Zaplaceno. Úvěry od Sberbank přejdou pod spořitelnu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 4. 2023
Zaplaceno. Úvěry od Sberbank přejdou pod spořitelnu

Zdroj: nikolpetr/Shutterstock

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry dnes stvrdil zápis v obchodním rejstříku.

V průběhu dubna bude probíhat převod potřebných dat k úvěrům ze Sberbank do České spořitelny. „V době převodu ještě budou moci splácet své úvěry a řešit neodkladné záležitosti týkající se správy převáděných úvěrů přes Sberbank, avšak od 1. května jim již bude plnou obsluhu poskytovat Česká spořitelna,“ oznámila insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová.

Do konce dubna budou klienti splácet své úvěry na účty ve Sberbank CZ, od 1. května je začnou splácet na nové účty v České spořitelně. Písemné informace s podrobnostmi ohledně dalších splátek jim přijdou během dubna. Smluvní podmínky úvěrů, včetně úrokových sazeb dohodnutých ve Sberbank, se převzetím úvěrového portfolia do České spořitelny nemění.

Za úvěrové portfolio v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila Česká spořitelna 41,053 miliardy korun. „Vypořádáním kupní smlouvy jsme získali klíčové finanční prostředky potřebné k uspokojení pohledávek věřitelů Sberbank CZ,“ říká Lužová.

„V tuto chvíli také dokončujeme prodej korporátních dluhopisů náležejících do majetkové podstaty Sberbank CZ a otevřeli jsme i nabídkové řízení na prodej zbylé části úvěrového portfolia banky. Věřím proto, že budeme moci přistoupit k vypořádání pohledávek našich věřitelů formou částečného rozvrhu již v druhé polovině letošního roku,“ upřesňuje Lužová.

Podle insolvenční správkyně získaná kupní cena při zachování současné míry úročení a společně s dostupnou hotovostí banky (včetně narostlých úroků) a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank postačí k plnému uspokojení věřitelů v první skupině („fond pojištění vkladů“) i v druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy) a s velkou pravděpodobností i k téměř stoprocentnímu uspokojení věřitelů ve třetí skupině (kraje, města, obce a velké společnosti). Celkový rozvrh vypořádání bude možné učinit až na konci insolvenčního řízení po vyhotovení konečné zprávy, dodává.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Partners Financial Services