Nová banka sází na půjčky. Slibuje i výhodné spoření

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 13. 9. 2022
Estonská Inbank chce v Česku do tří let prodat úvěry za 2,5 miliardy korun. Zaměřuje se na splátkový prodej i na financování ekologických projektů, třeba fotovoltaik. V příštím roce slibuje i výhodné spořicí účty.
Nová banka sází na půjčky. Slibuje i výhodné spoření

Zdroj: Shutterstock

V Česku začíná fungovat estonská Inbank. Jde o nízkonákladovou digitální banku bez poboček a se zaměřením na spotřebitelské financování.

Těžit chce z rychlosti schvalování úvěrů na nákupy u prodejců pomocí automatizovaného procesu, při němž bude využívat úvěrové registry a údaje o klientech z jejich účtů v jiných bankách. K nim může mít přístup s jejich svolením díky stále rozšířenější bankovní identitě.

Rozhodnutí o poskytnutí úvěru by podle Víta Růžičky, ředitele české pobočky Inbank, mělo trvat jen několik minut. Pro ostatní, kteří bankovní identitu nebudou mít, vytvoří standardní schvalovací proces prostřednictvím dokladu o příjmu a klasické identifikace pomocí osobních dokladů.

Cílem je získat do tří let na českém trhu spotřebitelského financování jednoprocentní tržní podíl, což představuje úvěrové portfolio v hodnotě zhruba 2,5 miliardy korun, řekl Růžička na dnešním představení banky.

Největší příležitost teď Inbank vidí v úvěrech na financování ekologických projektů jako fotovoltaik nebo tepelných čerpadel, dále pak v půjčkách na automobily a další dopravní prostředky včetně třeba elektrokol či skútrů. Na tento trh chce proniknout prostřednictvím partnerství s prodejci. V počátku sází na spolupráci s firmami, se kterými už má takové partnerství v Polsku. Příkladem je financování instalací fotovoltaických panelů od společnosti Columbus Energy, která v těchto dnech také vstupuje na český trh.

Už jsou spolu

Zdroj: Shutterstock

Klienti Equa bank dostanou nové číslo účtu a nové internetové a mobilní bankovnictví. Přechodem k Raiffeisenbank získají víc poboček, vkladomatů nebo třeba věrnostní program. O některé dosavadní výhody ale mohou přijít.

Equa bank definitivně končí. Raiffka řekla, kdy a co se změní

Možnost nákupu na splátky chce Inbank postupně umožnit u širokého spektra prodejců. Typově by mělo jít o prodej nábytku, spotřební elektroniky nebo o módu. V současnosti Inbank jedná s mnoha partnery, ale zatím má uzavřené smlouvy jen s třemi malými provozovateli e-shopů, například se společností Autorské šperky.

Podle reprezentativních příkladů na svém webu nabízí Inbank takzvaný eko úvěr třeba na fotovoltaiku s RPSN ve výši 13,3 % (400 tisíc korun se splatností na deset let) nebo úvěr na pořízení třeba elektroniky s RPSN od 23 do 28,5 %.

V příštím roce slibuje Inbank spustit i neúčelové úvěry a také spořicí účty a termínové vklady, které by měly sloužit jako zdroj pro úvěrování v Česku. „Nabízet tyto vkladové produkty chceme začít zhruba v polovině roku 2023 a jejich úročení by mělo patřit mezi nejlepší na českém trhu,“ řekl Růžička.

Naopak se Inbank nechystá zavést běžné účty, což Růžička zdůvodňuje tím, že oblast platebních služeb je v Česku vysoce konkurenční a představovala by příliš velké investice. Podobně banka nepočítá s pobočkovou sítí. Viditelná chce být přes spolupracující prodejce v kamenné síti a hlavně v e-commerce.

Strategie Inbank se tak nejvíc blíží Hello bank, které vznikla z původní splátkové firmy Cetelem a zaměřuje se na různé typy financování ekologických projektů, automobilů a nákupů u prodejců různého zboží (mimo jiné spolupracuje například s Alzou) i hotovostní půjčky. Po přeměně na digitální banku postupně nabídla spořicí vklady a na přání svých klientů pak i běžné účty. Na rozdíl od Inbank mají klienti Hello Bank k dispozici i pobočky v Praze, Brně a Ostravě, má také své kiosky v některých obchodních centrech.

Inbank získala bankovní licenci v Estonsku v roce 2015, která jí umožňuje působit i v Česku, aniž by k tomu potřebovala licenci České národní banky. V Česku působí jako pobočka (organizační složka) estonské Inbank od letošního června. Podobnou formou funguje v Česku například mBank nebo Citibank. Inbank působí i v Lotyšsku, Litvě a Polsku. Podle Růžičky se během jednoho roku chystá expandovat do dalšího státu EU. Její akcie se obchodují na burze Nasdaq v Tallinnu.

Velké retro. Jak vypadal internetbanking před dvaceti lety

Jak vypadalo internetové bankovnictví před dvaceti lety? Zveme vás do roku 2002, kdy Peníze.cz vyhlásily soutěž o nejlepší internetbanking. Projděte si velkou galerii a výběr z tehdejších hodnocení.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek