Jak stoupnou důchody od ledna? Jurečka řekl první číslo

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 7. 2022 | 51 komentářů
Jak stoupnou důchody od ledna? Jurečka řekl první číslo

Zdroj: Shutterstock

Při řádné valorizaci k 1. lednu 2023 by starobní důchodci mohli – podle zatím předběžných dat – dostat přidáno v průměru 850 korun měsíčně. Informoval o tom ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Konkrétní číslo ministerstvo ještě upřesní na základě záříjových dat. Řádná valorizace se týká všech důchodů – vedle starobních tedy například i invalidních nebo vdovských.

Důchody se podle vzorečku v zákoně pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se vždycky ten typ inflace, který je vyšší – tedy pro seniory výhodnější. 

Od ledna 2023 začnou starobní důchodci dostávat také příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Příspěvek automaticky dostanou ženy, které odešly do důchodu dříve díky počtu vychovaných dětí (slovy zákona: důchodový věk jim byl stanoven se zohledněním vychovaných dětí). Ostatní zájemci musí vyplnit žádost, příjem začne letos v září. Podrobně: Kdo dosáhne na výchovné?

Během roku 2022 se důchody zvyšovaly hned třikrát, průměrný důchod letos celkově stoupne o 2500 korun. Pravidelná valorizace od letošního ledna zvýšila důchody v průměru o 805 korun – zvýšení základní i procentní (zásluhové) výměry zvýraznil ještě bonus 300 korun měsíčně. Mimořádná valorizace v červnu pak zvýšila procentní část důchodu o 8,2 %, průměrný důchod stoupl o 1017 korun. Další mimořádná valorizace přijde v září: procentní část důchodu stoupne o 5,2 %, průměrný důchod to zvýší přibližně o 700 korun.

Do kalkulačky zadejte váš dosavadní důchod a ukážeme vám, jak letos ještě stoupne. Kalkulačka zatím nepočítá s řádnou valorizací k 1. lednu 2023, ke které ještě nejsou konkrétní podklady.

Také mimořádná valorizace vyplývá přímo ze zákona: přijde pokaždé, když inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne 5 %. Počítá se to jako součet meziměsíčních nárůstků inflace od poslední valorizace.

Mimořádná valorizace se týká i všech lidí, kterým budou důchody přiznány po termínech mimořádné valorizace do konce roku 2022. Pokud někdo má jít do důchodu třeba v říjnu, nemusí řešit, zda se mu nevyplatí jít do důchodu o pár týdnů či měsíců dříve. Podrobně jsme o tom psali v textu Do důchodu nespěchejte. Mimořádná valorizace je i pro nováčky.

Při mimořádné valorizaci se důchody zvyšují až ode dne splatnosti konkrétního příjemce. Kdo dostává důchod pravidelně třeba čtvrtý den v měsíci, dostane vyšší částku už na období od 4. září do 3. října. Kdo dostává důchod až 24. den v měsíci, dostane vyšší částku až na období od 24. září do 23. října. Mimořádné valorizace se totiž netýká doplatek, který od letošního roku funguje při řádné (novoroční) valorizaci. Víc jsme o něm psali tady: Důchodci dostanou doplatek k valorizaci. Mění se pravidla

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2022 12:32

To samé vidím u sebe a v mém okolí. Já a většina kolegů z práce co máme okolo 30ti bydlí s dětmi většinou v 2+kk buď v nájmu nebo v lepším případě ve vlastním zatím co moji sousedé co jsou v důchodu a bydlí v 4+kk si stěžují na to jak je všechno drahé a že by jim měl stát více pomáhat zatím co jejich byt má hodnotu 8 mega, ale prodat ho a jít do měnšího nikoho nenapadne. S Prahou máte pravdu mladí se tam stěhují za prací a pak tam zůstávají i v důchodě.

Zobrazit celé vlákno

+119
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 7. 2022 22:02

Citace - Pražák před důchodem / 28.07.2022 09:48

Ano bohužel, to je častý obrázek pražských sídlišť. Mladá rodina s 2 malými dětmi se mačká v pronajatém 2kk, na vlastní (TRŽNÍ) bydlení s jedním příjem těžko dosáhnou. A to ten příjem není zrovna malý. No a pak je tu opačný extrém, kdy jedna osoba v důchodovém věku obývá 4kk (s NETRŽNÍM právem na odkup) a stěžuje si, že jak drahé jsou energie, teplo a přitom ho každý den vidíte vysedávat v hospodě, když jdete kolem z práce. No a pak se můžeme divit, že jsou v ČR nemovitosti o 40% předražené a pracující začínají být nas..ní na důchodce, kterým se x-krát do roka valorizuje. Já už si opravuji starý barák po rodičích. Odchodem do důchodu se stěhuju z Prahy pryč. Byt buď prodám nebo pronajmu. Obojí mi zajistí kvalitní prožití stáří.

Takže Vy byt prodáte nebo pronajmete. Zatímco ten důchodce by měl patrně byt dobrovolně odevzdat té rodině s dětmi a jít do domova důchodců, že? On právo na prodej nemá? Větší drzost se jen tak nevidí co si někteří k těmto lidem dovolují.

Zobrazit celé vlákno

-130
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services