Zdraží alkohol, cigarety i hazard. Poslanci zvýšili daně

pk | rubrika: Aktuality | 6. 11. 2019

Spotřební daně z lihu, tabáku a hazardu od roku 2020 výrazně stoupnou. Návrh ministerstva financí dnes podpořili i poslanci vládní koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů. Novela teď zamíří do Senátu, který ji podle očekávání ještě vrátí poslancům.

Spotřební daň z lihu má od příštího roku stoupnout o 13 procent – u půl litru 40% alkoholu jde o zvýšení z 57 na 64,5 koruny, konečná cena pro spotřebitele by se měla zvýšit o zhruba 10 korun.

„Jde o první zvýšení po deseti letech. Úroveň zůstane srovnatelná s okolními státy, vyšší daň budou mít stále Německo (67,14 Kč) nebo Polsko (68,68 Kč),“ řekla už na jaře ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Spotřební daň z piva nestoupne – vládní koalice naopak snížila daň z přidané hodnoty na točené pivo. Koalice také dnes souhlasila s pirátským návrhem na rozšíření osvobození domácího vaření piva od spotřební daně – nově až do objemu 2000 litrů místo současných 200 litrů. U takzvaného tichého (nešumivého) vína zůstane spotřební daň nulová.

Komentář Pavla Jégla

„Deficit je ztráta. Kdyby mi někdo sestavil byznysplán se ztrátou, tak ho vyhodím,“ říkal svého času Andrej Babiš. Ve vládě pak rozdával plnými hrstmi. Teď ohlašuje škrty a šetření. A chce od nás příspěvek na své deficity: daně porostou.

Peníze jsme prožrali

Schválená novela nepotěší ani kuřáky. Spotřební daň sice rostla už v předchozích letech, ale pokaždé o dvě až tři koruny za krabičku, zatímco teď má jít přinejmenším o 6,50 koruny. Ve výsledku by tak krabička měla zdražit o víc než 10 korun.

Spotřební daň z cigaret stoupne z 27 na 30 % u procentní části sazby a z 1,46 na 1,61 koruny za kus u pevné části sazby daně, nejméně však z 2,63 na 2,90 koruny za kus. Zhruba o desetinu vzroste daň také u doutníků, tabáku ke kouření, surového tabáku a zahřívaných tabákových výrobků.

U hazardních her stoupne sazba spotřební daně z 23 na 25 procent u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a takzvaných totalizátorových her. Výrazněji – z 23 na 30 procent – vzroste daň stoupnout u loterií, bing a živých her. Zvýšení se tak dotkne i her jako Sportka. Pro takzvané technické hry platí už teď sazba 35 procent (minimálně 100 korun za přístroj za den).

Poslanci zrušili také osvobození výher nad jeden milion korun od daně z příjmů. Výherci v loteriích, sázkách nebo jiných hazardních hrách tak mají nově začít platit 15% srážkovou daň. Schillerová původně prosazovala zdanění už od hranice sto tisíc, poslanci ji ale zvýšili na desetinásobek.

Na poslední chvíli vložila Schillerová do daňového balíčku také zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Ten v příštím roce stoupne na dvojnásobek, tedy z dosavadních 1000 na 2000 korun. 

Vládní koalice prosadila také zdanění rezerv pojišťoven včetně životního pojištění. Nově se má daňová uznatelnost omezit jenom na rezervy podle pravidel evropské směrnice Solvency II.

K daňovému balíčku chystáme další kratší aktuality a poté i celkový přehled schválených změn.

Rostou?

Ještě v pátek obhajovala snížení DPH na točené pivo. V pondělí vysvětlovala, jak zvýšení spotřební daně ochrání občany před nezdravým alkoholem, hazardem i tabákem. Dvojí pohled má ministryně financí i na růst mezd.

Chrání nás před alkoholem i Sportkou. Proč ale vláda zlevní pivo?


Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

Sleva na naftu končí, daň se vrátí na původní výši

27. 7. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Sleva na naftu končí, daň se vrátí na původní výši

Spotřební daň z motorové nafty se vrátí na původní výši 9,95 Kč za litr. Návrh ministerstva financí dnes po poslancích podpořili i senátoři. 

Sleva na naftu končí. Daň se vrátí na původní výši

4. 5. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Sleva na naftu končí. Daň se vrátí na původní výši

Spotřební daň z motorové nafty by se měla vrátit na původní výši 9,95 Kč za litr. Návrh ministerstva financí dnes podpořila vláda vedená Petrem Fialou.

Nafta skokově nezdraží, spotřební daň zůstane nižší

16. 9. 2022 | redakce Peníze.CZ

Nafta skokově nezdraží, spotřební daň zůstane nižší

Spotřební daň na motorovou naftu zůstane nižší o 1,50 Kč na litr až do konce roku 2023. Rozhodli o tom poslanci, když schválili vládní návrh. Snížení mělo původně platit jen od letošního... celý článek

Pumpaři snížili ceny, platí nižší daň

1. 6. 2022 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Pumpaři snížili ceny, platí nižší daň

Od dneška klesla na čtyři měsíce spotřební daň na benzin a naftu, což by mělo pohonné hmoty pro konečné zákazníky zlevnit téměř o dvě koruny na litr.

Partners Financial Services