Nová odměna pro pracující důchodce. Skončí procenta, přijde sleva

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 1. 11. 2022 | 6 komentářů
Místo mírného zvýšení důchodu dostanou pracující senioři výraznou slevu na pojistném. To znamená vyšší čistý výdělek. Změna má přijít už od července 2023, navrhuje ministerstvo vedené Marianem Jurečkou.
Nová odměna pro pracující důchodce. Skončí procenta, přijde sleva

Zdroj: Shutterstock

Senioři, kteří pobírají starobní důchod a zároveň k tomu pracují nebo podnikají, si mají od července roku 2023 polepšit. Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky navrhuje, aby platili nižší sociální pojištění (o 6,5 procentního bodu), což jim zvýší čistý výdělek.

Jde o jeden z kroků, které mají zvýšit počet pracujících seniorů. Zpočátku sice kvůli němu klesnou příjmy státního rozpočtu, dlouhodobě však má přispět k větší udržitelnosti důchodového systému: vláda věří, že díky lepší podpoře stoupne počet pracujících důchodců – a kdo pracuje, odvádí daně a zvyšuje tak příjem státního rozpočtu, z něhož se penze vyplácejí.

Návrh navazuje na bod z programového prohlášení současné vlády, kde koalice slíbila podpořit seniory pracující v důchodovém věku. Dosavadní podpora je podle politiků nedostatečná a nefunkční.

Novelu, která snižuje sociální pojištění pro pracující důchodce, ministerstvo poslalo do takzvaného připomínkového řízení, zhruba na přelomu roku by ji mohla projednat vláda. Součástí novely je i velká změna výplatních termínů důchodů, o které podrobně píšeme v samostatném textu.

„Navrhuje se opustit konstrukci trvalého navyšování starobního důchodu za další výdělečnou činnost a nahradit ji pro poživatele starobního důchodu novou, jednorázovou a vyšší bonifikací spočívající v zavedení slevy na pojistném,“ píše úřad.

Jak to funguje teď? Kdo pobírá důchod a dál při tom pracuje nebo podniká, tomu se za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti zvyšuje výpočtový základ důchodu o 0,4 %.

„Zvýšení za každých 360 kalendářních dnů (tj. prakticky za celý kalendářní rok) výdělečné činnosti o pouhé čtyři promile výpočtového základu se na výsledné výši starobního důchodu projeví ve velmi nízké výši, která je – především u nižších důchodů - spíše symbolická, než aby měla zásadnější sociální význam,“ vysvětluje ministerstvo. Toto pravidlo má se zavedením nové odměny (slevy na sociálním pojištění) skončit.

Za výdělečnou činnost vykonávanou ode dne účinnosti nové právní úpravy (podle návrhu od 1. července 2023) se už nebude mírně zvyšovat starobní důchod, ale senior získá slevu na pojistném ve výši 100 % pojistného placeného zaměstnancem. Pro pracující důchodce to bude znamenat vyšší čistou mzdu či plat o 6,5 %, což je dnešní sazba sociálního pojištění placená zaměstnanci. Například u mzdy ve výši 20 tisíc korun měsíčně to dělá úsporu na pojištění ve výši 1300 korun – o takovou částku se tedy zvýší čistý příjem.

Sleva na pojistném se má týkat i těch, kteří v penzi podnikají. Jejich procentní sazba zálohy na pojistné klesne ze současných 29,2 % na 22,7 %, což odpovídá slevě na pojistném u zaměstnanců ve výši 6,5 %.

„Cílem je podpora delšího setrvání poživatelů starobního důchodu na trhu práce. Zároveň změna pomůže v době zvýšené poptávky po zaměstnancích (zejména kvalifikovaných) a v důsledku toho lze očekávat další pozitivní rozpočtové efekty, a to nejen v dlouhodobém, ale i v relativně krátkodobém časovém horizontu,“ uvádí ministerstvo.

Jurečkova reforma

Zdroj: MPSV

Nová důchodová komise má tentokrát pracovat rychle. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka chce mít kompletně hotovo už v příštím roce. Do penzí chce dostat zásluhovost za výchovu dětí nebo mezigenerační solidaritu. To má zvýšit i příjmy. Zvyšovat daně pak nebude třeba, vysvětluje v dubnovém rozhovoru pro Peníze.cz.

Minimální důchod a bonusy za děti. Reforma podle Jurečky

Nejde však jen o peníze. „Lidé s důchodovým věkem v současnosti v drtivé většině končí s prací či podnikáním. Pro společnost je to škoda, nepředávají se zkušenosti a stát také přichází o příjmy z daní,“ řekl ministr Jurečka v dubnovém rozhovoru pro Peníze.cz.

Podle dat OECD v Česku v roce 2020 pracovalo 15 % lidí ve věku 65 až 69 let. Například v Německu to bylo 17,9 % a třeba v Nizozemsku 20,1 %. Na druhou stranu třeba v Polsku jsou na 11,3 %, na Slovensku na 9,4 % a v Rakousku na 8,3 %.

Podle ministerských dat je starobních důchodců, kteří vykonávají výdělečnou činnost, zhruba 270 tisíc a jejich roční příjem z výdělečné činnosti dosahuje zhruba 240 až 250 tisíc korun. Počáteční výpadek příjmů státního rozpočtu z pojistného tak úřad vyčísluje na 4 až 4,5 miliardy korun ročně. Předpokládá, že ale postupně převáží pozitivní efekty například v podobě větší zaměstnanosti seniorů a státní rozpočet si tak nakonec v delším čase polepší.

Kromě skromné odměny za to, když důchod pobíráte a přitom pracujete, myslí současná pravidla i na situaci, kdy už důchod pobírat můžete (máte na to věk), ale ještě jste si o penzi neřekli a dál pracujete. V takovém případě se budoucí důchod zvyšuje podstatně rychleji. Na tomto pravidle ministerský návrh nic nemění. Ten chce zrušit pouze nedostatečnou odměnu za současné pobírání důchodu při práci nebo podnikání.

Když už máte nárok na starobní důchod, ale nepobíráte ho a dál si vyděláváte, dostanete za každých devadesát dní, které odpracujete navíc, vyšší výpočtový základ důchodu o 1,5 %. Například u patnáctitisícového důchodu je to zvýšení budoucí měsíční penze o zhruba 260 korun za každých odpracovaných 90 kalendářních dnů. Podrobnosti o tom, jak se dnes dá zvýšit penze prací v důchodovém věku, najdete v tomto textu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-77
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 11. 2022 12:27, mahas

Citace - Zdeněk62 / 01.11.2022 11:01

Jednoduchý rychlý propočet výhodnosti práce v důchodu bez jeho pobírání: nepožádám si 4 roky o důchod a budu pracovat dál za svůj současný plat (mám průměrný hrubý plat v ČR). Na nevyplaceném důchodě za ty 4 roky přijdu asi o 1mil.kč. Za ty 4 roky si zvýším důchod asi o 5000kč.
To mi už bude skoro 69 let a začnu pobírat důchod zvýšený o těch 5000kč. Asi za 17 let se mi vrátí ten 1mil.kč, o který jsem přišel a to už mi bude 86 let. Vzhledem k průměrnému věku dožití mužů v ČR z toho vychází pravděpodobně jasná ztráta. Jediné co by mělo smysl by bylo úplné zrušení platby soc.pojištění jak důchodcem, tak zaměstnavatelem, aby byl ochotný ty důchodce vůbec zaměstnat.


Jste linej cist nebo jste vazne tak blbej jak ze sebe tady delate, neinteligentni Zdenku?

“ Senioři, kteří pobírají starobní důchod a zároveň k tomu pracují nebo podnikají, si mají od července roku 2023 polepšit. Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky navrhuje, aby platili nižší sociální pojištění (o 6,5 procentního bodu), což jim zvýší čistý výdělek.
Zdroj: https://www.penize.cz/starobni-duchod/437529-nova-odmena-pro-pracujici-duchodce-skonci-procenta-prijde-sleva”

Ten clanek o zadnem zvysovani vymery duchodu o vase virtualni 4000 kc za rok pri prumerne mzde totiz neni, ze)

Zobrazit celé vlákno

+67
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 11. 2022 21:41, Tomáš_Marný

@ mamlas: Kdyz uz nepouzivas ty nabodenicka - mej se, voliku.

-62
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek