to legrace. ČNB nemůže generovat žádné nové miliardy. Vy si to představujete jak Hurvínek válku a není tedy divu, že jste z toho tak zdivočelý. :-)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services