Třicet českých národních stříbrných Jiřího Rusnoka

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 6. 8. 2013 | 7 komentářů
Premiér Jiří Rusnok opakovaně mluví o tom, jak by stál o místo v bankovní radě České národní banky. Co je ale na křesle v centrální bance tak zajímavého, že je kvůli němu jak za příslovečných třicet stříbrných ochotný zahodit svou dlouho a pečlivě budovanou dobrou pověst?
Třicet českých národních stříbrných Jiřího Rusnoka

V prezidentské volební kampani veřejně učiněná – a poté jistě několikrát soukromě opakovaná – nabídka místa v bankovní radě centrální banky bezpochyby Jiřího Rusnoka potěšila. Není přitom pochyb, že vzhledem ke svým zkušenostem ze státního i soukromého sektoru by se do bankovní rady hodil a byl by silným kandidátem i bez hlavní role v truchlohře, kterou nyní hraje. Co je tedy na židli v bankovní radě tak zajímavého, že se člověku, který se o sebe uměl vždycky postarat, vyplatí dělat tak neuvěřitelné kompromisy?

Jiří Rusnok o svém angažmá, až skončí jako premiér

„Budu se živit tím, čím jsem se živil doposud, a jak jsem veřejně několikrát říkal, pokud pan prezident setrvá na svém názoru, že bych byl dobrým kandidátem do bankovní rady ČNB, tak půjdu do bankovní rady.“

Zdroj: Aktuálně.cz

Jiřímu Rusnokovi zbývá do důchodu zhruba 11 let, dva šestileté mandáty v bankovní radě by je krásně pokryly. Navíc nová role ve vládní exekutivě mu přinese zajímavé zkušenosti s tím, co by mělo být novu rolí České národní banky v době nízké inflace a ekonomické stagnace: s podporou české ekonomiky. Česká národní banka v poslední době opatrně ohledává půdu a její příprava na devizové intervence ukazuje, že ochota podpořit ekonomický růst tady ze strany centrální banky je.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Na Filipínách se veřejné drancování trestá smrtí – trafiky jinak. Ovšem ještě nikdy nikoho neodsoudili – trafiky jako u nás
  • Statistiky zadlužení EU za první kvartál 2013. „Strakovka rozpočtové odpovědnosti“ zvedla dluh země rychleji než většina zemí EU.
  • České banky letos poslaly svým matkám na dividendách 29 miliard korun, celkový zisk dosáhl 47 miliard korun.

Národní banka jako podpůrce domácí ekonomiky

Tlak na kurz měny je klasickým nástrojem centrálních bank, Česká národní banka má ale v ruce ještě jeden významný nástroj – přímou podporu ekonomiky. Nemám tím na mysli klasický tisk peněz, který praktikují některé jiné centrální banky, ale dva jiné způsoby podpory ekonomického růstu. Tím prvním je zlepšení přístupu k úvěrům zejména pro malé a střední podniky, které sice vlády posledních let vždy verbálně podporují, ale reálně jim spíše komplikují život a zvedají náklady. Přístupnější financování by jistě mohlo některým malým firmám pomoci překonat nástrahy, které na ně předchozí vlády připravily.

Druhým – a mnohem důležitějším – nástrojem národní banky by mohla být možnost pomoci vládě vybírat investice s největším multiplikačním efektem. Ať se nám to líbí, nebo ne, jakákoliv vláda bude v příštích letech udržovat schodek veřejných financí okolo tří procent a zvyšovat vládní výdaje, aby pomohla znovu nastartovat zaostávající českou ekonomiku. A proto bychom měli hledat cesty, jak zajistit co nejvyšší návratnost těchto investic (a snížit riziko toho, že si každý ministr postaví výdajový program podle svých osobních priorit bez ohledu na celkový přínos pro českou ekonomiku). Národní banka by v této debatě mohla – a měla – být velmi důrazně slyšet. Intelektuální kapacitu na to má, záleží ale na její ochotě a odvaze. Otázkou je, jestli by nový člen bankovní rady, který je pro vytoužené místo udělat cokoliv, byl zrovna tím, kdo bude mít odvahu kritizovat vládu za špatná ekonomická rozhodnutí.

Anketa

Měl by členy bankovní rady ČNB prezidentovi někdo schvalovat?

Tady je prezidentovo!

A pak je tady ještě jedna funkce České národní banky, která může být pro dlouhodobě a strategicky uvažujícího člověka velmi atraktivní – dohled nad finančním trhem. Centrální banka má v ruce mnoho nenápadných, ale o to účinnějších nástrojů na to, jak ovlivnit ziskovost finančních institucí. A člověk s dostatečnými zkušenostmi a vazbami by jistě uměl tyto nástroje využít.

Jak je vidět, možnost usednout v centrální bance umí některé lidi zbavit veškerých zábran. Česká národní banka je jistě přitažlivá instituce – a pokud bude náhodou Parlament vzhledem k současné situaci plánovat úpravu prezidentských pravomocí, neměl by zapomenout na úpravu jmenování členů bankovní rady. Pokud by museli stejně jako ústavní soudci projít schválením v Senátu, možná by bylo složitější některé lidi motivovat slibem pohodlné židle. Nebo je to příliš naivní představa? 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2013 9:15

Prouza je bývalým náměstkem Sobotky. Thats it

Zobrazit celé vlákno

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 8. 2013 9:12, Dvořák

Vaše články čtu a většinou mají slušnou úroveň. Ale občas se taky něco nepovede jako tento článek,že??. Nevím proč se navážíte do pana Rusnoka, on odborníkem nesporně je, na rozdíl od ubožáka nečase a černoprdelníka kalouska- nebo snad chcete zpět tu šmejd vládu???
Pan prezident pouze využil situace a SPLNIL (na rozdíl od řady politiků.kteří jenom žvaní) co slíbil a sice stop této vládě (ODSTOP)!!!!

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Registr má udělat pořádek ve státním majetku. Sám je možná předražený

31. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Registr má udělat pořádek ve státním majetku. Sám je možná předražený

Konec plýtvání. Udělá se jasno v tom, kolik stát využívá budov, kolik metrů připadá na úředníka, kde se topí pánubohu do oken, co by se dalo prodat, koho by se vyplatilo sestěhovat…... celý článek

Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

25. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

Vláda nikým nezvolená.Vláda v pravém slova smyslu dosazená. Obývá Strakovu akademii a spravuje zemi. Jediným vodítkem pro naše očekávání jsou barvité životopisy jejích členů a osobnost... celý článek

K čemu nám vlastně je ministr financí?

9. 7. 2013 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

K čemu nám vlastně je ministr financí?

Ministr financí v Rusnokově vládě bude především posunovačem papíru a úředníkem, který se bude starat o to, aby se v úřadě svítilo a topilo. Ale příští plnohodnotný ministr financí... celý článek

Přestanou zbytečně dusit ekonomiku. Co zbytečného přijde místo toho?

30. 4. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Přestanou zbytečně dusit ekonomiku. Co zbytečného přijde místo toho?

Konečně už i ve Strakově akademii po třech letech pochopili, že dusit ekonomiku je nesmyslné a nic to nepřináší. Jenže pokus nabrat jiný kurz působí zase stejně bezradně.

Partners Financial Services