Důchody se opět zvýší. Ale výrazně méně, než měly

Gabriel Pleska, Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 15. 2. 2023 15:50 aktualizováno 15. 2. 2023 20:00 | 5 komentářů
Mimořádná valorizace přijde v červnu. Skončí sice znevýhodnění lidí s nižšími důchody, současně však vláda změní výpočet tak, aby všichni penzisté dostali méně než podle dosavadních pravidel.
Důchody se opět zvýší. Ale výrazně méně, než měly

Zdroj: Shutterstock

V červnu dojde k dalšímu mimořádnému zvýšení důchodů. Průměrný starobní důchod se zvedne o 750 korun, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Vláda se zároveň shodla na změně valorizačního schématu, podle kterého by se důchody měly zvyšovat.

Procentní (zásluhová) výměra má v červnu stoupnout o 2,3 %, k tomu se každému důchodci zvýší ještě o pevnou částku 400 korun. Průměrný starobní důchodce tak v červnu dostane o 750 korun víc a průměrný důchod po valorizaci překročí 20 tisíc korun. 

Průměrný starobní důchod dnes dosahuje v průměru 19 440 korun. Zatímco dříve dělal zhruba 41 procent průměrné mzdy, po loňských mimořádných valorizacích, způsobených vysokou inflací, se blíží už polovině průměrné mzdy.

Vývoj výše průměrných důchodů a srovnání s průměrnou mzdou

Vztah průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: MPSV

„Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů,“ připomíná ministr Marian Jurečka.

Stejně jako starobní důchody porostou i důchody invalidní, vdovské a vdovecké i sirotčí. Výjimkou budou jen lidé, kteří pobírají dva důchody naráz – typicky starobní a vdovský/vdovecký. U těch se o 400 korun bude zvyšovat jen jeden.

Vláda reaguje na fakt, že loňské mimořádné valorizace pomohly lidem s nižšími důchody méně než těm s vyššími. Podle dosavadního zákona se totiž při mimořádné valorizaci kvůli inflaci zvedá jen zásluhová (procentní) část penzí. A ta je tím menší, čím menší je důchod. Pevná (základní) složka zůstávala stejná. Podrobně jsme to popsali tady: Chudším důchodcům přidají méně. Změní se mimořádná valorizace?

Změna ve způsobu zvyšování důchodů má však hlavně ulevit státnímu rozpočtu. „Kdyby vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších až 34 miliard dluhu do státního rozpočtu. Takto nárůst bude plynulejší a nepřesáhne v součtu 15 miliard korun,“ říká Jurečka.

Důchodci jsou podle mnoha ekonomů jedinou skupinou obyvatel, která měla díky valorizaci stoprocentně pokrytou inflaci. 

Jak se změní výpočet mimořádné valorizace?

Bez změny pravidel by procentní složka v červnu stoupla o 11,5 procenta, základní by zůstala stejná, píše ministerstvo práce a sociálních věcí v odůvodnění svého návrhu. 

Průměrný starobní důchod letos v lednu podle České správy sociálního zabezpečení – tedy už po letošní řádné valorizaci od 1. ledna a po započítání výchovného – činil 19 438 korun. Jak by se v červnu zvýšil podle dosavadních pravidel, tedy bez vládou avizované změny výpočtu?

"Od částky 19 438 Kč odečteme hodnotu základní výměry, zmíněných 4040 korun, takže dostáváme 15 398 Kč. Navýšením této částky o 11,5 % získáváme 17 169 Kč. K této sumě přičteme základní výměru, tudíž výsledná výše průměrné penze navýšené mimořádnou valorizací měla od červnové splátky důchodu činit 21 209 korun. Průměrný důchod se tedy měl navyšovat o zhruba 1771 korun,“ říká ekonom Lukáš Kovanda z Trinity bank.

Jenže vláda chce ve snaze ušetřit peníze změnit výpočet, takže červnová valorizace má být nižší: Průměrný důchod se zvýší na 20 192 korun (tedy jen o 754 korun měsíčně namísto 1771 korun).

Valorizace důchodů v červnu

Porovnání dosavadních a nových pravidel. Zdroj: MPSV

Rychlá čísla

  • Stávající průměrný starobní důchod dosahuje 19 440 Kč. Ten se od června navýší o 750 Kč, to je nárůst ve výši cca 3,9 %.
  • Důchodce, který nyní pobírá 8000 Kč, od června dostane 8480 Kč, tedy 6,2 % navíc.

Výše důchodu

Navýšení při valorizaci 

14 000 Kč

630 Kč

16 000 Kč

676 Kč

24 000 Kč

860 Kč

Zdroj: MPSV

Rychle do sněmovny

Změna, na které se dnes shodla vláda, ještě neměla ani podobu oficiálního návrhu. O tom, že dosavadní pravidla mimořádné valorizace by bylo vhodné změnit, přitom ekonomové mluvili přinejmenším od loňského září.

Ministerstvo se teď kvůli snaze o co nejrychlejší schválení vyhne klasickému připomínkovému řízení: teprve po jednání vlády zveřejnilo konkrétní znění novely, na připomínky dá jen dva dny času. Vláda by pak návrh měla formálně potvrdit v příštím týdnu a pak ho poslat do Parlamentu. 

Aby se všechno stihlo, musí být novela zákona o důchodovém pojištění definitivně schválena do 22. března.

Zajímavé je, že novela řeší pouze valorizaci v červnu 2023. Má tedy jenom jednorázové využití: říká, že při této valorizaci se nepoužijí obecná pravidla podle zákona o důchodovém pojištění, a místo ní se červnová valorizace spočítá jinak: „procentní výměra důchodu se zvyšuje o 2,3 % procentní výměry důchodu, která náleží ke dni, od něhož se procentní výměra zvyšuje, a o 400 Kč. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši.“

Změna valorizací má být předznamenáním širší důchodové reformy, kterou teď vládní strany předběžně projednávají. „Nejen na této úpravě, ale také na celé důchodové reformě chceme najít širokou politickou shodu. Budeme tedy samozřejmě jednat i s opozicí,“ říká Jurečka.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+498
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Partners Financial Services