Důchod rodičů zvýší bonus od dětí. Novinka na Slovensku

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 9. 1. 2023
Důchod rodičů zvýší bonus od dětí. Novinka na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

Rodičovský bonus může od letošního roku dostávat důchodce, který má na Slovensku nárok na:

  • starobní důchod,
  • invalidní důchod vyplácený po dovršení důchodového věku,
  • výsluhový důchod vyplácený po dovršení důchodového věku.

Cílem je zmírnit rozdíly mezi důchody bezdětných důchodců a důchodců s dětmi, tedy snížit nespravedlnost v systému jejich vyplácení.

Podmínkou je, že dítě bylo zaměstnané na Slovensku a odvádělo důchodové pojištění Sociální pojišťovně. Posuzuje se vždy stav před dvěma lety – pro nárok na bonus v roce 2023 je tedy rozhodující rok 2021.

Výše rodičovského bonusu vychází z hrubých příjmů dítěte. Není přitom nutné, aby dítě bylo zaměstnané během celého roku. Nárok na bonus však v roce 2023 nevznikne, pokud dítě bylo celý rok 2021 nezaměstnané nebo celý rok neodvádělo pojistné na Slovensku. (A pokud bylo v roce 2021 zaměstnané, ale v roce 2022 už ne, má rodič nárok na bonus v roce 2023, ale v roce 2024 se mu výplata bonusu pozastaví.)

Měsíční výše rodičovského bonusu je 1,5 % z hrubého příjmu každého takového potomka za kalendářní rok (tedy za rok 2021, pokud jde o bonus za rok 2023). Tento limit se týká každého z rodičů, nelze ho však přerozdělovat – například přidělit matce celá 3 % na úkor otce.

Stropem hrubého příjmu však je 1,2násobek průměrné mzdy – momentálně 1453 eur. Za jedno dítě tak může rodič (důchodce) získat bonus maximálně 262 eur ročně (21,80 eur měsíčně).

Rodičovský bonus v roce 2023 (měsíčně)

Hrubý příjem dítěte

O kolik si polepší důchodce za každé pracující dítě

546 eur (minim. vyměřovací základ pro OSVČ v roce 2021)

8,2 eur

623 eur (minimální mzda v roce 2021)

9,4

800 eur

12 eur

1000 eur

15 eur

1453 eur a víc

21,83 eur

Sociální pojišťovna přizná bonus automaticky biologickému rodiči nebo osvojiteli, není tedy potřeba o něj žádat. Aktivní krok je však potřeba ze strany dítěte, pokud nechce bonus rodičům vyplácet (případně jednomu z rodičů), nebo pokud chce bonus posílat nevlastnímu rodiči místo biologického.

Letos dostanou rodiče bonus jednorázově za celý rok, od roku 2024 ho pak mají dostávat pravidelně každý měsíc společně s důchodem. Jeho výše se bude každý rok měnit podle odvodů dítěte.

Investovat a šetřit!

Nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

V Česku od ledna 2023 dostanou důchodci takzvané výchovné –  příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Důchodová reforma, kterou chce současná vláda připravit, počítá také s možností, aby děti v produktivním věku poukazovaly jeden procentní bod ze svého důchodového pojištění přímo na zvýšení důchodů rodičů.

Rok 2023 přinesl na Slovensku i další změny v důchodech. Například končí strop pro věk odchodu do penze. Podle dosavadních pravidel se věk odchodu do penze na Slovensku zvyšoval o dva měsíce za rok. Růst se měl původně zastavit na 64 letech. Od ledna 2023 však tahle jistota skončí. Výsledkem má být relativně pomalý, ale zato pravidelný a automatický růst důchodového věku postupně až k hranici 70 let. Pro lidi narozené do roku 1966 se už nic nezmění, dál pro ně platí dříve schválená tabulka. Lidem narozeným od roku 1967 se však důchodový věk vypočítá nově: podle změn střední délky života za předem dané referenční období.

Čtěte podrobně:

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services