Jak vám zvýší důchod? Spočítejte si valorizaci po vládních škrtech

Petr Kučera, Gabriel Pleska | rubrika: Když se řekne | 16. 2. 2023 11:40 aktualizováno 20. 2. 2023 16:30 | 4 komentáře
Důchody v červnu zase stoupnou. Mimořádná valorizace ale nemá být tak výrazná, jako by byla podle dosavadních pravidel. Vláda je chce změnit. Nová kalkulačka ukáže rozdíl.
Jak vám zvýší důchod? Spočítejte si valorizaci po vládních škrtech

Zdroj: Shutterstock

Vysoká inflace přinese letos v červnu další mimořádné zvýšení důchodů. Vláda ale chce na poslední chvíli změnit výpočet tak, aby ve státním rozpočtu ušetřila skoro 20 miliard korun.

Podle dosavadních pravidel v zákoně při červnové valorizaci měla procentní (zásluhová) část důchodů stoupnout o 11,5 %, spočítalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Pevná (základní) část důchodů by zůstala stejná jako dosud.

U důchodu ve výši 20 tisíc měsíčně by to znamenalo celkové zvýšení o 1836 Kč, což je o 9,2 %. Důchod ve výši 16 tisíc by se zvýšil o 1376 Kč, tedy o 8,6 %.

Jenže: Vláda se v polovině února shodla na změně „valorizačního schématu“. Zatím jen právě pro nejbližší červnovou valorizaci. Navrhuje novelu, která by v červnu místo dosavadního výpočtu použila jiný vzoreček: procentní část důchodů se zvýší jen o 2,3 % a k tomu se každému důchodci zvýší ještě o částku 400 korun (i toto zvýšení se týká procentní části, základní část zůstane na dosavadních 4040 Kč).

Mimořádná valorizace tak zřejmě bude výrazně nižší. U průměrného důchodu dělá rozdíl kolem tisícovky měsíčně. Podle nových pravidel si člověk, který teď bere důchod ve výši 20 tisíc měsíčně, polepší o 786 Kč, což jsou 3,8 %. Člověk s důchodem 16 tisíc si polepší o 676 Kč, tedy o 4,2 %.

Výpočet pro váš konkrétní důchod – a rozdíl obou variant výpočtu – ukáže naše kalkulačka:

Stejně jako starobní důchody porostou i důchody invalidní, vdovské a vdovecké i sirotčí. Výjimkou budou jen lidé, kteří pobírají dva důchody současně – typicky starobní a vdovský/vdovecký. U těch se o 400 korun bude zvyšovat jen jeden.

Vláda také reaguje na fakt, že loňské mimořádné valorizace pomohly lidem s nižšími důchody méně než těm s vyššími (podrobně jsme to popsali loni v září). Díky tomu, že by se ke zvýšení procentní části nově připočetla ještě pevná částka 400 korun, by si lidé s nižšími důchody v červnu polepšili víc než lidé s vyššími důchody: například penze 8000 Kč měsíčně by se teď zvýšila o 6,2 %, zatímco penze 30 000 Kč jen o 3,3 %. Ve skutečnosti by ale skoro všichni dostali méně než podle dřívějších pravidel, polepší si jen lidé s nejnižším důchodem do přibližně 8000 Kč. Rozdíl přehledně ukazuje následující tabulka.

Valorizace důchodů v červnu

Porovnání dosavadních a nových pravidel. Zdroj: MPSV

Zatím jde jen o návrh. Jeho konkrétní podobu podpořila v pondělí 20. února vláda a chce ho teď zrychleně prosadit v Parlamentu, kde má většinu. Podle ministerstva je všechno potřeba stihnout do 22. března. Jde sice o zvýšení až od června, ale jak se bohužel několikrát ukázalo při výpočtu exekučních srážek z důchodů, Česká správa sociálního zabezpečení potřebuje pro přípravu výrazně delší předstih, než bychom v roce 2023 čekali.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Vláda věří, že novela projde bez standardního připomínkového řízení (ministerstvo na něj dalo jen dva dny) a standardního projednání ve sněmovně. U Ústavního soudu se chce případně bránit argumentem, že bez jejího zásahu by státu hrozily značné hospodářské škody. Nevysvětluje už, proč novelu nepřipravila s předstihem. O tom, že dosavadní pravidla mimořádné valorizace by bylo vhodné změnit, přitom ekonomové mluvili přinejmenším od loňského září. 

Kdyby důchody v červnu stouply podle dosavadních pravidel, zvýší to letošní výdaje státního rozpočtu o 34,4 miliardy korun, v roce 2024 a dalších pak o 58,8 miliardy, spočítalo ministerstvo. Po změně pravidel by letošní výdaje stouply „jen“ o 19,4 miliardy, v příštím roce o 33 miliardy.

Důchodci jsou podle mnoha ekonomů jedinou skupinou obyvatel, která měla díky valorizaci stoprocentně pokrytou inflaci. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka připomíná, že průměrný starobní důchod dnes dosahuje v průměru 19 440 korun. Zatímco dříve dlouhodobě dělal zhruba 41 procent průměrné mzdy, loni to bylo už 42,2 %. A když se nezmění dosavadní pravidla, stoupl by poměr po červnové valorizaci na 47,1 % průměrné mzdy. Když vládou navrhované omezení projde, dosáhne průměrný důchod 45,8 % průměrné mzdy – i to bude nejvíc od roku 1998, kdy činil 45,9 %. „Vyšších hodnot bylo dosaženo naposledy v transformačních letech 1990 až 1993,“ dodává ministerstvo.

Vývoj výše průměrných důchodů a srovnání s průměrnou mzdou:

Vztah průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: MPSV

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek