Na vánoční dárky si plánuje půjčit sedm procent lidí

pk | rubrika: Aktuality | 15. 11. 2019

Zhruba sedm procent Čechů si plánuje vzít půjčku na vánoční dárky. Nejčastěji jde o lidi do 35 let. Půjčku využijí hlavně na spotřební elektroniku (54 %), hračky (29 %) a takzvané bílé elektro (23 %). Ukázal to listopadový průzkum České bankovní asociace.

Za hlavní důvod, proč si na nákup zboží půjčit, uvedla necelá třetina respondentů aktuální nedostatek peněz spojený s netrpělivostí a neochotou si na danou věc našetřit. Druhým nejčastějším důvodem je výhodná akce na splátky (26 %) nebo zboží ve slevě (24 %). Ve 13 % případů chtějí své rodině udělat jen pěkné Vánoce.

Historickou zkušenost s vánoční půjčkou v průzkumu přiznalo šest procent lidí. Nejčastěji za dárky dluží mladé ženy do 26 let, které s půjčkou mají také nejvíce problémů.

Problémy během splácení uvedla více než pětina respondentů. Tři čtvrtiny z těch, kteří mají zkušenost s vánoční půjčkou, už veškeré své dluhy splatili, ale na 20 procent těch, kteří stálé splácí, budou splácet i v příštím roce.

Většina lidí oslovených v průzkumu (92 %) se nicméně shoduje, že půjčka na Vánoce je špatný nápad. Víc než dvě třetiny lidí si na dárky rozhodně nepůjčí, a to zejména (39 %) proto, že Vánoce jsou o něčem jiném než o drahých dárcích. Neochota se zadlužit za vánoční dárky roste s věkem – určitě by si na vánoční dárky nepůjčilo 80 % ve věku nad 54 let.

Zajímavou skupinu pak tvoří lidé, kteří by si půjčku nevzali, ale stoprocentně ji nevylučují (téměř 10 procent). „Tito lidé si letos na Vánoce nepůjčili a ani to neplánují. Na druhou stranu ale připouští, že je může zaujmout nějaká nabídka, proto takticky možnost půjčky či vzetí zboží na splátky, což je vlastně také půjčka, nevylučují,“ upřesňuje Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace.

Drtivá většina lidí by si na Vánoce nepůjčila víc než 20 tisíc korun (91 %), ženy jsou v tomto směru opatrnější. Nejoblíbenější jsou ve více než třetině půjčky do 10 000 Kč (35 %). Na šest procent respondentů by bylo ochotno si půjčit maximálně 50 000 Kč.

Pro případnou půjčku na vánoční dárky by zájemci nejčastěji (58 %) zamířili do banky. Půjčku u jiné finanční společnosti by pak zvolilo 23 % lidí, a to hned po půjčce u příbuzných. Na 13 % dotázaných by se obrátilo rovnou na prodejce zboží a 12 % by využilo P2P platformy jako například Zonky. Pokud si Češi půjčují jinde než v bance, je to především kvůli nižšímu úroku (46 %), jednoduchosti a rychlosti vyřízení půjčky (40 %) a nižším poplatkům (32 %).

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek