Důchody stoupnou ještě víc. Spočítejte si, kolik přidají vám

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 9. 9. 2021 | 43 komentářů
Průměrný důchod se od roku 2022 zvýší o 805 korun. Konečné číslo oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Tady je kalkulačka valorizace.
Důchody stoupnou ještě víc. Spočítejte si, kolik přidají vám

Zdroj: Shutterstock

Valorizace důchodů na začátku roku 2022 bude ještě o trochu vyšší, než se doteď čekalo. Vyplývá to z nového výpočtu ministerstva práce a sociálních věcí. Ten už je definitivní, protože počítá s čerstvými daty o srpnové inflaci – posledními, která do nejbližší valorizace zasáhnou.

Automatické zvýšení podle vzorečku v zákoně aktuálně vychází na 3,263 procenta, což u průměrného starobního důchodu dělá 505 korun měsíčně. Ministerstvo tak vylepšilo svůj předchozí odhad, že valorizace přidá 3,2 procenta, tedy 497 korun u průměrné penze. Ještě předtím, než inflace zamířila nahoru, počítalo s valorizací jenom o 2,9 procenta, tedy o 458 korun u průměrné penze.

Každoroční valorizace vychází ze vzorečku v zákoně: důchody se pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se vždycky ten typ inflace, který je vyšší – tedy pro seniory výhodnější.

Růst mezd se počítá za předchozí kalendářní rok, pro nejbližší valorizaci se už tedy nezmění. Oproti tomu čísla o inflaci se počítají za posledních dvanáct měsíců – od loňského září do letošního srpna. A právě inflace v poslední době opět roste, takže vyšší je nakonec i valorizace.

Politici už potvrdili, že důchodci dostanou mimořádný bonus 300 korun měsíčně nad rámec valorizace. Celkově tak průměrný důchod stoupne o přibližně 805 korun měsíčně (505+300). Mimořádný bonus je pro každého stejný, jde o pevnou částku nezávisle na výši důchodu.

Průměrný důchod by tak podle konečných čísel měl v roce 2022 stoupnout na zhruba 16 280 korun a dosahovat přibližně 43 procent průměrné mzdy, upřesňuje ministerstvo.

Státní důchod se skládá ze dvou složek: Základní (takzvaná solidární) část je stanovena pevnou částkou, letos dělá 3550 Kč. Procentní (zásluhová) část se odvíjí od předchozích odvodů (vykazovaného výdělku) a odpracovaných let.

Při nejbližší valorizaci se podle ministerstva připočte k pevné složce 350 Kč, takže základní výměra penzí po Novém roce vzroste na 3900 korun. K zásluhové části (procentní výměře) se připočte 1,3 procenta její nynější výše plus 300 korun.

„V průměru důchody od začátku roku vzrostou o 5,2 procenta, což po očištění od inflace bude znamenat zvýšení kupní síly důchodů o 3,2 procenta,“ říká ministryně Jana Maláčová. Všichni důchodci by si měli přilepšit přinejmenším o 650 korun, u průměrné penze to bude zmíněných 805 korun.

Mimořádný bonus 300 Kč měsíčně k valorizaci dostane jen ten, kdo bude důchod pobírat už letos. Nových důchodů přiznaných po začátku roku 2022 se už netýká. Vyplatí se tedy požádat o předčasný důchod ještě na konci roku letošního roku? Podrobně jsme to rozebrali v samostatném textu.

Od roku 2023 mají starobní důchodci dostávat příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Kdo dosáhne na takzvané výchovné a jak bude fungovat? Tady jsme psali víc.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+171
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2021 15:37, Richard Fuld

Tomáši, neskovávejte svou závist vůči důchodcům za škodolibost. :-) Vy musíte být tedy chudák, když už i důchodcům závidíte. :-)

Zobrazit celé vlákno

+104
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2021 14:53

Vám výplatu taky. ??

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek