Důchody porostou víc, než musí, shodla se koalice

K zákonné valorizaci chce vláda přidat 300 korun navíc. S dalším jednorázovým příspěvkem, loni původně prezentovaným jako rouškovné, už nepočítá.
Důchody porostou víc, než musí, shodla se koalice

Zdroj: Shutterstock

Důchody porostou opět víc, než musí podle dříve schválených pravidel. Mimořádné zvýšení dosáhne 300 korun měsíčně, shodla se ve středu večer koaliční rada. Dohodu ANO a ČSSD potvrdily ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová i ministryně financí Alena Schillerová. Konkrétní návrh zákona by měla vláda potvrdit v pátek, pak zamíří k poslancům.

Půjde o pevnou částku, což má více pomoci lidem s nižšími důchody, upřesnila Schillerová. Státní rozpočet to v příštím roce přijde na 10,6 miliardy korun navíc, v následujících dvou letech pak pokaždé zhruba o 11 miliard. „Kde na to vezmeme? Dotáhneme digitální daň,“ říká Maláčová.

Mimořádné zvýšení se tedy připočte k zákonné valorizaci, která má podle odhadu ministerstva financí v příštím roce zvýšit průměrný důchod v průměru 2,9 procenta, což je 450 korun. Automatická valorizace vychází ze vzorečku v zákoně: důchody se pravidelně zvyšují o růst cen (inflaci) a polovinu růstu reálných mezd. U inflace se od roku 2017 počítá buď s celkovým indexem růstu spotřebitelských cen, nebo se speciálním indexem vycházejícím ze spotřebního koše důchodců. Použije se přitom vždycky ten typ inflace, který je vyšší. Pro rok 2021 to byla poprvé „důchodcovská“ inflace.

Vláda naopak nepočítá s jednorázovým příspěvkem, který Maláčová loni nazvala rouškovné. „Loni to mělo jasné ekonomické důvody, tentokrát toto ve hře není,“ cituje Schillerovou agentura ČTK. Opozice i ekonomové loni vládu kritizovali, že příspěvkem uplácí voliče před krajskými volbami. Z reálných čísel totiž nevyplývá, že by koronavirová epidemie připravila důchodce o příjmy výrazněji než jiné skupiny obyvatel, typicky drobné podnikatele, některé zaměstnance nebo rodiče-samoživitele.

Jednorázový příspěvek 5000 korun dostali důchodci loni v prosinci, na začátku letošního roku pak průměrný důchod stoupl díky zákonné valorizaci o 839 korun na 15 336 korun. 

Víc než podle zákonného vzorečku valorizace rostly důchody už v předchozích letech. Průměrný důchod v lednu 2020 stoupl o zhruba 900 korun. Většinu dělala zákonná valorizace, dalších 151 korun k průměrnému důchodu dosypalo mimořádná zvýšení navržené vládou a podpořené i opozicí.

Ještě o rok dřív prosadila vláda změnu důchodů, která je zvyšuje natrvalo. Od roku 2018 totiž základní výměra, kterou dostává každý penzista stejně velkou, vzrostla z předchozích devíti na současných deset procent. Oproti předcházejícím rokům je tak každý důchod v Česku nyní automaticky vyšší o víc jak 300 korun měsíčně.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

To všechno vládě pomohlo ke splnění slibu, že průměrný starobní důchod do konce současného volebního období přesáhne 15 tisíc korun. S průměrným důchodem to přitom není jako s průměrnou mzdou. Zatímco na ni nedosahují dvě třetiny zaměstnanců, důchody jsou mnohem více rovnostářské a jejich střední hodnota (takzvaný medián) je velmi blízko u průměru, jde o několik málo sto korun. Například v roce 2019 byl medián jen o 111 korun pod průměrným důchodem.

Rychlé zvyšování důchodů dál zhoršuje výhled penzijního systému. Ten byl od roku 2010 v mírném plusu jen ve dvou letech, jenom za loňský rok skončil v minusu 40,6 miliardy korun. Experti varují, že poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě (dnes zhruba 40 procent) bude v dalších desetiletích výrazně klesat. Výrazně totiž stoupne počet důchodců a naopak klesne počet lidí v produktivním věku, kteří do průběžného státního systému přispívají.

Zastánci výraznějšího zvyšování ve shodě s Maláčovou naopak upozorňují na to, že důchody v posledních letech v Česku rostly výrazně pomaleji než mzdy, čímž se prohlubuje rozdíl v příjmech domácností lidí v produktivním věku a v příjmech důchodců. OECD ve své zprávě o důchodové reformě v Česku spočítala, že od roku 1996 do roku 2018 mzdy v Česku vzrostly o víc než 200 %, zatímco vyplácené důchody byly valorizovány o 150 %.

Od začátku příštího roku se změní také pravidla pro vypořádávání valorizace na začátku roku. Důchodci tak dostanou vždy v lednu k důchodu ještě doplatek valorizace za dobu od 1. ledna do termínu první výplaty důchodu v novém roce.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 75 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2021 9:58

Sám jsi šmejd, stále tu píšete o drancovani této země Babišem a jeho vládou, o obrovském zadlužování a neuvědomujete si tupci, že Babiš a Maláčová chtějí jen trochu důstojnějsi stáří pro vaše matky a otce.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 5. 2021 17:13

Zlatí komunisti! Podívejte se co postavili bytů km dálnic a co udělali po revoluci? 2 biliony dluhu.Nikdy jsem nebyl v KSČ, ale to co se děje dnes to je vrchol! Ale ještě za 50 let budete všechno svádět na ně.

Zobrazit celé vlákno

-43
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (75 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services