Co si o tom myslíte? Z Evropy rovnou do kanálu. Kuriózní příběhy dotací

Co si o tom myslíte? Z Evropy rovnou do kanálu. Kuriózní příběhy dotací
Unie, otřes se! A skončí to otřesně. Tak by se dalo vystihnout čerpání evropských dotací po česku. A nejen po česku! Evropské peníze se lijou do kanálu i jinde. Pojďme se podívat na nejkurióznější případy.

Loni nás Evropská unie spolu s Itálií a Španělskem pasovala na nejhorší hospodáře s evropskými penězi. Dokonce i Mirek (Dušín) Topolánek se nechal slyšet, že kdyby se rozkrádání dotací prošetřilo, zavřeli by polovinu národa. On přirozeně patří do té druhé…

Tu miliardu měl Dobeš dostat!

O neuvěřitelných projektech, které se u nás za unijní peníze realizovaly, by se dala naspat kniha. Kapitolkou by mohl přispět i exministr Josef Dobeš. Času by mohl mít dost a o spisovatelském talentu se nedá pochybovat. Projekty Okno a Sport, které jeho ministerstvo sepsalo, byly v Bruselu pochváleny jako výboj nespoutané fantazie a odvážného tvůrčího ducha. Že bychom dostali tu miliardu, kterou na ně Dobeš žádal, to ale máme okamžitě zapomenout, na fantasmagorie prý Evropa nepřispívá.

Tenhle vzkaz od Bruselu nebyl fér. Na fantasmagorie totiž Evropa přispívá docela běžně!

Tak například:

Super ptákovina! To chci taky

+33
+
-

Pořádný sešup na dánský způsob

V Dánsku zaplatila Unie sto tisíc eur za vybudování sjezdovky na ostrově s teplým klimatem a téměř nulovým převýšením. V prvním roce existence byl údajně areál v provozu den a půl, v druhé sezóně už celých devět dní.

Super ptákovina! To chci taky

-5
+
-

Rozhledny v údolí

V Bílých Karpatech přispěla Evropská unie 166 tisíc eur na projekt příhraniční spolupráce Pozrime sa cez hranice z výšky – za peníze se vystavěly čtyři rozhledny. Smutné ovšem je, že dvě z nich jsou umístěné u silnice v údolí, a tak z nich není nic vidět.

Super ptákovina! To chci taky

+5
+
-

Krumpáč není mičuda, ač je obé ke kopání

Slováci také v rámci projektů určených na zvýšení zaměstnanosti Romů na východním Slovensku poskytli 830 tisíc eur z peněz EU dvěma fotbalovým týmům – asi aby Romy naučili pořádně čutat.

Super ptákovina! To chci taky

+6
+
-

Maďarská posilovna pro nejlepší přátele člověka

Maďarům zase z Evropy přispěli na fitnescentrum pro psí mazlíčky, které sice nakonec nevzniklo, ale i tak se za něj stačilo utratit 411 tisíc eur.

Super ptákovina! To chci taky

+2
+
-

Elton, to je kultura!

Neapoli chtěla Unie přidat na povznesení kultury, a tak jí ve finále zaplatila 720 tisíc eur na koncert Eltona Johna. Mohla něco odsypat tamějším galeristům, aby nemuseli pálit obrazy, když chtějí upozornit, jak zoufale se jim nedostává peněz.



Dobešovu plánovanému vyhazování miliard Oknem se sice zmiňované sumy nevyrovnají, ale ukazují, že mrhat evropskými penězi umějí docela dobře i jinde.

České koncepce za evropské peníze

Jedinečný generátor koncepcí. Jen na Peníze.cz (a na Finmagu)

Zdroje jsou! Chcete žádat o dotace, ale ještě nevíte na co? Michal Kašpárek sepsal pro Peníze.cz a Finmag stručný průvodce koncepcemi, strategiemi, generely, bílými knihami. A pro ty, kteří nemají dost vlastní fantazie, zkonstruoval báječnou pomůcku: generátor koncepcí! Dotace jsou hra!

Pokud jste si při zírání do předpisů a směrnic nezkazili zrak, a netrpíte tedy úřednickou slepotou, nemocí z povolání, je vám nesmyslnost rozhleden pod kopcem patrná na první pohled. Horší to může být u projektů, po kterých nemá zůstat nic hmotného, zejména u projektů vzdělávacích. Ovšem i mezi nimi se najdou pěkné ptákoviny. Unie od svých občanů vybere například deset milionů dvacet tři tisíc korun sedm set čtyřicet šest korun čtyřicet haléřů, které pak kdoví proč dá české pobočce Coca-Coly na vzdělávání limonádových manažerů v projektu Komplexní inovace vzdělávací koncepce.

Podobných vzdělávacích projektů máme v Česku pěknou řádku, strategie a koncepce nám prostě jdou. Jenže jestli v Unii přijdou na to, že to s nimi se všemi je jako s Dobešovými projekty, že popouštíme uzdu fantazii a místo úředních žádostí o dotace tvoříme literaturu, mohli by brzy zavřít kohouty penězovodů. Neměli bychom si nechat z Unie zaplatit novou koncepci a strategii čerpání evropských dotací? Ta současná – čerpej, na co chceš, nakraď, kolik chceš, hlavně, ať vyčerpáme včas – se začíná trochu vyčerpávat.

Zkontrolujme si to sami

Unie nám vyčítá, že kontrolní mechanismy našeho státu v oblasti čerpání evropských dotací selhávají a průběžně hrozí, že o dotace přijdeme.

Tak si na to pojďme posvítit sami! Někdo s tím začít musí. Šest set milionů korun – tolik má aktuálně putovat z Evropské unie na vzdělávání českých úředníků. Na webu ministerstva vnitra právě visí výzva pro zájemce o dotace. Hlásit se může každý, kdo vymyslí, jak úředníky naučit pracovat efektivněji, racionálněji a víc transparentně. A také každý, kdo ví, jak posílit etické standardy ve veřejné správě. To by se mohlo hodit, co říkáte? Dříve než se půl miliardy nesmyslně rozfofruje, ptáme se vás!

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? věnovali daním z vína, klesající, ale pořád rekordní spotřebě piva, vodě z vodovodu. Debatéři ale asi měli vyschlo v hrdle, moc se jich pod článkem do řeči nedalo. Proto si knížku za obzvlášť povedený diskuzní příspěvek schováme na příští týden

Velký souboj pivařů, vinařů a vodařů

Je šest set milionů na vzdělávání úředníků málo, příliš, nebo tak akorát? V čem by podle vás naši úředníci potřebovali vyškolit především? 

Tipněte si... Kolik se z šesti set milionů „ztratí“? Kolik se regulérně rozkrade? Kolik se využije, jak má? Jak si ověříme, že se naši úředníci polepšili? A co si tady se vší tou úřednickou racionalitou a efektivitou počneme? Nebude to pro nás moc velký šok? 

Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem. Výjimečný příspěvek, který tam přibude do příští středy do tří hodin odpoledne, jsme připraveni honorovat hodnotnou knížkou s ekonomickou tematikou.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

28. 4. 2012 20:55 | janík

Těch šest set milionů bych dal na bejčáky a řezal bych s nima úředníky 3x denně aby přestali konečně krást a podvádět a myslím, že by to svůj účel víc než splnilo a efektivně !!!!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 10:30

A co ta známá dělá teď?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2012 10:28

Byla jste někdy ve Švýcarsku, madam?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2012 10:07

Jo taky jsem někde slyšela, že podle nějakého britského výzkumu je náš soukromý sektor na úrovni Švýcarska a veřejný na úrovni Ugandy. To sedí jak hrnec na pr..l.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 10:04 | Soňa

Mě to nevadí, dotace se prostě sežerou zevnitř, můžem se tady chytat za hlavu, jaká je to hovadina, proti zdravému rozumu, ale nakonec i ti úplně nejslepější, nejhloupější a nejzkorumpovanější se budou muset chytit za nos a poslat systém dotací, tak v jaké je podobě nyní, poslat do propadliště dějin. Ale ani nechtějte vědět, co si myslím o těch, kteří v době, kdy všichni potřebujeme vynakládat prostředky efektivně, tuhle rakovinu vymysleli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 9:23 | xa

To je naprosto přesné.
Dotace jsou stejné peklo jako Korupce. Echt v jejich symbióze.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 4. 2012 9:11 | fff

nemelo by skoleni uredniku probihat v ramci jejich zamestnani? i tak je to z nasich penez, ale nekdo potrebuje zaminku krast vic, na faktickem stavu a proskolenosti urednika se nic nezmeni
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 8:55 | ales1301

Na školení už přijde úředník s názorem : "Co vy mě chcete ještě naučit, já už lidi znám. Jsou otravní a ničemu nerozumí. Já se s nimi srovnám z titulu své funkce raz dva!" To se pak těžko školí. Navíc lidmi, kteří to sami neumí. Takže se udělá několik vzorových školení a pak se to splácá jen aby se ušetřilo na jiné projekty a aby byla proškolenost kompletní.
Ona vůbec celá ta slavná EU je hloupost. Od pradávna se takové útvary spíš rozpadají a my jsme ho nechali vzniknout. Vemte si RU, Jugoslávii, Slováky...to nebylo jen kvůli národnostním rozmíškám, ale i kvůli společnému hospodářství.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 8:24 | MoB

Já bych jim poradil a ani by to moc nestálo: zrušit systém dotací celý, tak jak je, o tu sumu snížit odvody EU, o tu sumu na úrovni jednotlivých států snížit daně (nebo ještě o víc) a nechat lidi se svými penězi pracovat samotné. Protože žádný úřední orgán (mimochodem, to je v jistém kontextu velmi trefné) nikdy nebude při práci s cizími penězi pro prospěch někoho jiného efektivní. Nikdy. Čím více úředníků, hloupých předpisů a přerozdělování, tím horší efektivita. No, na toto téma by se dalo pokračovat ještě hodně dlouho :)
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 8:09 | Pavel

Jo, školení úředníků. jedná známá odešla (asi před patnácti lety) z Pražského magistrátu poté, co tam najali psychologa na školení úředníků jak jednat s občany. Onen psycholog je totiž učil, že občan je pro úředníka nepřítel a jakékoliv vstřícné jednání okamžitě zneužije.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 7:20

Další projekty z peněz EÚ: Soukromý hotel v Anníně, soukromý hotel Větruše v Ústí nad Labem (jen shodou okolností patřící zastupiteli), Polívkova farma, Rodenův zámeček... A tak až do nekonečna.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 6:48 | mandelinka

Ahá - tak oni dosud nebyli proškoleni?! Teď už je mi jasné, proč jsou k nám úředníci tak "vstřícní a ochotní"! - Oni totiž doposud nebyli proškoleni:-)! Prosím, dejte nám vědět, až vzdělávání proběhne, abychom to poznali().
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2012 0:59 | jezevec

tipnu si. to šestikilo má už dávno vybraného svého příjemce, přesněji řečeno přerozdělovače. neudělá se za to nic - a úředníci se ani nedozví, že byli proškoleni.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 13 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Eurofondy: Pod státním rozpočtem tiká bomba!

19. 4. 2012 | Zdeněk Bubák | 8 komentářů

Eurofondy: Pod státním rozpočtem tiká bomba!

K čemu nám jsou všechna úsporná opatření, když nás chyby při čerpání peněz z evropských fondů můžou stát o stovky miliard? Analýza serveru Finparáda.cz.

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

24. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.

Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?

2. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Dobeš na odstřel. Co si o tom myslíte?

Ministr školství Josef Dobeš je muž na odstřel. Důrazné varování Evropské komise, která odmítla financovat žalostné projekty ministerstva školství z evropských fondů, by mohlo být poslední... celý článek

Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace

12. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Čeští podnikatelé mají letos rekordní zájem o dotace

Během prvních deseti měsíců roku 2010 zažádal o dotace v rámci Operačního programu Podnikání a inovace rekordní počet podniků. Do roku 2013 rozdělí Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím... celý článek

Vzdělávání zaměstnanců může být pro firmy zadarmo

27. 1. 2009 | Dora Jirásková

Vzdělávání zaměstnanců může být pro firmy zadarmo

Podnikatelé a firmy, kteří chtějí dál vzdělávat své zaměstnance či vyvinout nový systém kariérního růstu, nemusí vše platit ze svého. Z fondů Evropské unie lze získat dotaci až na sto... celý článek

Partners Financial Services