Proč nemá vláda ráda své voliče?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 15. 3. 2011 | 27 komentářů
Proč nemá vláda ráda své voliče?
Pokud by byl někdo natolik masochistický, že by se vrátil k volebním programům vládní koalice, našel by v nich zejména slova o snižování výdajů či o efektivním využití státního majetku (včetně jeho privatizace). Rozhodně se v nich nic nepíše o navyšování daňové zátěže nebo o trestání odpovědných lidí, kteří se chtějí starat sami o sebe místo toho, aby byli závislí na státu.

O oné naprosto nepochopitelné šarádě zvané „nové sazby DPH podle aktuálního počasí za okny“ se již napsalo mnoho, takže si dovolím přidat jen tři věty: takto trapný a amatérský výkon s neustále se měnícími plány nepředvedly ani vlády počátkem devadesátých let, kdy se neměly možnost opřít o historické zkušenosti ani o zkušené analytické týmy. Od vlády s nejsilnějším mandátem v novodobé české historii všichni čekali mnohem více odvahy a ochoty činit správné, i když bolestivé kroky. Je mimochodem velmi příznačné, že koaliční špičky musely dát svým poslancům nůž na krk a prohlásit, že hlasování o důchodové reformě spojí s hlasováním o důvěře vládě, protože jinak by se zřejmě našlo dost poslanců s pudem sebezáchovy, kteří by nechtěli spojit své jméno s tak špatně nastaveným projektem, jakým zvyšování daní pod pláštíkem důchodové reformy je.

O nezodpovědné se postaráme...

Mnohem horší ale je, že kromě všeobecného zdražování si vláda zasedla i na své typické voliče – odpovědné lidi, kteří jsou ochotni starat se sami o sebe. Jak jinak si vyložit zprávy o chystané daňové reformě, které průběžně unikají z ministerstva financí Místo toho, aby v rámci reformy stát bojoval s daňovými výjimkami, které si vylobovaly různé zájmové skupiny, chce škrtat především tam, kde se nemůže nikdo bránit.

Anketa

Podle které reformní moudrostí se zařídila naše vláda?

Velkou pozornost si získal nápad na daň z pojistného. Je to jistě zajímavý způsob, jak přilepšit státnímu rozpočtu, protože výběr přes státem licencované pojišťovny by byl jednoduchý. Ale ministerstvo nějak zapomnělo vysvětlit, proč chce trestat ty, kteří se chovají zodpovědně a pojišťují si majetek nebo život. To chce raději podporovat ty, kteří se chovají nezodpovědně, a když nastane škoda, prostě natáhnou ruku?

... odpovědní to platí

Ještě podivnější nápad je návrh na zrušení daňové odečitatelnosti úroků z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Vzhledem k tomu, jak zanedbaný je český bytový fond, měl by stát ocenit každého, kdo se o své bydlení sám postará a místo dovolené v Egyptě si opraví bytové jádro. Každou korunu nepočítají jen lidé, kteří rekonstruují, ale také mladé rodiny, které si pořizují první bydlení. A šance ušetřit každý rok několik tisíc korun díky daňovému odpočtu za odpovědné chování je pro ně velmi důležitá (a často by bez daňového odpočtu nesplnili požadavky bonity pro získání úvěru).

Opravdu se státu vyplatí vyměnit o něco vyšší daňové příjmy za to, že hodí přes palubu ty, na kterých by měl naopak stavět, tedy odpovědné lidi, kteří se starají sami o sebe? Opravdu jsme zemí, kde se mají lidé trestat za vlastní aktivitu?

Psáno pro Lidové noviny

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2011 7:27, franc

Vláda jde cestou nejmenšího odporu. Což není reforma, ale prach sprosté okrádání svých občanů. Škrtat a okrádat umí každý diletant. Na jedné straně se tím ušetří několik miliard, zároveň se tisíce rodin dostane do problémů a na druhé se stovky miliard prošustruje díky korupci. Politici jsou hajzli kteří hájí zájmy své, spřátelených firem a svých stran, občan je jim šuma fuk! Pokud mi teče bojler, tak v první řadě ucpu díru, nevyřeším to tím, že budu šetřit vodou a ani tím, že napustím víc vody! Vidím to tak, okrást občana a pak následné prostředky rozkrást. Několik jedinců nám za 20 let předvedlo jak se to dělá! Nejhorší je, že jim to stále žereme.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2011 1:13, Honza

Vláda mě zatím jako pravicového voliče dost zklamala (v tom souhlasím s autorem), ale nechápu, proč mu vadí i plány na rušení speciálních zvýhodnění hypoték a stavebního spoření oproti jiným produktům. To patří přesně k těm věcem, kterými má vláda začít.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

11. 3. 2011 | Petr Šafránek | 12 komentářů

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

Osudí se točí, publikum tají dech, osudí se zastavuje. Jeden z koaličních kouzelníků si vysouká rukáv a šátrá v losovacím bubnu: Dámy a pánové, nová sazba DPH bude – chvilka napětí... celý článek

Tomáš Prouza: Místo dividendy ČEZu zaplatí reformu vyšší DPH

8. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 20 komentářů

Tomáš Prouza: Místo dividendy ČEZu zaplatí reformu vyšší DPH

Říká se, že předvolební sliby nemají ani hodnotu papíru, na kterém jsou vytištěny. Typickým příkladem jsou sliby vládních stran o tom, že nepřipustí zvyšování daní a že náklady na důchodovou... celý článek

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Tomáš Prouza: Čeká nás brutální posun v osobní odpovědnosti!

23. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Tomáš Prouza: Čeká nás brutální posun v osobní odpovědnosti!

Penzijní reforma. Téma skloňované snad všemi. Proč? Jednoduše proto, že se opravdu všech týká. Co si o aktuálním vládním návrhu myslí ředitel pro péči o klienty společnosti Partners... celý článek

Partners Financial Services