Na výchovné dosáhne víc důchodců. I invalidé a vdovy

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 11. 2022 | 2 komentáře
Na výchovné dosáhne víc důchodců. I invalidé a vdovy

Zdroj: Shutterstock

Na takzvané výchovné dosáhnou i lidé, jejichž starobní důchod vznikl transformováním z invalidního. Na nekrácené výchovné budou mít nárok také vdovy a vdovci, kteří pobírají krácený starobní důchod v souběhu s vyšším pozůstalostním důchodem.

O zmírnění pravidel dnes rozhodli poslanci napříč stranami, když podpořili návrh Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), předsedy sněmovního výboru pro sociální politiku.

Výchovné – příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – začnou důchodci dostávat od ledna 2023. Nárok bude mít ten, kdo o dítě pečoval v největším rozsahu. Příspěvek automaticky dostanou ženy, které odešly do důchodu dříve díky počtu vychovaných dětí. Ostatní zájemci musí vyplnit žádost – jejich příjem začal letos v září, tiskopis je k dispozici na ePortále ČSSZ.

Podle původně schválených pravidel měl výchovné dostávat jenom ten, kdo splnil standardní podmínky pro nárok na starobní penzi – tedy dobu důchodového pojištění aspoň 35 let (včetně náhradních dob).

V praxi by tak výchovné nemohli čerpat lidé, kteří dříve brali invalidní důchod a ten se jim pouze „transformoval“ do starobního důchodu, protože kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotního stavu nemohli získat potřebnou dobu pojištění pro nárok na klasický starobní důchod. A to přesto, že se ve skutečnosti o dítě starali. Takové podmínky byly podle Kaňkovského nespravedlivé a nerovné.

Pětistovka navíc

Zdroj: Shutterstock

Starobní důchodci dostanou od roku 2023 příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Kdo má nárok, jaké jsou podmínky, kdy a jak žádat? Tady jsou podrobnosti a odpovědi na časté otázky.

Příspěvek 500 Kč k důchodu: Příjem žádosti o výchovné začíná

Schválená novela to teď napravuje. „Výchovné by mělo náležet ke všem starobním důchodům, neboť jeho smyslem je zvýšit úroveň hmotného zabezpečení ve stáří, kterou výchova dítěte mohla negativně ovlivnit, a ocenit tak přínos nového pojištěnce do systému,“ říká Kaňkovský. Do skupiny osob, jimž bude automaticky přiznáno výchovné od lednové splátky roku 2023, bude díky novele možné zahrnout i přibližně 46 tisíc poživatelek transformovaného starobního důchodu, dodává.

V případě souběhu starobního důchodu s vdovským či vdoveckým důchodem se obecně postupuje tak, že se vyšší důchod vyplácí v plné výši, zatímco nižší důchod se vyplácí ve výši poloviny procentní výměry. Zvýšení za vychované dítě se stává součástí procentní výměry důchodu. A v tom byl podle původně schválených pravidel problém:

V případě, že by starobní důchod byl nižší, zkrátila by se na polovinu celá procentní výměra včetně zvýšení za vychované dítě, takže by výchovné kleslo na 250 Kč. To je ale podle poslanců nespravedlivé, protože se omezuje zásluha za péči o dítě jen kvůli přiznání vdovského nebo vdoveckého důchodu (pokud je vyšší než starobní důchod). Přitom v případě přiznání vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je nižší než starobní důchod, by výchovné náleželo v plné výši. Schválená novela proto nakonec pravidla sjednotila, aby v obou případech dostali senioři výchovné v plné (ne poloviční) výši.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+193
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services