Důchodci mají dostat ještě víc. Nová čísla o valorizaci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 8. 2021 | 143 komentářů
Důchodci mají dostat ještě víc. Nová čísla o valorizaci

Zdroj: Shutterstock

Valorizace důchodů na začátku roku 2022 bude zřejmě vyšší, než se doteď čekalo. Vyplývá to z nového výpočtu ministerstva práce a sociálních věcí.

Automatické zvýšení podle vzorečku v zákoně aktuálně vychází na 3,2 procenta, což u průměrného starobního důchodu dělá 497 korun měsíčně. Ministerstvo tak vylepšilo svůj předchozí odhad, že valorizace přidá 2,9 procenta, tedy 458 korun u průměrné penze.

Pořád jde jenom o předběžný výpočet. Konečnou částku stanoví vláda až v září podle čerstvých statistik – musí ještě počkat na čísla o inflaci za červenec a srpen.

Každoroční valorizace vychází ze vzorečku v zákoně: důchody se pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se vždycky ten typ inflace, který je vyšší – tedy pro seniory výhodnější.

Růst mezd se počítá za předchozí kalendářní rok, pro nejbližší valorizaci se už tedy nezmění. Oproti tomu čísla o inflaci se počítají za posledních dvanáct měsíců – od loňského září do letošního srpna. A právě inflace v poslední době opět roste, takže vyšší je i očekávaná valorizace.

Poslanci v minulém týdnu schválili, že důchodci dostanou mimořádný bonus 300 korun měsíčně nad rámec valorizace. Celkově tak průměrný důchod stoupne o přibližně 797 korun měsíčně (497+300). Mimořádný bonus je pro každého stejný, jde o pevnou částku nezávisle na výši důchodu.

Průměrný důchod by tak podle nejnovějších předběžných čísel měl v roce 2022 stoupnout na zhruba 16 275 korun a dosahovat přibližně 43 procent průměrné mzdy, upřesňuje ministerstvo.

Od roku 2023 mají starobní důchodci dostávat příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Podrobně jsme o takzvaném výchovném psali v samostatném článku.

Zdroj: Shutterstock

Ozveme se, kdyby něco!

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a přineseme vám další důležité aktuality a praktické rady. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+276
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 143 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 8. 2021 9:15, bohousxo

jste pln závisti a to je nemoc, navštivte psychologa, jste gerontofob

Zobrazit celé vlákno

+124
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 8. 2021 8:29, asi takto

no jo, chudáci důchodci. Bydlíme ve 4kk, na patře jsou ještě 2kk a 3+1. Dům je z roku 1986. Nad námi i pod námi bydlí ve 4kk vždy 1 člověk, důchodce. Na rekonstrukci bytového jádra nebo kuchyně si nejsou schopni našetřit, chudáci. Prodávající mi v r. 2016 předala i její smlouvu o převodu jednotky - družstevního bytu - do vlastnictví nájemce, tzn. člena bytového družstva. V roce 2002 necelých 40 tis. Kč. Převádělo se to tehdy všem. My samozřejmě koupili za tržní cenu okolo 3,6 mio + reko za 600 tis. v roce 2016. Pointa je, že ve všech 2kk ve zmiňovaných patrech žijí, tedy pardon tísní se, mladé rodiny s dítětem, v jednom případě s 2 dětmi. Takže ano, chudáci důchodci nad i pod námi obývají své 4kk tzv. "za hubičku" v původním stavu s umakartem a nebyli schopni si za 20 let našetřit ani na rekonstukci. Když jim řeknete, zda by se nepřestěhovali do menšího (např. výměna bytu za 2kk s doplatkem), tak jste pro ně blázen, protože tady jsem žil a tady umřu :-) Ale cinkání prázdných flašek od piva a hulení cigaret před barákem, na to prachy budou vždy. Hezký den

-303
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (143 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services