Češi mají čím dál víc dluhů, splácí je ale nejlíp v historii

jih | rubrika: Aktuality | 22. 8. 2019

Na úvěrovém trhu se výrazně projevuje dobrá ekonomická situace. Počet lidí, kteří nesplácejí své dluhy na spotřebu, se během posledního roku snížil o pětinu. Za poslední tři roky jejich počet klesl o 100 tisíc, tedy o třetinu. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Celkový objem dluhu obyvatel ČR činil ke konci prvního pololetí tohoto roku 2,38 bilionu korun a meziročně tak vzrostl o 148,7 miliardy. Objem nespláceného dluhu naopak klesl o 5,5 miliardy na 31,4 miliardy korun.

Počet lidí, kteří měli problém se splácením svých dluhů na spotřebu, se meziročně snížil o 61 tisíc na 215 tisíc klientů. Počet lidí, kteří nespláceli úvěry určené na bydlení, dosahoval 18 571. Jejich počet se meziročně snížil o čtyři tisíce.

Historicky dobře splácíme

Počet lidí, kteří nesplácejí své dluhy určené primárně na spotřebu, se ve větší míře snižuje zejména v posledních třech čtvrtletích. Na konci druhého čtvrtletí letošního roku bylo těchto lidí o pětinu méně než o rok dříve a téměř o třetinu méně než před třemi lety, kdy jejich počet dosahoval s 312 tisíci vrcholu. Ke konci června došlo také k dalšímu poklesu počtu lidí, kteří nespláceli své dluhy z hypoték a stavebního spoření. Jejich počet se meziročně snížil o 18 % a druhé čtvrtletí v řadě se držel pod 20 tisíci.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

„Počet lidí, kteří nesplácejí své dluhy z hypoték a stavebního spoření, klesá na rozdíl od dluhů určených na spotřebu v posledních letech pravidelně, a to tempem 14 až 18 % ročně. Díky tomu se jejich počet během posledních tří let snížil dokonce o 42 %. Své dluhy na bydlení v současnosti není schopno splácet pouze 1,7 % klientů, což je nebývale nízký údaj,“ říká Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací s tím, že nejrizikovějšími klienty jsou z pohledu nesplácení úvěrů na bydlení lidé do 24 let a lidé starší 55 let.

Spolu s klesajícím počtem lidí, kteří nejsou schopni splácet své dluhy, se zároveň snižuje výše ohroženého dluhu, tedy dluhu, u kterého nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí řádné splátky úvěru nebo který byl zesplatněn. Jeho objem se na konci druhého čtvrtletí snížil o 15 % na 31,4 miliardy korun. Současně se opět zvýšilo celkové zadlužení obyvatel, a to o 6,7 % na 2,38 bilionu korun.

„Jedná se o dlouhodobý trend, který je výsledkem dvou hlavních faktorů. Rekordně nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy umožňují lidem půjčovat si stále vyšší částky a ty zároveň řádně splácet. Druhým faktorem je potom zodpovědný přístup bank a dalších finančních institucí, které při poskytování úvěrů pečlivě zvažují možná rizika jejich budoucího nesplácení,“ vysvětluje Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Podíl nespláceného dluhu se tak nyní pohybuje na historicky nejnižších hodnotách. Zatímco u úvěrů určených na spotřebu není řádně spláceno 4,6 % dluhu, u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření jde pouze o 0,5 % dlužné částky.

Půjčujeme si více

Objem dluhu určeného na bydlení se na konci prvního pololetí meziročně zvýšil o 122,7 miliardy na 1,9 bilionu korun. Meziročně šlo o nárůst o 6,7 %. A to i přesto, že počet lidí, kteří měli sjednanou hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, se na konci druhého čtvrtletí meziročně snížil o 5 tisíc na 1,11 milionu klientů. Počet smluv k těmto úvěrům se však naopak zvýšil o necelé 2 tisíce a dosahoval 1,38 milionu otevřených smluv.

Pět nových úlev pro dlužníky

Možnost oddlužení se od června otevřela pro víc lidí, současně stoupla i nezabavitelná částka. Rok nadějných novinek pro lidi v dluhové pasti tím ale nekončí. Vybrali jsme pět dalších změn, které už jsou na cestě.

Pět nových úlev pro dlužníky. Projděte si chystané změny

Na jedné straně tedy mírně klesá počet lidí s úvěrem na bydlení, na druhé straně roste průměrný počet smluv na klienta. Zároveň se zvýšila průměrná částka na jednu otevřenou smlouvu, konkrétně o 87 tisíc na 1,37 milionu korun.

Opačný trend zaznamenávají krátkodobé úvěry, které jsou primárně určené na spotřebu. Počet klientů s tímto typem úvěru meziročně vzrostl téměř o 28 tisíc na 2,43 milionu. Celkový počet smluv se však snížil o 4 tisíce, tedy o 0,1 %. Podobně jako před rokem tak měli lidé otevřeno celkem 4,37 milionu krátkodobých úvěrových smluv.

Celková částka krátkodobého dluhu se zvýšila o 26,1 miliardy korun na 482,8 miliardy, tedy o 5,7 %. Průměrná částka na jednu otevřenou smlouvu vzrostla o 6 tisíc na téměř 111 tisíc korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek

Partners Financial Services