Důchody výrazně porostou. Spočítejte si, o kolik dostanete víc

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 10. 7. 2019 12:50 aktualizováno 10. 7. 2019 15:50 | 26 komentářů
Průměrný důchod od začátku příštího roku poroste podruhé v řadě o 900 korun. Minimálně o 750 korun si má polepšit devět z deseti důchodců.
Důchody výrazně porostou. Spočítejte si, o kolik dostanete víc

Důchody od začátku roku 2020 opět výrazně porostou. Poslanci dnes schválili vládní návrh na růst průměrného důchodu o 900 korun. Stejně rostly důchody i od začátku roku 2019.

Pravidelná valorizace by průměrný důchod měla zvednout zhruba o sedm stovek. K tomu pak dnes poslanci schválili zvláštní příspěvek ve výši zhruba dvou set korun – právě tak, aby zvýšení průměrné penze vyšlo na zmíněných 900 korun. Státní pokladnu to vyjde na zhruba sedm miliard korun navíc.

Mimořádný příspěvek se podle novely zákona o důchodovém pojištění, kterou ovšem ještě musí schválit senátoři a podepsat prezident, připočítala k procentní výměře každého důchodu. Nemá tedy dojít k poklesu zásluhovost penzí.

Podle výpočtů ministerstva práce a sociálních věcí, které návrh na zvýšení důchodů předložilo, vzroste průměrný starobní důchod na začátku příštího roku na 14 200 korun. Minimálně o 750 korun si pak polepší devět z deseti starobních důchodců a jejich měsíční důchod tak dosáhne alespoň na 10 750 korun.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Jsem velmi ráda, že zvýšení důchodů ve sněmovně postupuje, jak má. Podle mého názoru rozhodně není spravedlivé a důstojné, aby jakýkoliv senior po 35 letech poctivé práce a odvádění pojistného měl důchod nižší než 10 000 Kč měsíčně. Těší mě proto, že schválená nadstandardní valorizace pomůže zejména těmto lidem, kteří se velmi často pohybují na hranici příjmové chudoby,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Rychlý růst prosazuje ministerstvo práce oficiálně proto, aby došlo k zastavení propadu náhradového poměru mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem. Náhradový poměr se poprvé dostal pod 40 procent, z hodnoty 42,3 procenta v roce 2013 na 37,9 procenta v roce 2018

Vláda také slíbila, že v roce 2021 bude průměrný důchod dělat 15 tisíc korun. Pokud to chce splnit, měl by průměrný důchod výrazně růst i v roce 2021. Průměrný důchod v roce 2018 dělal 12 418 korun. Od letošního ledna se zvedl zhruba na 13 300 korun. Příští rok to tedy má být o dalších 900 korun víc.

Zvýšení se týká všech typů důchodů, čili nejen starobních, ale i pozůstalostních a invalidních.

Přesné parametry valorizace důchodů od začátku roku 2020 budou jasné na konci srpna – až budeme znát proměnné, které vstupují do výpočtu pravidelného zvýšení důchodů – konkrétně jde o inflaci (buď standardní, nebo založenou na spotřebním koši důchodců), růst reálných mezd a takzvanou průměrnou mzdu (tu stanovuje na základě údajů statistického úřadu ministerstvo práce).


I naše kalkulačka zvýšení důchodů je – stejně jako vládní propočty – jen orientační. První důvod je, že některé vstupy si zatím můžeme jen domýšlet nebo je kvalifikovaně odhadnout. A druhý důvod je, že novelu zákona o důchodovém pojištění musí ještě schválit senátoři.


Případ Karviná

Ekonom Lukáš Kovanda upozornil, že schválené přidání dá od příštího roku vzniknout prvnímu okresu v Česku, kde se průměrný důchod mužů dostane přes 17 tisíc korun. Tím okresem je Karviná. Už letos právě muži z Karvinska pobírají celorepublikově nejvyšší průměrný starobní důchod. V žádném jiném z okresů nepřesahuje průměrná výše důchodu úroveň 16 tisíc korun.

„Situaci na Karvinsku vychyluje poměrně vysoký podíl bývalých havířů mezi důchodci. Havíři již od minulého režimu měli kvůli náročnosti svého povolení, během socialismu důležitého i z ideologického hlediska, zvláštní, lepší podmínky odměňování. Z podobného důvodu jsou vysoké důchody také mezi ostravskými muži,“ vysvětluje Kovanda.

Zřejmě v rámci zachování rovnováhy platí, že nejmenší průměrný starobní důchod mají právě ženy v okrese Karviná. Konkrétně to na začátku roku 2019 bylo 11 196 korun. Nezbývá než dodat, že ženám na Karvinsku přejeme, aby na důchod nezůstávaly samy a nejlépe při sobě měly nějakého bývalého havíře.

Pozměňovací návrhy neprošly

Poslanci naopak neodsouhlasili několik pozměňovacích návrhů. Byl mezi nimi návrh poslanců SPD v čele s Lucií Šafránkovou, který by důchody pod 10 000 korun navýšil o dalších 900 korun měsíčně navíc. Lidovecká poslankyně Pavla Golasowská neuspěla s požadavkem na jednorázové navýšení důchodů matek, případně ale i otců o 500 korun za každé vychované dítě.

Poslanci nepodpořili ani návrhy pirátského poslance Tomáše Martínka. Chtěl, aby rodič mohl vyloučit při výpočtu penze svůj příjem až do devíti let věku dítěte. Nyní může možnost využít jen jeden rodič, a to do věku čtyř let nejmladšího dítěte. „Na tomto návrhu panovala shoda Komise pro spravedlivé důchody jako součást řešení nepříznivé situace nízkých důchodů u osob pečujících o děti," říká Martínek.

Další zamítnutý návrh měl vrátit možnost částečně započítat první řádné studium do výpočtu výše důchodu. To mohlo podle Martínka pomoci řešit problematickou situaci nejen doktorandům.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 7. 2019 9:18, Frank

Jste idealista a věříte něčemu co není pravdou. Důchodové a zdravotní pojištění za komunistů bylo příjmem do státního rozpočtu jako zvláštní položka u toho kdo je vybíral, což bylo MZ a ČSSZ. Z toho co lidé odvedli se u ČSSZ vyplatili důchody a co zbylo ČSSZ převáděla do následujícího roku jako přebytek. Začalo se tomu říkat "důchodový účet". Ke konci roku 1989 tato částka podle Klause a Komárka měla dělat přes 300 miliard korun. Stejně tak hospodařilo s vybranými penězi na zdravotní péči MZ. Přišla privatizace, do státního rozpočtu přestaly chodit peníze z podniků a fabrik. Peníze utržené za ně v privatizaci se utratily a ve státním rozpočtu začaly chybět Tehdy Klaus zákonem tyto peníze na tzv."důchodovém účtu" zahrnul do státního rozpočtu a pokryl jimi vzniklý schodek. Přesto to co zbylo se převedlo v kapitolách MPSV převedl do následujícího roku pro účely výplaty důchodů. Definitivní konec tohoto tzv. "důchodového účtu" učinil Kalousek s Topolánkem, když použili na jiné účely zbývajících 90 miliard s tím, že budou zpátky vráceny, což se nestalo.Opět stejně jako Klaus to zdůvodnili tím, že všechny peníze se kterými hospodaří stát a jeho organizace jsou součástí státního rozpočtu a je jedno na co se použijí.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 7. 2019 21:20, L.

Lžete. Přebytek důchodového účtu nekončí ve státním rozpočtu, ale ukládá se stranou na krytí schodků důchodového účtu v letech následujících.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services