Medvěd se blíží, aneb co se stane s našimi penězi

Medvěd se blíží, aneb co se stane s našimi penězi
I letos se čeští poslanci chystají naporcovat medvěda, neboli přihrát svým obcím, okresům či krajům mimořádné dotace ze státního rozpočtu. U řady z nich se už nikdy nikdo nedozví, za co se přiklepnuté peníze utratily.

"Nejde o to, podporovat tuto akci, ta je finančně zajištěna, nýbrž díky její vynikající úrovni jí bylo nabídnuto, aby byla součástí Intercontinental Rallye Challenge, což je světová soutěž. A ta navyšuje náklady na celý závod o 10 milionů korun. Pořadatelé žádají o částku 6 milionů korun," takto krkolomně vysvětloval minulý rok poslanec Tomáš Úlehla z ODS, proč by měli pořadatelé automobilového závodu Barum Rally Zlín dostat ze státního rozpočtu mimořádnou dotaci. A nepřímo tak vzkazoval svým voličům, jak dobře si v minulých parlamentních volbách zvolili.

Zdaleka nebyl sám. Podobných návrhů byly stovky. Letos se čeká, že počet dotací ze státního rozpočtu, které pro své volební kraje, okresy či obce prosadí jednotliví poslanci, bude menší. Jejich čas pomalu přichází. Po prvním čtení, kdy se odsouhlasily výdaje a příjmy rozpočtu, se zákon o státním rozpočtu přesune do sněmovních výborů. Poté se vrátí poslancům do pléna.

Zákonodárci berou peníze na mimořádné dotace, tzv. "pomníčky" či "porcování medvěda", především z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa. Ta je v zákoně o rozpočtových pravidlech definovaná jako položka, do níž spadají programy, které nelze zařadit jinam. V této kapitole se nachází i vládní rozpočtová rezerva. Tu stát tvoří pro případ, kdyby potřeboval během roku více peněz, než plánoval (například by se zvýšily výdaje v důsledku přírodní katastrofy).

Příklady poslaneckých "pomníčků"
Podporovaný projekt Částka
Rekonstrukce střechy základní školy ve Vlašimi 4 miliony
Ochrana životního prostředí, údržba a obnova zeleně na pozemcích města Hostivice 7 milionů
Podpora "Barum Ralley Zlín" - evropská soutěž 6 milionů
Znojmo - výstavba sportovního areálu 2 miliony
TJ Jiskra Třeboň, výstavba ubytovacího zařízení 5,9 milionu
"Ministr financí s tímto ‚porcováním medvěda' při sestavování rozpočtu samozřejmě počítá, a jelikož nechce, aby mu poslanci sahali na přesně určené peníze, které má vypočítané, nechá v rozpočtu nějakou vějičku," objasňuje Jan Pavel z Katedry veřejných financí Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE). A tou vějičkou je právě vládní rozpočtová rezerva. Ze zákona nesmí být nižší než 0,3 procenta výdajů státního rozpočtu. Při minulém návrhu tato rezerva činila více než čtyři miliardy korun. Nutné minimum, které při schválení muselo vládě zůstat, bylo něco málo přes tři miliardy. Poslanci tedy dostali k dispozici mírně přes jednu miliardu korun, kterou mohli rozporcovat a ukázat se tak v dobrém světle před svými voliči.

"Jenže problém nastane, když ministr financí takovou rezervu nevytvoří, nebo když poslanci nerespektují pravidla hry," pokračuje Pavel. V takovém případě může nastat to, co se stalo minulý rok. Poslanci tehdy v touze poslat domů co nejvíce peněz medvěda, neboli částku v rozpočtové rezervě zvětšili. Celkem rozdali přes sedm miliard korun. "Fiktivní rezerva (navyšovaní vládní rozpočtové rezervy, pozn. autora) je vytvářena především přesunem z oblasti povinných výdajů," hřímal při schvalování loňského rozpočtu předseda Strany zelených Martin Bursík. "A to jsou peníze, které budou chybět," pokračoval Bursík. Tím, že poslanci vzali peníze z částky vyčleněné na důchody, stavební spoření či dluhovou službu, pouze odsunuli problém, který se nakonec musel projevit ve zvýšení schodku rozpočtu. Tyto peníze stát musí ze zákona vyplatit. Když mu poslanci peníze vezmou, musí si půjčit, aby mohl dostát svým závazkům.

Na tento rok je vládní rozpočtová rezerva naplánována ve výši 3,359 miliardy korun. Povinná výše je o 38 milionů nižší. Na ně se poslanci mohou vrhnout. Možná i proto mluvil již bývalý vicepremiér Jiří Čunek o tom, že poslanci by mohli letos porcovat spíše "medvídě".

Poslanecké dotace ze státního rozpočtu kritizoval už dříve Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V kontrolních akcích prováděných na přelomu let 2006 a 2007 zjistil, že u žádného z kontrolovaných programů nebylo prakticky možné vyhodnotit přínosy pro hospodářský a sociální rozvoj regionu. "U příjemců dotací byla zjištěna pochybení při použití prostředků, zadávání veřejných zakázek, nakládání s pořízeným majetkem a při vedení účetnictví," komentoval výsledky prezident NKÚ František Dohnal. Podle něj jsou kvůli silnému vlivu lobbyistů poskytovány dotace neefektivně. Takto například poslanec za ČSSD Michal Kraus získal pro fotbalový klub SK Kladno milióny korun, z nichž byly uhrazeny tři faktury za 12,5 miliónu korun, aniž by je klub doložil soupisem provedených prací.

Při kontrole se také zjistilo, že třeba obec Borová z poskytnuté dotace jeden milion korun určené na pokrytí nákladů stavební části sportovního areálu hradila i neinvestiční náklady na sportovní vybavení v částce 42,5 tisíc korun. Město Čáslav zase uhradilo u rekonstrukce místních komunikací 2,9 milionu korun za práce nezaznamenané ve stavebním deníku a u rekonstrukce městských lázní uhradilo fakturu ve výši 2,6 milionu korun, přestože podle záznamů stavebního deníku žádné stavební práce v tomto období neprobíhaly.

"Způsob státní podpory založený na poslanecké iniciativě odporuje základním principům programového financování reprodukce majetku. Ty vyžadují stanovení cílů, priorit, opatření, finančního a časového rámce podpory," uvedl prezident NKÚ Dohnal. Stát na "poslaneckých pomníčcích" utratil v letech 2002 - 2006 4,4 miliardy korun. Letos rozdá zhruba 7,5 miliardy.

Mělo by se poslancům zakázat přihrávání "malých domů" ze státního rozpočtu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2007 18:13

Naprostý souhlas!
Naproti tomu lze postavit třeba to,že opilci jsou léčeni bez žebrání,že?

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 11. 2007 15:25, Luboš

Poslanci jsou zločinci, kteří jen ničí stát. Měli by se 1x za 10 let defenestrovat !

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé obce by mohly získat více peněz

25. 10. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Malé obce by mohly získat více peněz

„Hledáme občana, zn.: spěchá, blíží se začátek dalšího roku,“ tak by mohl v minulých letech znít inzerát všech obcí, které se ocitly těsně pod hranicí pro příděl většího množství peněz... celý článek

Kdo si rozebere bilion korun

24. 9. 2007 | Jan Pekař

Kdo si rozebere bilion korun

Dluh Česka roste. Příští rok se podle návrhu státního rozpočtu zvýší o 71 miliard korun. Za rok a půl tak každý Čech bude kvůli rozhazovačné vládě dlužit přes sto tisíc korun.

CO SI O TOM MYSLÍTE: Mají poslanci přihrávat dotace svým volebním krajům?

20. 9. 2007 | redakce Peníze.CZ

Poslanci už se těší, jak při schvalování státního rozpočtu „rozporcují medvěda“ a zapíšou se zlatým písmem do dějin své obce či kraje. Teprve se uvidí, z čího balíku na toto rozhazování... celý článek

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou... celý článek

Česko zůstane i příští rok na černé listině

14. 6. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Česko zůstane i příští rok na černé listině

Schodky vládních rozpočtů v Evropě sice klesají, ale vzhledem k rychlému ekonomickému růstu by se mohly snižovat rychleji. Nejvíce v reformách zaostává Česko a Maďarsko, tvrdí Evropská... celý článek

Partners Financial Services