Ministr dopravy Dobeš na pranýři. Měl by kvůli registru odstoupit? Co si o tom myslíte?

Fraška kolem nového registru vozidel vesele pokračuje a každým dnem nabývá větších a větších rozměrů. Od příštího týdne to bude možná už bez klíčového protagonisty, ministra dopravy Pavla Dobeše. Může ale za tento průšvih právě on?
Ministr dopravy Dobeš na pranýři. Měl by kvůli registru odstoupit? Co si o tom myslíte?

Pokud někdo na začátku druhého červencového týdne odjel na delší dovolenou a vrátil se teprve dnes, stačí mu zpětně pročíst titulky novinových článků za posledních osmnáct dnů, aby došel ke zjištění, že se v českém Kocourkově vůbec nic nezměnilo. Zaměřit se přitom může jen na kauzu kolem nového registru vozidel. Tak třeba: Nový centrální registr vozidel zkolaboval po pár minutách provozu – Lidé zuří, registr ani druhý den nefungoval – Ministr je v koncích, od pondělí nejspíš vsadí na starý registr – Ministerstvo se ke starému registru nevrátí. Dodavatel prý odstranil chyby – Registr vozidel nefunguje ani na začátku druhého týdneŽádejte odškodné i za stres, říká ombudsman k registru – V novém registru je milion chyb. Potrvá roky, než se opravíRegistr aut kolabuje. Firma i tak dostane 37 milionůRegistr aut opět nefungoval. V Brně zasahovala policieKvůli registrům začaly padat hlavy, 16. den vadného registru aut. Funguje, opakuje ministrNečas vzkázal Dobešovi: Buď bude systém do pátku fungovat, nebo chci demisiFirma, která zpackala registr aut, má další kšeft za 56 milionů. Není pochyb o tom, že sága bude pokračovat ještě hodně dlouho. S největší pravděpodobností ale už bez svého hlavního hrdiny, ministra dopravy Pavla Dobeše. Že by měl nový systém již zítra fungovat bez závažnějších problémů a neustálého kolabování, je totiž naprosto nemyslitelné.

Oblíbená firma sbírá tučné zakázky

Minule jsme v rubrice Co si o tom myslíte? rekapitulovali uplynulý měsíc našeho Souboje osobností. Ptali jsme se vás, co si myslíte o jeho výsledcích a kdo by měl být podle vás vzorem.

Diskuze byla poněkud chudší, místy se soustředila spíš na jazykové prohřešky (ať skutečné či domnělé) dalších debatujících. A to je docela nuda. Knížku bychom ale za upřimný názor chtěli poslat Markétě za příspěvek z 12. července.

Projekt centrálního registru vozidel vznikal několik let. Nejprve ministerstvo dopravy počítalo s tendrem, ve kterém mělo vybrat dodavatele služeb. Podle zákulisních informací měl nový registr stát zhruba 100 milionů korun a na jeho chod měla přispívat také Evropská unie. Ministerstvo dopravy se ale nakonec v rámci „úsporných opatření“ rozhodlo pro jiné řešení. Nový registr vozidel dostala na starosti společnost ATS-Telcom. Tato firma od roku 2006 sbírá od státu spousty tučných zakázek, za které dohromady vyinkasovala kolem 1,2 miliardy korun. Jedna z těchto zakázek byla právě na ministerstvu dopravy. ATS-Telcom v roce 2010 vyhrála soutěž na poskytování a rozvoj IT služeb v letech 2010–2013 v celkové ceně 395 milionů korun. Jen tak pro zajímavost, o zakázku se firma ucházela jako jediná. Ministerstvo dopravy se později rozhodlo, že část těchto peněz (oněch mnohokrát zmiňovaných 37 milionů) využije i na vytvoření nového registru vozidel. Problém je však v tom, že ATS-Telcom podobnou zakázku nikdy nedělala, takže si musela zajistit subdodavatele. Tím je podle všeho společnost SIKS, se kterou je spojovaný například Jaroslav Mráz, bývalý ředitel informatiky na ministerstvu vnitra. Podezřelých jmen je však v celé kauze mnohem víc. Mohlo by se tak zdát, že je ministr Dobeš spíš smolař, který se vyskytl ve špatnou dobu na špatném místě.

Proč by měl Pavel Dobeš odejít

I když se najde řada lidí (nejen ze strany LIDEM), kteří se Pavla Dobeše zastávají a s jeho možným odvoláním z funkce nesouhlasí, můžeme lehce najít hned několik pádných důvodů pro to, aby byl zítřek skutečně jeho posledním dnem v úřadu ministerstva dopravy:

  • Je sice pravda, že smlouvu o zajištění IT služeb uzavíralo se společností ATS-Telcom ministerstvo dopravy ještě za Dobešova předchůdce Víta Bárty, Dobeše ale později nikdo nenutil, aby si pro vytvoření registru vybral právě tuto firmu.
  • Pavel Dobeš sice tvrdí, že ATS-Telcom bude za nefunkční registr tvrdě penalizována, nepřehledné smlouvy při zadávání zakázky to ale nakonec nemusí umožnit. Teď už je naopak jisté to, že stát bude muset vyplácet tučné odškodné za škody, které nefunkční registr způsobil (a ještě způsobí) mnoha firmám i jednotlivcům.
  • I když není Pavel Dobeš žádný IT specialista, měl vytváření celého projektu věnovat větší pozornost, než tomu bylo. Již několik měsíců před samotným pokusem o spuštění registrů se totiž objevovala upozornění odborníků, že se schyluje k obrovskému administrativnímu průšvihu, který by ve finále mohl ochromit i obchodování s automobily na našem území.
  • Asi poslední šanci Pavla Dobeše představoval návrat ke starému registru, o čemž se také určitou dobu diskutovalo. Dobeš toto řešení nakonec odmítl a vsadil vše na fungování systému, který vytvořila společnost ATS-Telcom. Systém ale po třech týdnech provozu ani zdaleka nefunguje tak, jak by měl. Situace, kdy některé úřady musí před rozzuřeným davem hlídat policie, je zkrátka neúnosná.
  • Jednou pro vždy by už u nás měly skončit výmluvy ministrů na to, že za tragickou situaci v jejich rezortu může pouze jejich předchůdce a že proto ani v době jejich úřadování nemůžou mít veškeré dění pod kontrolou.

Úterní vyjádření premiéra Petra Nečase

„Panu ministrovi jsem řekl, že současná situace ohledně registru vozidel je nadále neakceptovatelná. Očekávám do pátku, že systém registrace vozidel bude běžet bez kolapsu a veřejnost bude informována o tom, že je možné přijít a nechat se bez problémů odbavit. Současně jsem ministrovi dopravy řekl, že musí dojít k vyvození personální odpovědnosti vůči konkrétním lidem na Ministerstvu dopravy ČR. V případě, že bude do pátku systém i nadále kolabovat, očekávám okamžitou demisi ministra dopravy Pavla Dobeše.“

Tolik tedy premiér. A co si o tom myslíte vy? Selhal ministr Dobeš a měl by odejít? Nebo by měl skandál stát místo jen některé jeho podřízené? A jak se takovým průšvihům vyhnout? Řekněte nám svůj názor. Ten, který bude něčím výjimečný, jsme připraveni odměnit hodnotnou knížkou.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

1. 8. 2012 21:57 | Jiří

Premier vyhrožuje, ale nic neudělá. Věřím , že k odvolání ministra Dobeše nedojde, zázraky se už nedějí.Registr přece funguje. Jak, to už je nepodstatné.
Je to stále fraška pro národ v tomto absurdistanu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2012 21:47 | Jiří

Je 1.8.2012 a registr stále není plně spolehlivý,vykazuje chyby a funguje pomalu. Zakázka byla zadána bez výběrového řízení za 37 mil. a další údržba a provoz bude stát opět přes 30 mil. Existovaly i jiné levnější nabídky ( 6 mil.) Dobeš hospodaří s našimi penězy laxně jako celá vláda. Miliarda sem , miliarda tam, však to zase vydřeme z lidí, škrtneme zase něco a bude opět na rozhazování za nefungující a nepoptřebné věci.(padáky, pantery, letadla, rekonstrukce T72.....). Měl být již odvolán.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 7. 2012 16:10 | attny

Je to hlupák od pohledu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2012 12:05 | Petr

Vážená paní, Vy už jste viděla v tomto státě slušného politika ????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2012 12:03 | Petr

Ale tohle individuum se nemělo na MDČR vůbec pouštět !! No ale pro udržení se u koryt je každé individuum dobré a zvláště pokud je to dobrý zloděj !!!!§§§§§
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2012 10:38 | Dagmar

Kdy měl slušnost v těle, zak již dávno odstoupil. Je to skandál. Samozřejmě, že neodstoupí. Ve dny kdy nejsou úřední dny samozřejmě registr pomalu pojede!!!!!!!! Copak to nikomu nedochází, je to nehorázná blamáž!!!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2012 10:25 | dedek

Vážení,
když odstoupí min.Dobeš, věc nic nevyřeší. To zaprvé.
Kdyby jste si přečetli informaci, jak Poláci zaváděli dopravní registr,
tak by jste se dozvěděli, že tito měli problémy ještě větší.
Zavádění takového systému je velmi složité a vždy vzniknou problémy.
Za měsíc za dva už o tom problému nebude nikdo vědět a bude se hledat u zda nevzniká další problém.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2012 10:25 | dedek

Vážení,
když odstoupí min.Dobeš, věc nic nevyřeší. To zaprvé.
Kdyby jste si přečetli informaci, jak Poláci zaváděli dopravní registr,
tak by jste se dozvěděli, že tito měli problémy ještě větší.
Zavádění takového systému je velmi složité a vždy vzniknou problémy.
Za měsíc za dva už o tom problému nebude nikdo vědět a bude se hledat u zda nevzniká další problém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2012 5:24 | Radim

Jen uvažuji, jestli by se problémy s registrem naroubovat na nějaký paragraf.
Ministerstvo z nějakých důvodů objednalo práci na novém registru u firmy, která evidentně s tímto typem práce nemá zkušenosti a nikdy to nedělali. Přitom se jedná o aplikaci životně důležitou pro chod státu. Respektive životně důležitou pro těch 4 - 5 miliónů občanů ČR, kteří vlastní nebo vlastnili auto či jiné zařízení, pro které stát předepisuje pro pohyb po silnicích jsjich minimální technický stav, povinné kontroly, povinní pojištění atd.
Neboli z neznalosti či z jiných důvodů byla ohrožena schopnost státu vykonávat své funkce, které si stát vůči občanům vyhrazuje. Jednak funkce organizační a pomocné, týkající se přímo funkce registrů pro občany, jednak funkce represivní, týkající se policie, její schopnosti udržovat na silnicích pořádek a zákonnost. A nakonec byly zbytečně vyplýtvány desetimióny a stamilióny. Které kvůli nefunkčnímu registru ztratili občané, firmy i nakonec města a obce provozující svými úředníky výstupy z těchto registrů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2012 22:48 | Rytíř Paleček

Co myslíte těmi zlodějskými manýry, janíku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2012 22:20 | RM

Obávám se, že jde o stejnou frašku jako odstoupení vlády, pokud paní Peake nesežene nejméně 10 poslanců.

Ještě předevčírem ministr plamenně vyhlašoval vlastní odstoupení, pokud do pátku nebude vše fungovat. Včera už to bylo podmíněno důkazem, že za vše může ministerstvo dopravy. A cs-cs-cs, komise "expertů" nemůže zjistit, kdo za zpackaný registr může. Nejspíš tajemná mocnost shůry, kvůli které přece nevinný ministr odstupovat nebude!

Posledních pár let si u zpráv říkám, že horší už to být nemůže. A vždycky zjistím, že může. A to jsem si myslela, že mám bujnou fantazii :-/
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2012 21:38 | janík

Ten by měl odstoupit hlavně kvůli své nekompetentnosi a zlodějským manýrům !!!§§§§
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2012 21:04 | babi

odejít by měla celá vláda i s parlamentem a senátem....a poslední zhasne....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2012 14:59 | Slávka

Jestli něco premiérovi skutečně jde od ruky,pak to je odvolávání a jmenování ministrů.Jeden by si myslel,že jeho úloha je zcela opačná.Aby vládu,kterou si sám(navzdory volebnímu výsledku)sestavil, programově řídil a kooperoval práci jednotlivých ministrů.To by ovšem předpokládalo mít jasnou koncepci.A tu nečasova vláda nemá.Každý si tak hrabe na svém písečku a když se něco právě nevede,tak se příslušný ministr vyhodí,aby se nakonec nahradil ještě horším.A třeba za prkotinu ve srovnání s tím,co si dovoluje Kalousek,kam vedou jeho škrty a že přes hodnocení A1 státní dluh po stovkách miliard úspěšné narůstá.Nakonec si všichni na státní útraty vyjedou na Olympiádu do Londýna,nechají si proplatit i tučné diety,protože ze svých příjmů by si to,chuděrky,
nemohli dovolit a to si Kalousek ani neškrtne.
Proto si myslím,že ministr Dobeš by měl na svém postu zůstat,bůhví,koho by nám tam Nečas zase na pár měsíců dosadil.
Všechno už funguje,tak politikům popřejme hezké léto.Třeba si po regeneraci mozkovývh buněk po vzoru svých kolegů ze Slovenska omezí imunitu a začnou už takykonečně šetřit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2012 14:10 | sara

Bez diskuze odstoupit, nefunkčnost registru je neuvěřitelný skandál, dále pak prověřit pozadí akce a opět samozřejmě bez milosti vyházet viníky. Jinak tato neodpovědná individua prostě nepochopí důsledky svého jednání.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 26 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

5. 5. 2012 | Martin Vlnas

Petr Říha: Štíhlá administrativa? Toho bohdá nebude!

„Spuštění základních registrů bylo vyčísleno na čtyři miliardy. 85 % nákladů má hradit Unie a 15 % stát. Jsou to pěkné peníze, nemyslíte? Neříkám, jak to v tomto případě je s korupcí,... celý článek

Dálnice bychom si měli platit „městskou známkou“, ne tou dálniční

10. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 18 komentářů

Dálnice bychom si měli platit „městskou známkou“, ne tou dálniční

Kupon jsme letos lepili na přední sklo už po osmnácté. Možná nadešel čas promyslet celý systém úplně znova.

Dan Ťok: Déjednička? Zapomenutý tankodrom mezi Brnem a Prahou!

27. 8. 2011 | Martin Vlnas | 10 komentářů

Dan Ťok: Déjednička? Zapomenutý tankodrom mezi Brnem a Prahou!

Záleží prý na nás, „jestli si řekneme jako národ, že na to prostě máme, že nevíme, jak bychom naše daně lépe využili, a budeme dál stavět krásné, i když nepříliš funkční věci, nebo... celý článek

Jaká by byla rozumná cena za pěknou espézetku?

28. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Jaká by byla rozumná cena za pěknou espézetku?

7A7 7777, 4B4 4004, 4H4 1234. Toužíte po zapamatovatelné české espézetce, nechcete uplácet a nemáte vykutálené kamarády? Smůla! Zatímco na Slovensku, v Rakousku, Polsku i Německu si... celý článek

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

15. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Co si myslíte o propojení politiky a byznysu?

Politici na luxusních jachtách a v toskánských vilách významných finančních skupin. Koňské pólo v Tatrách, lyžařina ve Špindlu, večírky ve Žlutých lázních a vůbec akce, kterých se společně... celý článek

Partners Financial Services