Mittendorfer: Spořitelna kvůli krizi podmínky úvěrů nezmění

Mittendorfer: Spořitelna kvůli krizi podmínky úvěrů nezmění
Finanční krize a následná recese se dotkne i Čechů. Žádné drama se ale nečeká. I proto Česká spořitelna nemíní zpřísňovat kritéria pro poskytování půjček, říká Gernot Mittendorfer, generální ředitel České spořitelny.

Jaké to je být nejdůvěryhodnější bankou roku?
To je to nejlepší, co se vám jako bance může v těchto dnech stát. Na jedné straně to je ocenění práce našich zaměstnanců, na straně druhé je to závazek, abychom pokračovali v tom, co jsme minulý rok dělali.

Statisticky vzato, dá se s pěti miliony klienty, tedy polovinou české populace, tato cena nevyhrát?
To, že máme největší klientskou základnu v Česku, je určitě dobrá výchozí podmínka. Ale to přece automaticky neznamená, že tuto cenu vyhrajeme. Doufáme, že nám naši klienti věří. Nicméně si touto důvěrou nemůžeme být nikdy jisti.

Generální ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer

Důvěřujete i vy svým klientům, že nebudou mít v době krize například problémy se splácením půjček?
Máme dlouhodobou strategii a dlouhodobě budujeme i důvěru klientů. Ve složité době chceme našim zákazníkům pomáhat.

Jak?
Nejdůležitější určitě je, aby v nás měli stabilního a silného finančního partnera. Vždy jsme byli zastánci zodpovědného půjčování. Pokud tento princip dodržujete v době, kdy ekonomika rychle roste, pak vaši klienti na tom budou lépe i v době, kdy se růst zpomalí.

Budete tedy nějak pomáhat klientům, kteří se dostanou do problémů se splácením půjček?
Zatím bych nebyl tak pesimistický. Počkejme, jak se situace bude vyvíjet.

Jak krize a následné ekonomické zpomalení na bankovní klienty dopadne?
Velkou výhodou je, že krize přichází v době, kdy je česká ekonomika ve velmi dobré kondici. Je jasné, že rozsah krize na mezinárodní úrovni, bude mít nějaký dopad i tady. Projeví se zpomalení v západní Evropě, které se velmi otevřené české ekonomiky dotkne. Ale bude to podstatně méně, než v některých jiných státech.

Budete na zpomalení reagovat třeba zpřísněním podmínek pro poskytování úvěrů?
My jsme podmínky neměnili letos a nebudeme je měnit ani příští rok.

Takže lidé, kteří dostali úvěr letos nebo vloni, ho bez problémů dostanou i příští rok?
Ano. Zákazník, který u nás žádal o úvěr dříve a přijde se stejnými podmínkami příští rok, úvěr dostane.

Vloni jste omezili spolupráci s externími prodejci hypoték, čímž jste ztratili část trhu. Jak tento krok zpětně hodnotíte?
Věděli jsme, že ztratíme podíl na trhu. Ale jak jsem už uvedl, chceme mít dlouhodobý vztah ke klientům a působit zde dlouhodobě. Je logické, že když vidíme na trhu nějaký nezdravý vývoj, tak na to reagujeme. I když to může znamenat ztrátu tržního podílu. Opatření ohledně hypoték bylo jen pokračováním naší politiky zodpovědného půjčování.

Změnili jste nějak strategii prodeje hypotečních úvěrů?
Ne. Chceme se jen více spolehnout na prodej prostřednictvím vlastních zaměstnanců. U nich můžeme ručit za kvalitu poskytnutých rad. Někdy je totiž třeba nutné klientovi i říci, aby byl při půjčování přece jen opatrnější.

Generální ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer

Někteří klienti se ale setkávají i s jiným problémem. Stává se, že při změně fixace úrokové sazby jim nabídnete podstatně vyšší sazbu než novým klientům. Prospívá to vašemu dlouhodobého vztahu s klienty?
Když nabízíme klientům novou sazbu, je v podstatě stejná jako ta, která je určena novým klientům.

Takže se nemůže stát, že klient dostane vyšší sazbu?
Máme 150 tisíc hypoték. Nemohu ručit za každý případ. Sazby se navíc odvozují nejen od stavu na trhu, ale i od posouzení rizikovosti klienta. Tím se může stát, že ne vždy jsou sazby pro refixaci stejné.

V poslední době uvádíte na trh poměrně sofistikované produkty, které si klienti mohou sami upravit. Půjdete dál touto cestou, nebo budete nabízet i jednoduché produkty?
Neřekl bych, že naše produkty nejsou jednoduché. Máme jednoduché produkty, kterým klienti rozumí. Jejich skutečná přidaná hodnota je zákazníkova svoboda volby. Teď třeba máme nejinovativnější kartu v Česku.

Opravdu klienti rozumí všem aspektům této Chytré karty?
Když dáte klientovi možnost výběru, zjistíte, že všichni nejsou stejní. Každý má jiné preference. Třeba garance nejlepší ceny je pro lidi, kteří hodně nakupují a porovnávají ceny. Kdo tolik nenakupuje, nejspíš si tuto funkci karty nezvolí. Respektujeme individuální potřeby zákazníků při vytváření produktů. Myslím, že deset možností výběru zákazníka nezmate.

Na letošek jste vyhlásili cíl rozvinout na pobočkách systém dlouhodobého finančního poradenství. Jak jste s tím daleko?
Tento rok jsme investovali spoustu peněz do školení našich poradců. Počet těch, kteří i díky tomu získali certifikát, roste. Máme několik typů poradců podle potřeb klientů, od klasických finančních poradců až po investiční poradce. Pro bohaté klienty máme služby privátního bankovnictví.

Kolik těch poradců je?
V sekci privátního bankovnictví máme třicet bankéřů. Máme stovku investičních poradců na pobočkách po celé zemi. Finančních poradců je několik set.

Jaké produkty nabízejí?
Jedná se převážně o produkty institucí ze skupiny České spořitelny. Ať už je to stavební spořitelna či penzijní fond. U investic nabízíme i produkty jiných institucí, u kterých víme, že budou dobré pro naše klienty.

Jaká byla vaše nejlepší osobní investice?
Na to je těžká odpověď. Záleží, zda podle rizikovosti či výnosu. Oblíbené mám ale třeba investice do vkladních knížek. Mám i jednu historickou, téměř sto let starou, a stále ještě na ní jsou peníze.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek

Partners Financial Services