Bradáčová řádí jak černá ruka! Co si o tom myslíte?

Neutěšený obraz posledních měsíců: Všichni si dělají, co chtějí, a Bradáčová řádí jak černá ruka. Zatýká se klidně i před volbami! Dokonce i v neděli, když se jeden (Dalík) vrací z baru a druzí (redaktoři Peníze.cz) by si rádi dopřáli den klidu. Ministr spravedlnosti Blažek už toho má plné zuby. A my taky.
Bradáčová řádí jak černá ruka! Co si o tom myslíte?

Kdo to kdy viděl, aby se korupce, podvody a uplácení v nejvyšších patrech politiky vyšetřovaly a aby se za ně zatýkalo. Možná to viděl Dán, Švéd a Novozélanďan. Cosi o tom možná ví i Švýcar a Němec. Ale ne Čech. My tady na to zkrátka nejsme zvyklí, my na to nejsme zavedení, na nás s tím nechoďte.

A co hůř. Nejen, že se u nás začalo zavírat jak na běžícím páse… Zavírají se lidé i ryby všeho druhu. Zavírá se napravo i nalevo. Zavírají se lidé ve funkcích i ti, kteří z politických rybníčků dávno odplavali vydělávat do soukromého sektoru. Zavírají se politici i jejich pravé a levé ruce: náměstci, poradci, spříznění lobbisti a podržtaškové. Zavírá se před volbami, zavírá se v pondělí, zavírá se o víkendu. Zavírá se, kdykoli si Bradáčová vzpomene.

Celá potíž podle nás vězí ve dvou věcech: Nečasování a načasování. Přečtěte si proč.

Nečasování

Jak známo každá ryba smrdí od hlavy a každý neřád je třeba vyrvat i s kořeny. A tak pojďme podniknout malý exkurz ke kořenům zlotřilé zvlčilosti státního zastupitelství – které má na svědomí někdejší hlava české spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ještě větší poděkování za to, že naše státní zastupitelství začalo pracovat po letech zimního spánku, ve kterém nechávalo kauzy vlivných zamrzat, však dlužíme premiérovi Nečasovi. Lépe řečeno jeho neschopnosti. Bez té bychom nejspíš nikdy nebyli tam, kde jsme dnes.

Rath, Šiška a nejnověji také někdejší zlatý hoch ODS Marek Dalík. První dva stále v chládku. Dalík po pár dnech v chládku včera propuštěn a dál trestně stíhán na svobodě. Stejně jako u Vlasty Parkanové u něj podle soudu nehrozí, že by uprchnul nebo ovlivňoval svědky – čemuž se sice nechce příliš věřit, ale budiž…

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme psali o zatýkání na ministerstvu práce, velmi vtipně překřtěném v jedné naší anketě Očima expertů na ministerstvo práce pro kamarády. Zatčeným byl ministrův kamarád Vladimír Šiška. Ptali jsme se na to, zda „Šiška padne daleko od stromu“, ale mysleli jsme tím spíš, jestli strom, tedy pan ministr, náhodou nepadne poblíž Šišky.

V diskuzi jsme napočítali celkem patnáct názorů. A líbil se nám ten, který tak trochu vyvrací konspirační teorie, kterým byl také v debatě dán průchod. Totiž teorie o tom, že skandály vycházejí na světlo vždy podezřele blízko voleb. A protože to bylo krátké, ocitujme názor Lidumila v plném znění: To byste Nečasově vládě křivdil, ta nás skandály tohoto rázu zásobuje kontinuálně téměř od svého vzniku. To není žádné před volbami. A opozice jí zdatně sekunduje z krajů :) Panu Lidumilovi pošleme knížku.

Člověk může být sebevětší ignorant, ale vtíravé skutečnosti, že za posledních pár měsíců policie pozatýkala víc vlivných než za posledních pár let, si nemůže nevšimnout. Od té doby, co na nejvyšším státním zastupitelství sedí Pavel Zeman a o šarži pod ním Lenka Bradáčová, dějou se věci. Oba do funkcí navrhl Jiří Pospíšil, který za svou misi hubení žab na prameni zaplatil ministerským křeslem. Premiér ho odstřelil krátce poté, co se Pospíšil rozhodl Bradáčovou jmenovat pražskou vrchní zástupkyní. Jeho zámince, že Pospíšil demoralizuje kabinet, protože požádal o navýšení rozpočtu na vězeňství, nemohl uvěřit nikdo. Zvláště když peníze pro věznice už předtím víceméně bez řečí posvětil i ministr financí Kalousek, který obvykle otáčí každou kačku, kterou by měl ostatním resortům pustit.

Odvolání nepohodlných pod falešnou záminkou – to by nebylo nic nového ani převratného. Kdyby to ovšem Nečas zvládl. A on to zatraceně nezvládl. Na celá zbrklé a nepromyšlené akci do dneška nezašel punc špatně sehrané frašky. A slíznul to pan premiér s plnou parádou: za odvolání Pospíšila ho zmasírovala veřejnost i média, obočí významně zdvihal Kalousek i část Nečasových spolustraníků. A tak jako na truc bylo, muselo být výsledkem celé akce přesně to, čemu měla s největší pravděpodobností zabránit: jmenování Bradáčové. Stačilo přitom tak málo – jen trochu víc premiérovy obratnosti a neměli bychom dnes ani vrchní státní zástupkyni Bradáčovou, ani cely plné politiků, náměstků a lobbistů. Zde je ovšem třeba přiznat premiérovi jistou konzistenci v postojích i ušlechtilé pohnutky: chce zkrátka šetřit peníze v českém vězeňství stůj co stůj.

Jenže se mu to nepovedlo. Snahy a tlaky těch, kteří chtěli Bradáčovou odříznout, selhaly. I když jich nejspíš bylo dost. A není divu, že tlačili. Bradáčová totiž dostála své pověsti a řádí jak černá ruka. A tak po Davidu Rathovi, Vladimíru Šiškovi došlo také na jednoho z nejslavnějších českých lobbistů a Topolánkova nejlepšího přítele Marka Dalíka. Police ho obvinila z pokusu o podvod. V roce 2007 údajně požadoval téměř půlmiliardový úplatek za to, že česká vláda bude pokračovat v jednáních o zakázce na transportéry Pandur za 14,5 miliardy.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod. Zorientujte se v důchodové reformě
Spoření na důchod je v mnoha ohledech nové. A my se snažíme zodpovědět v knize všechny vaše otázky k této problematice dříve, než si je sami položíte.

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu

Christoph Wahlen. 10 kroků k obchodnímu úspěchu. Mentální trénink pro rozhodování ve stresu
Praktický návod, jak být nejlepším obchodníkem, burzovním makléřem, finančním poradcem nebo „jen“ úspěšným člověkem.

Načasování

Když týden předtím policie sebrala náměstka ministra Drábka Vladimíra Šišku, rozohnil se ministr spravedlnosti Pavel Blažek na vládě, že policie chtěla svým teatrálním vystoupením ovlivnit krajské volby a že nechápe, proč Šišku nesebrala dřív nebo naopak později. Potvrdil tím, že on nové pořádky a postupy na státním zastupitelství dvakrát kvitovat nebude. Jestli se minulý týden rozohnil, teď na něj musí jít mrákoty. Další a ještě větší předvolební zářez je tu. Tentokrát navíc policie sebrala člověka, který měl dříve velice blízko k Blažkově straně a může s sebou stáhnout další.

Že se zatýká před volbami, je nám docela fuk. Horší je, že se u nás poslední dva týdny zatýká v neděli a v pondělí. A naše komentářová rubrika Co si o tom myslíte, vychází pravidelně až ve čtvrtek. Takže už nebudeme s křížkem po funuse dalekosáhle připomínat, co od pondělka čtete všude: čili celý životopis a strmou kariéru muže, který je téměř dvacetiletému věkovému rozdílu navzdory považován za siamské dvojče Mirka Topolánka – bez kterého se neobejde ani na dovolené v Toskánsku. A radši se podíváme do budoucnosti. Otázek na vás, milí čtenáři, dnes máme hned několik.

·        Kdo přijde na řadu příští týden?

Zvyk je železná košile a na zatýkání neřádů si zvykáme rychle. Jestli po víkendu nepadne další, není pro nás žádné pondělí. Jde jen o to, kdo to bude. Který koledník už si podle vás koleduje opravdu dlouho?

·        Byl opravdu dobrý nápad Marka Dalíka propustit?

Věříte, že by právě Dalík, dlouholetým povoláním zákulisní hráč, náhle neovlivňoval a neloboval?

·        Riziková práce v tandemu – napráší Marek Mirka?

Práce v tandemu přináší svá rizika. A tak se dnes hlavní problém Pavla Béma jmenuje Roman Janoušek, hlavní problém Jaromíra Drábka Vladimír Šiška a setsakramentský problém Mirka Topolánka Marek Dalík. Začne Dalík zpívat? Strhne Topolánka s sebou? Obětuje se pro něj? Vyváznou oba?

·        Ukočíruje to Lenka Bradáčová?

K těm, kteří si začínají pěkně koledovat, se řadí také vrchní státní zástupkyně Bradáčová. S každým dalším zářezem totiž nutně musí přibývat lidí a vlivných skupin, které z ní mají strach. Aby si zachránili kůži, chystají jistě protiútoky a čekají na svou příležitost. Sebemenší chybu může Bradáčová tvrdě odskákat, sebemenší záminka se jí může stát osudnou. Klidně může ztroskotat už na Dalíkově kauze. 

Ostatně se hodně spekuluje o tom, kolik má policie vlastně důkazů a proč zatím nepadlo také obvinění z korupce. Dalík je obviněn pouze z pokusu o podvod: čili z toho, že za úplatu sliboval, co reálně nemohl ovlivnit. Členem vlády, která o zakázce na obrněnce rozhodovala, totiž nebyl.
Co si o tom všem myslíte vy? Pište do diskuze. Nejzajímavější, nejbystřejší nebo nejtrefnější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

17. 10. 2012 20:57 | Major

Počujte, Kefalín, čo vy si tak predstavíte pod takým pojmom "velký rybník"?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2012 8:46 | paj

To je na všech kauzách minulých i budoucích nejdůležitější. Nestačí odhalit a potrestat ty, co kradli a nakradli si, ale zajistit, aby nakradené vrátili.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2012 10:31 | iva

Na dovolenou jsem si vzala knížku pana Wievega Mafie v Praze. Neměla jsem to dělat, akorát jsem si kazila pobyt na sluníčku. Pokud je z toho všeho co tam píše jen pravda z 10%, tak je to hrůza. Proto držím všechny palce všem, zejména paní Bradáčové, kteří bojují proti nenažranosti nadlidí v řadách politiků a těch ostatních, kteří se kolem ní motají. Nás. obyčejné lidi utahují na daních a všude kde se dá, ale sami peníze hrabají plnýma rukama, neomaleně a bez jakých koliv zábran.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2012 10:04 | pavjan

Co si o tom všem myslím já? Já myslím, že to je souboj dvou mafií: Domácí kmotři proti nadnárodním kmotrům a jejich přisluhovačům.. Globalisti dostali republiku darem (nebo to byla protislužba?) a teď jim tu začínaj vystrkovat drápky domácí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 21:59 | Rob

Tak ještě Dvořák! (libovolný Dvořák - např. z ČTÚ i se svým náměstkem Ebertem)
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 21:41 | uplnej vypatlanec

no ja su, jak uz nick napovida, uplne vypatlane, ale cilem kratkeho zatceni Marecka Balika bylo, aby zazpival, hodil to na CSSD (ktera pry shrabla provizi) a zase odesel domu, posledne to byla taksikare "Kubiceho zprava", no a ted todle ... jasny ?!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 20:50 | t,dubsky

Držím palce pani Bradáčové, malou radu, je pod neskutečným dohledem a tak by měla vystřelit jen když je pořádně nabito v podstatě je téměř sama proti všem.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 20:29 | Honza Pek

Co se týče slavného návratu prince Marka Dalíka z vězení. Nepřekvapilo mě to. O tom by měla rozhodovat parta plukovníků a
podplukovníků. Nežijeme přece v Latinské Americe, ale v civili-
zované Evropě, takže spravedlnost musí jít do háje. Máme tu přece
demokracii a lidská práva. Tak proč věznit člověka, který si
inteligentním a sofistikovaným způsobem nakrade.Ne, to by český
kapitalismus nepřežil a komunistům bysme museli dát za pravdu.
Pan Nečas má ještě daleko do důchodu, tak přece mu nebudem kazit
karieru.A co na závěr : Policejní stát a neúplatná rada soudců se mohou stát garantem spravedlnosti, aby zničili plutokracii v ČR.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 16:34 | Krtek

Vážený Benjo,to by musela být revoluce a do té máme zatím daleko.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 10. 2012 11:45 | Pavel

Nechval dne před večerem. Dokud nebudou pravomocně odsouzeni, pořád se nic neděje. Darebáků, kteří byli s velkou slávou zatčení a posléze soudem osvobozeni, je zde velká řada.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 11:40

vetsina tech kauz ma delsi setrvacnost, a jmenovani bradacove na ne nema zadnej pozitivni/negativni dopad. je naivni si myslet, ze posledni dny ma na svedomi ona...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 11:38 | roza

Můj osobní názor:
Brada.... je mi nesympatická na první pohled,na ten druhý si myslím že jí jde hlavně o osobní moc dokázat jak jsem dobrá...Ta ale musela být naštavaná když Dalík je venku z vazby...Teď jí většina lidí fandí: jen to pozavírej holka,ukaž co umíš...Jen aby se potom neukázalo čí je vlastně loutka,a kdo na ní vypátrá nějakou skrytou minulost.Však přijde zase doba kdy se každý jednou přestane v politice mocným hodit.Ta přezdívka Brada jak vystižné !
-33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 8:53 | j. fišer, třebíč

že se zatýká je mimořádně přínosné, schvaluji
nastátává ale malý problém
loví se stále jen z jednoho rybníka
na ostatní rybníky nemá asi povolenku
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 8:37 | Pavel Vencovský

Ještě mně chybí koncovky vyšetřování -nejlépe natvrdo a vrátit majetky.
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2012 8:26 | MoB

To, co dělá státní zástupkyně Bradáčová (a policie a plno bezejmenných lidí) je správné a je jenom dobře, že to dělat můžou. A doufám, že to není ojedinělé vzepětí sil, ale prostě že to všechno začalo fungovat tak, jak má.

Ale kecy o zabavení majetku miliardářů a rozdělení "mezi chudé lidi", to asi nemyslíte zcela vážně. Za prvé to už tu bylo (kupónovka, tam se taky formou akcií rozdělovalo) a za druhé - co by asi tak ti chudí s tím dělali? Ha? Mám napovídat, nebo pochopíte sem, jak by to dopadlo? Naprosto stejně jako kdykoliv v dějinách při podobných příležitostech.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 19 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

4. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

V červenci Peníze.cz přinesly rozsáhlý dvojdílný rozhovor s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou. Tehdy nikdo netušil, že je to jeden z posledních velkých... celý článek

Na lovu ptáků hrabivců s šéfem „korupční cestovky“

29. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Na lovu ptáků hrabivců s šéfem „korupční cestovky“

Může korupce přinést i něco dobrého? Co třeba rozvoj cestovního ruchu? Přinášíme rozhovor s Petrem Šourkem, který založil celosvětově první cestovní agenturu, která provádí turisty... celý článek

David Ondráčka: Mafiáni už nehrají o svůj byznys, ale o kriminál

1. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

David Ondráčka: Mafiáni už nehrají o svůj byznys, ale o kriminál

Nevládní organizace Transparency International má za úkol bojovat s korupcí. V zemi jako Česká republika to může být nadlidský úkol. Co si myslí šéf Transparency International ČR David... celý článek

Zpívám Rath. A je to na mně, doufám, znát… Zvonky štěstí rozezní se v každém z nás!

17. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Zpívám Rath. A je to na mně, doufám, znát… Zvonky štěstí rozezní se v každém z nás!

Neuvěřitelné! Hlad po tom, aby se v našem státě korupce začala opravdu vyšetřovat, i skepse, podle které to v nejvyšších patrech politiky není možné, vzaly za své. Spadla klec. A přirazila... celý článek

S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?

29. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 39 komentářů

S trestanci držíme basu! Ročně za ně dáme osm miliard. Co si o tom myslíte?

Dvacet tři milionů denně, víc než osm miliard ročně – tolik nás stojí vězni. Do vězení se u nás chodí za trest, za teplem, omylem nebo z principu. Každopádně se tam oproti západní Evropě... celý článek

Partners Financial Services