Nafta skokově nezdraží, spotřební daň zůstane nižší

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 16. 9. 2022
Nafta skokově nezdraží, spotřební daň zůstane nižší

Zdroj: Shutterstock

Spotřební daň na motorovou naftu zůstane nižší o 1,50 Kč na litr až do konce roku 2023. Rozhodli o tom poslanci, když schválili vládní návrh. Snížení mělo původně platit jen od letošního 1. června do 30. září.

„Na konci září tak nedojde k avizovanému opětovnému nárůstu sazby daně z motorové nafty, čímž se umenší tlak na další nárůst nákladů domácností a podnikatelů, neboť náklady na dopravu vstupují do většiny sektorů ekonomiky,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Chceme tím pomoci hlavně českým autodopravcům, kteří jezdí primárně právě na naftu, aby byli zejména v příhraničních oblastech více konkurenceschopní. Většina okolních zemí totiž aplikuje minimální sazbu spotřební daně danou evropskou směrnicí. Při započtení DPH se přitom snížení spotřební daně o korunu padesát může promítnout do konečných cen pro řidiče až o 1,80 koruny na litr. Právě o tolik by od října vzrostly ceny na čerpacích stanicích, kdybychom sníženou daň neprodloužili,“ dodává Stanjura.

Snížení spotřební daně u nafty o 1,50 Kč na litr je podle vlády technicky nejvyšší možné, které Česku povoluje směrnice Evropské unie stanovující povinné minimální sazby spotřebních daní. Ministerstvo odhaduje, že veřejné rozpočty kvůli snížení přijdou o 9,6 miliardy korun za rok.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

Sleva na naftu končí, daň se vrátí na původní výši

27. 7. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Sleva na naftu končí, daň se vrátí na původní výši

Spotřební daň z motorové nafty se vrátí na původní výši 9,95 Kč za litr. Návrh ministerstva financí dnes po poslancích podpořili i senátoři. 

Sleva na naftu končí. Daň se vrátí na původní výši

4. 5. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Sleva na naftu končí. Daň se vrátí na původní výši

Spotřební daň z motorové nafty by se měla vrátit na původní výši 9,95 Kč za litr. Návrh ministerstva financí dnes podpořila vláda vedená Petrem Fialou.

Pumpaři snížili ceny, platí nižší daň

1. 6. 2022 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Pumpaři snížili ceny, platí nižší daň

Od dneška klesla na čtyři měsíce spotřební daň na benzin a naftu, což by mělo pohonné hmoty pro konečné zákazníky zlevnit téměř o dvě koruny na litr.

Zásah Putina i peněženek. Embargo dál zdraží benzin

31. 5. 2022 | Lukáš Kovanda | 23 komentářů

Zásah Putina i peněženek. Embargo dál zdraží benzin

Embargo EU na ruskou ropu přichází pro Fialovu vládu ve špatný čas, myslí si ekonom Lukáš Kovanda. Ropa zdražuje v předvečer snížení spotřební daně z paliv. Putin kvůli embargu přijde... celý článek

Partners Financial Services