A prezidenta taky pod rentgen! Co si o tom myslíte?

Pokud máme ještě někdy věřit politice a politikům, musí být transparentní kromě jiného i jejich majetkové poměry. A začít by se mohlo u prezidenta. Minimálně kvůli tomu, aby další činitelé viděli, že výjimky nemá ani nejprvnější z občanů.
A prezidenta taky pod rentgen! Co si o tom myslíte?

Kupte si Klause! vyzýval zkraje týdne titulek na Aktuálně.cz. Toho Klause, který odmítl v Austrálii projít bezpečnostním rámem u vstupu do tamějšího parlamentu, aby neutrpěl majestát jeho funkce (a určitě též jeho vlastní, osobní majestát)? Pyšný prezident, že by se stal kusem bílého masa na prodej? Byl by to vpravdě ďábelský plán, jak snížit schodek státního rozpočtu: jistě by se našel šejk či výstřední milionář, který by toho legračního pána ze slavného skeče s protokolární propiskou vyvážil zlatem..., ale takový ďábel, aby toto zosnoval, snad ještě není ani Miroslav Kalousek. Navíc je kuplířství stále trestný čin (pokud to už nezměnil nenápadný přílepek třeba k zákonu o odpadních vodách).

Naštěstí jde o něco úplně jiného. Českého prezidenta si přes agenturu můžete objednat jako řečníka na svou akci. Stejně jako třeba Tonyho Blaira či Billa Clintona. Je tu ale jeden rozdíl, který jistě postřehl i méně bystrý čtenář: jmenovaní pánové už – na rozdíl od pana profesora – nejsou ve vysokých státních funkcích. Kolegové z Aktuálně.cz se pídili po tom, zda je možné si prezidenta skutečně koupit, nebo jestli jezdí přednášet zadarmo. Prezidentská kancelář ani tiskový mluvčí Hradu se ale k záležitosti zatím nevyjádřili a je docela možné, že k tomu ani nedojde. Pokud totiž Václav Klaus a jeho spolupracovníci na otázky o penězích vůbec reagují, tak jen s velkou nevolí.

Soudruzi, antilidi a lůza

Už v březnu hnuli redaktoři Aktuálně.cz prezidentovi pořádně žlučí. Na autogramiádě jeho nové knihy Rok devátý, chtěli zvědět, jaké jsou jeho příjmy ze spisovatelské činnosti. Václav Klaus je tehdy označil za „soudruhy“ a „antilidi“. Je sice pravda, že český prezident se se svými vedlejšími příjmy nemusí svěřovat nikomu jinému než finančnímu úřadu a možná paní Livii. Zároveň je ale taky pravda, že ve světě je vcelku běžné, že vysoce postavení politici majetková přiznání zveřejňují, aby předešli mediálním spekulacím. K nám tato móda očividně ještě nedorazila.

Páni politici v ústavních funkcích se cítí být okolnostmi a Ústavním soudem tlačeni k tomu, aby si zvedli platy. Chudinkové! Ptali jsme se Co si o tom myslíte?

Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

Zklamalo nás, kolik bylo borců, kteří v zápalu vášně dokázali publikovat nepublikovatelné. Editor, otrávený tou agresí a mazáním, říká, že si knížku nikdo nezaslouží. Jedině prý snad MoB, za to, jak usazuje debatéra, který by politikům dal plat 20 000 korun fix plus příplatky za růst HDP: Vy si asi neuvědomujete, že za 20 tisíc by tam asi těžko pracovali lidi, co to dělat umí... Jistě, v každé hospodě najdete prakticky kompletní vládu – včetně několika ústavních právníků atd., kteří by to za těch 20 táců možná vzali. Vy byste takovou vládu chtěl? Já ne.
My taky ne.

Ale nejde jen o prezidenta. Lidové noviny chtěly znát platy jeho nejbližších. A až Nejvyšší správní soud musel loni v červenci rozhodnout, že za příjemce veřejných prostředků – na jehož plat se smí veřejnost ptát a musí dostat odpověď – se považuje také státem placený zaměstnanec. A nedávno (tedy prakticky po roce od rozhodnutí) Hrad měsíční příjmy vicekancléře Petra Hájka a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla zveřejnil. Jakl – mimochodem oznámil, že se bude ucházet o křeslo svého nynějšího chlebodárce – verdikt soudu okomentoval slovy: „Nyní soud na přání aktivistů zveřejňuje vybrané jednotlivce z tisíců příjemců veřejných prostředků, aby na ně poštval lůzu nebo lidi, kteří je nenávidí pro jejich názory.“ Je ale na zveřejňování příjmů, které jsou vypláceny z peněz daňových poplatníků, něco tak ohavného? Nemělo by být samozřejmostí, že se veřejnost dozví, jakým způsobem jsou vynakládány její peníze?

V kalné vodě mezi sumci. Jak dlouho ještě?

Ano, Češi úspěch a bohatství jen tak „neodpouštějí“. Rozšířený je názor, že velkého bohatství se dá sotva dosáhnout poctivě. Bohužel při čtení novin to vypadá, že pro takové názory jsou rozumné důvody. Pokud se ale na tom má něco změnit, rozhodně k tomu nedojde tak, že úspěšní lidé budou stát stranou, budou úzkostlivě tajit svůj majetek a každého, kdo se zeptá, kde k němu přišli, budou považovat za komouše a lůzu. Obzvlášť nemilý je takový postoj u lidí placených státem a u politiků. Průhlednost politického prostředí by ostatně měla být naprostou samozřejmostí. Čím transparentnější bude naše politika, tím líp. Nejrůznějším „mazánkům“ a „kolibříkům“ to minimálně zkomplikuje čachry s „pařezy“ a „sumci“.

Co si o tom myslíte vy? Měl by prezident zveřejňovat majetkové přiznání, včetně vedlejších příjmů? Nebo je to pro hlavu státu nedůstojné? A vy byste se svým majetkem pochlubili, nebo byste se radši drželi zpátky? Napište nám. Nejtrefnější příspěvek po zásluze odměníme pěknou knížkou.

Kdo dal vedle palec nahoru, je šmírák!

-33
+
-

Chci vědět, kolik má Klaus za přednášky!

+146
+
-

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

3. 1. 2013 10:29 | Jožka

Kdyby Havel a Klaus byli cizí agenti, kteří měli ekonomicky a morálně zlikvidovat Československo, tak každý člověk se selským rozumem musí konstatovat , že se jim to stoprocentně opravdu povedlo
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2012 18:47 | michal smirak

Je mi úplně fuk, kolik bere za knížky. Spíš mi vadí, kolik bere za "prezidentování".
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2012 13:46

Na tuberkulózu, milá maminko, může umřít klidně i bohatý. Vy jste asi chtěla říct, že by zašel na oubytě. Ona je to teda taky tubera -- ale říká se to v tom významu, který jste jistě měla na mysli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2012 13:34 | MAMINKA

Kdyby měl mít mzdu podle prosperiti státui, tak by umřel na souchotě.Měli by vše také zprivatizovat
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2012 13:26 | MAMINKA

Strůjce největšího tunelu u nás - kuponové vykradatizace by se měl zpovídat lůze? Kamarád spekulanta Kellnera a podobných? Jedině tak na mučidlech a se španělskou botou..
Jé, mně se ten nápad líbí..Taková krásná středověková katolická metoda...
Když nyní církev dostane ze státní kasy desítky miliard, může si těch španělských botiček nechat vyrobit do zásoby tisíce..Na politiky, neplatiče daní, opozici, na odpůrce...
A Vltava je hluboká a němá..
Ba ne , Klaus a jeho poskoci si myslí, že jsou nedotknutelní.Přece nám paní Livie nebude vykládat, kolik ji stály šperky od Cartiera, když byla na Hradě výstava.
Musí vám stačit lůzo, když se svámi podělí o jeho božské myšlenky coby spisovatel, stejně jako jeho předchůdce pravdoláskař.

A nebo jsme mi ostatní takoví zbabělci, že je nedonutíme vyúčtovat nahrabané? Zajímavé, prezident zvolený rozdílem jednoho uplaceného hlasu a kolik škody po něm zůstalo, na něj Česko dlouho nezapomene.
Cinkali jste klíči? Cinkali?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2012 9:06 | Gabriel Pleska

Daňové přiznání pochopitelně podávají. Zřejmě máte na mysli majetkové přiznání.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2012 8:49 | Jaroslav Šíša

Považuji za naprosto přirozené, aby všichni politici i jejich nohsledové podali daňové přiznání k dani z příjmu, jinými slovy řečeno přiznali svoje příjmy a to samozřejmě i před veřejností. Nevím proč by z této zásady měl být vyloučen zrovna president. Je to jen jeden z občanů !!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2012 7:34

Rád bych věděl kolik si Tuneldědek napakoval Harvardskými fondy !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2012 7:27 | eďa

Aneb největší megagauner odpovědný za morální, ekonomický a společenský úpadek posametového puče. Iniciátor neoliberalismu a demokracie pro horních 10 000.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2012 5:06 | jiří

Václav Klaus už jako předseda vlády (1992-97) jezdil po světě přednášet za peníze do své kapsy. Tenkrát se nad tím pohoršovali někteří emigranti, ale jinak to procházelo celkem bez povšimnutí. Trochu víc pohoršení už snad budí, že vydávání soukromých knih úřadujícího prezidenta Republiky podporují firmy s vazbou na cizí stát, nebo na český státní rozpočet. Mimochodem, tyto své soukromé knihy prodává a podepisuje při svých úředních návštěvách českých obcí, podobně jako kapely cédéčka na svých koncertech.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 10 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

2. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Platy (politiků) vzhůru letí! Co si o tom myslíte?

Milí občané, s bolestí v srdci oznamujeme, že už nemůžeme dál. Nemůžeme dál sloužit veřejnému blahu a naší zemi za současné platy. Ústavní soud nám nařídil, abychom si přidali desetitisíce.... celý článek

Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

4. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Den daňové svobody se blíží! Jen týden práce na státním, pak už do své kapsy!

Přátelé, pracanti, daňoví poplatníci! Už je to tu, už se to blíží. Na dveře klepe Den daňové svobody, den, kdy konečně začneme pracovat a vydělávat sami na sebe. Všechno, co jste vydělali... celý článek

Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků

12. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Kryptosocialistická deviace: urážení daňových poplatníků

Máte firmu, v ní zaměstnance. Ti vám při každé příležitosti opakují, že jste deviant, parazit, úchyl. Co uděláte? Důtka, důtka, výpověď. A až zavolá nový zaměstnavatel kvůli referencím,... celý článek

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

9. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Kolik bereš, byrokrate? Máme právo znát platy státních zaměstnanců?

Nejvyšší správní soud rozhodl, že když se úřadu zeptáte na platy a odměny jeho zaměstnanců, musí vám to povědět. Jeho rozhodnutí kritizuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Při zveřejňování... celý článek

Kolik peněz mají brát poslanci?

26. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 37 komentářů

Kolik peněz mají brát poslanci?

Když loni parlament schválil zákon o snížení platů ústavních činitelů a soudců o 5 %, měli asi poslanci a senátoři pocit, že jdou při šetření příkladem. Někteří ale netušili, že hlasovali... celý článek

Partners Financial Services