Důchody porostou méně, než měly. Prezident škrty podepíše

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 4. 3. 2023 11:20 aktualizováno 15. 3. 2023 17:00 | 6 komentářů
Červnová valorizace bude výrazně nižší než podle dosavadních pravidel. Vláda prosadila změnu výpočtu. Rozdíl ukáže naše kalkulačka.
Důchody porostou méně, než měly. Prezident škrty podepíše

Zdroj: Shutterstock

Důchody od června znovu stoupnou. Ale výrazně méně, než měly podle dosavadních pravidel.

U průměrného starobního důchodu dělá rozdíl kolem tisícovky měsíčně. Od června stoupne o 760 korun měsíčně, bez vládních škrtů měl růst o 1770 korun.

Novelu, kterou po několikadenním jednání schválili poslanci a potvrdili ji i senátoři, se prezident Petr Pavel nakonec rozhodl podepsat. Je ale podle něj nezbytné, aby ji pak přezkoumal Ústavní soud – pokud se na něj neobrátí opozice, udělá to sám prezident.

O ústavnosti novely mají pochyby někteří politici i právníci. Týká se totiž nároku na zvýšení penzí, který už důchodci pravděpodobně fakticky mají. Dosud platný zákon totiž říká, že k valorizaci podle stávajících pravidel v červnu dojde kvůli inflaci naměřené v lednu. Definitivní slovo tak bude mít Ústavní soud. 

Jak stoupnou důchody od června? 

Podle dosavadních pravidel v zákoně měla při červnové mimořádné valorizaci procentní (zásluhová) část důchodů stoupnout o 11,5 %. Pevná (základní) část důchodů by zůstala stejná jako dosud.

Vláda ale – zatím jednorázově jen pro nejbližší zvýšení – prosadila jiný vzoreček: procentní část důchodů se zvýší jen o 2,3 % a k tomu se každému důchodci zvýší ještě o částku 400 korun (i toto zvýšení se týká procentní části, základní část zůstane na dosavadních 4040 Kč).

Výpočet pro váš konkrétní důchod – a rozdíl obou variant výpočtu – ukáže naše kalkulačka:

Stejně jako starobní důchody porostou i důchody invalidní, vdovské a vdovecké i sirotčí. Výjimkou budou jen lidé, kteří pobírají dva důchody současně – typicky starobní a vdovský/vdovecký. U těch se o 400 korun bude zvyšovat jen jeden.

Kdyby důchody v červnu stouply podle dosavadních pravidel, zvýší to letošní výdaje státního rozpočtu o 34,4 miliardy korun, v roce 2024 a dalších pak o 58,8 miliardy, spočítalo ministerstvo. Po změně červnového výpočtu stoupnou letošní výdaje „jen“ o 19,4 miliardy, v příštím roce o 33 miliardy.

Důchodci jsou podle mnoha ekonomů jedinou skupinou obyvatel, která měla díky valorizaci stoprocentně pokrytou inflaci

Vláda také reaguje na fakt, že loňské mimořádné valorizace pomohly lidem s nižšími důchody méně než těm s vyššími, a to i v procentním vyjádření (podrobně jsme to popsali v samostatném článku). Díky tomu, že se teď ke zvýšení procentní části nově připočte ještě pevná částka 400 korun, si lidé s nižšími důchody polepší relativně víc než lidé s vyššími důchody: například penze 8000 Kč měsíčně stoupne o 6,2 %, zatímco penze 30 000 Kč jen o 3,3 %. Přesto skoro všichni dostanou méně než podle dřívějších pravidel, polepší si jen lidé s nejnižším důchodem do přibližně 8000 Kč. Rozdíl přehledně ukazuje následující tabulka.

Valorizace důchodů v červnu

Porovnání dosavadních a nových pravidel. Zdroj: MPSV

O tom, že dosavadní pravidla mimořádné valorizace by bylo vhodné změnit, ekonomové mluvili přinejmenším od loňského září, sociolog Daniel Prokop na problematický valorizační vzorec upozorňoval dokonce v květnu. Jednak kvůli tomu, že pravidla valorizace znevýhodňovala chudší důchodce, jednak kvůli obřím výdajům rozpočtu v souvislosti s vysokou inflací. Ministerstvo práce a sociálních věcí přesto přišlo s konkrétním návrhem až na jednání vlády 15. února.

Chcete si i v penzi plnit sny? Poradíme!

Najděte si nejvýhodnější penzijní spoření a získejte státní příspěvky i slevy na dani. Podpořit vás může i zaměstnavatel.

Vláda prosadila novelu bez standardního připomínkového řízení (ministerstvo na něj dalo jen dva dny) a bez standardního projednání ve sněmovně. U Ústavního soudu se chce bránit argumentem, že bez jejího zásahu by státu hrozily značné hospodářské škody. Na námitku, že novelu mohl prosadit v klidu s předstihem, odpovídá ministr Marian Jurečka, že čekal na přesná čísla o lednové inflaci. 

Podle ministerstva je definitivní schválení (včetně zveřejnění ve sbírce zákonů) potřeba stihnout do 22. března. Jde sice o zvýšení až od června, ale jak se bohužel několikrát ukázalo při výpočtu exekučních srážek z důchodů, Česká správa sociálního zabezpečení potřebuje pro přípravu výrazně delší předstih, než bychom v roce 2023 čekali.

Opozice se snažila schválení novely zdržet formou obstrukcí – podobně, jako to v minulém volebním období dělaly ODS nebo TOP 09, dnes součást vládní koalice.

Ústavní soud zřejmě bude – vedle vládního tlaku na zrychlé projednávání – rozhodovat také o tom, jestli změna výpočtu není retroaktivní. Na konkrétní zvýšení důchodu totiž mohl lidem vzniknout nárok už v okamžiku, kdy byla známa čísla o lednové inflaci a aktivoval se tak dosavadní vzoreček v zákoně. Vláda namítá, že nárok na zvýšení vzniká až ve chvíli, kdy částku formálně potvrdí ve svém nařízení – a to bude schvalovat až po definitivním přijetí novely.

Jurečka připomíná, že průměrný starobní důchod dnes dosahuje v průměru 19 440 korun a po červnovém zvýšení přesáhne 20 tisíc. Zatímco dříve dlouhodobě dělal zhruba 41 procent průměrné mzdy, loni to bylo už 42,2 %. A když se nezmění dosavadní pravidla, stoupl by poměr po červnové valorizaci na 47,1 % průměrné mzdy. Když vládou navrhované omezení projde, dosáhne průměrný důchod 45,8 % průměrné mzdy – i to bude nejvíc od roku 1998, kdy činil 45,9 %. „Vyšších hodnot bylo dosaženo naposledy v transformačních letech 1990 až 1993,“ dodává ministerstvo.

Vývoj výše průměrných důchodů a srovnání s průměrnou mzdou:

Vztah průměrného starobního důchodu k průměrné mzdě

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: MPSV

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+508
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2023 13:13, L..

Alespoň něco. Ale dokud nebude uzákoněno nepřekročitelné pravidlo, že na důchody se může dát jen tolik, kolik se na ně vybere, tak nebude klid.

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 3. 2023 5:42, Zvoník

Když se zavede takový omezující sociální a zdravotní systém pro důchodce, jako je v rozvojových zemích, tak budou sami ubývat, čímž nebudou zatěžovat finanční důchodový systém ČR? - To vám ještě nedošlo?

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services