Nová pravidla půjček: Dlužníkům pomůžou, poskytovatele úvěrů nepotěší

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 30. 9. 2015 | 6 komentářů
Připravovaný zákon zamává s trhem spotřebitelských i hypotečních úvěrů. Už brzy bude možné splatit hypotéku levněji, poskytovatelé půjček si budou muset dlužníky důkladněji prověřit a za pozdní splátky už nedostanete takový flastr jako dnes. To je jen pár z řady plánovaných změn.
Nová pravidla půjček: Dlužníkům pomůžou, poskytovatele úvěrů nepotěší

Ministerstvo financí představilo návrh nového zákona o úvěru pro spotřebitele. Ten by měl na rozdíl od dnešního zákona o spotřebitelském úvěru pokrýt všechny typy spotřebitelských úvěrů – od klasických hotovostních půjček, přes kreditní karty, nákupy zboží na splátky až po hypotéky a další úvěry na bydlení. Hlavním cílem zákona je prý větší ochrana spotřebitele a také vyčištění trhu od nepoctivých poskytovatelů půjček.

Snadnější splacení hypotéky

Jedna z hlavních změn se týká předčasného splácení hypotečních úvěrů. Návrh ministerstva počítá s tím, že bude možné každý rok splatit až dvacet procent hypotéky bez jakékoli sankce i mimo termín fixace.

Do vlastního?

Kupujete nemovitost? Budujete hnízdo? Rekonstruujete? Solíte? Platíte? Nechte nás porovnat, jestli pro vás můžeme něco udělat, trochu vám ušetřit.

Mnohem výhodnější ale bude i situace, kdy se klient rozhodce splatit celou hypotéku naráz. Zatímco dosud se poplatek za předčasné splacení pohyboval kolem pěti procent ze zbylé částky za každý rok do konce fixace, pokud zákon projde, banky si budou moci naúčtovat pouze takzvané účelně vynaložené náklady. „Typicky se může jednat nejen o náklady na administrativní zpracování žádosti, ale i o náklady související s pořízením peněžních prostředků, které poskytovatel spotřebiteli půjčil. Poskytovatel musí za peníze, které spotřebiteli půjčí, někomu zaplatit. Může to být úrok a náklady na vydání hypotečních zástavních listů, úrok zaplacený jiné bance za mezibankovní půjčku nebo úrok placený klientům banky na jejich vkladech. U úvěrů na bydlení si poskytovatel takto obstarává prostředky obvykle na dobu fixace,“ vysvětluje Kateřina Vaidišová z oddělení vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí.

V praxi klient při úplném splacení hypotéky v době fixace může díky novým pravidlům ušetřit desetitisíce až statisíce korun. „V případě dvoumilionové hypotéky na dvacet let se sazbou 2,17 procenta a pětiletou fixací, u které se klient po třech letech rozhodl pro předčasné splacení, by dvacet procent zůstatku mohl splatit podle návrhu zákona bez poplatku a za zbývající část by bance zaplatil 28 038 korun. Oproti tomu nyní, kdy se poplatek pohybuje kolem pěti procent za každý rok do konce fixace, poplatek vychází na 140 191 korun. A to i v tomto případě počítáme s tím, že klient dvacet procent úvěru splatí bez sankce, protože řada bank tuto možnost už nabízí,“ vypočítává v modelovém příkladu pro Peníze.cz Luboš Svačina z makléřské společnosti Golem Finance.

Kalkulačka: vyplatí se vám refinancovat hypotéku

Dostali jste výhodnější nabídku? Chcete refinancovat stávající úvěr? Zkuste naši kalkulačku a spočítejte, jestli zůstat, nebo hledat štěstí u konkurence.

Refinancování hypotéky

Parametry v prvním období fixace

%
let
let

Parametry v druhém období fixace

let
Stará
Nová
%
%

Další kalkulačky

Zvýší regulace cenu hypoték?

Pokud bude důvodem předčasného splacení těžká životní situace – úmrtí, dlouhodobá nemoc případně invalidita dlužníka nebo jeho partnera –, která povede k výraznému snížení schopnosti splácet, nebude mít banka nárok na žádný poplatek.

Změny, které v oblasti úvěrů na bydlení přinese zákon o úvěru pro spotřebitele, by se měly v první vlně týkat jen hypoték sjednaných od data účinnosti zákona. Pro ty, kteří už hypotéku mají, nová pravidla začnou platit na začátku dalšího fixačního období. To se příliš nelíbí bankám, podle kterých by se měly změny týkat jen zcela nových smluv. „Český hypoteční byznys je stejně jako německý založený na obchodování s hypotečními zástavními listy, proto doufáme v takovou variantu regulatoriky, která jasně stanoví bariéry pro případ předčasného splacení. Pokud má být hypoteční zástavní list pro investora bezpečný, kvalitní a dobrý investiční nástroj, tak nelze akceptovat riziko předčasného splacení úvěru,“ podotýká mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková. A Pavla Kozáková z tiskového centra České spořitelny varuje, že by nová pravidla mohla v budoucnu přinést vyšší úroky: „Na jednu stranu to může znamenat pro klienty úsporu při mimořádné splátce, na druhou stranu v případě, že banky budou umožňovat klientům mimořádné splátky více a častěji než nyní, musí s předčasným splacením úvěru počítat při získávání finančních zdrojů pro úvěry, což se může promítnout ve výši úrokových sazeb.“

Hypotéky: Úrokové sazby dnes

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

Anketa

Dlužíte? Za co nejvíc?

Odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru

Už nyní má poskytovatel půjčky povinnost s odbornou péčí posoudit, jestli je dlužník schopný splácet úvěr, o který žádá. Ministerstvo financí ale navrhuje výrazné zpřísnění postihu za to, že si věřitel dlužníka dostatečně neprověřil. „Je na poskytovateli, zda tuto odbornou péči prokáže např. potvrzením o příjmech žadatele o úvěr (které samo o sobě také nemusí stačit), ověřením příjmů  u zaměstnavatele nebo požadavkem na výpis z registrů dlužníků. Je také třeba si uvědomit, že například u banky, která úvěruje svého dlouholetého klienta, kterému na účet v bance chodí pravidelně výplata, případně již bance několik úvěrů splatil, je jiná situace než u poskytovatele, který půjčuje osobě, kterou nezná,“ vysvětluje Kateřina Vaidišová z Ministerstva financí.

Pokud dnes dojde k tomu, že si poskytovatel půjčky dlužníka dostatečně neprověřil a půjčil mu peníze i ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že je nebude moci splácet, stává se smlouva neplatnou. Klientovi sice nejsou účtovány žádné pokuty ani úroky, musí ale okamžitě splatit celou částku. To většinou vede k tomu, že si na to musí půjčit jinde za ještě nevýhodnějších podmínek.

Podle ministerského návrhu bude moci nedostatečně prověřený klient splácet vypůjčenou částku podle svých možností bez úroků a dalších sankcí. Splátkový kalendář bude stanovený na základě dohody s věřitelem, případně o něm rozhodne soud.

Sankce

Předložený návrh zákona také stanovuje strop pro sankce, které si můžou banky a splátkové společnosti účtovat, když dlužník nesplácí včas. „Ten, kdo jinak řádně splácí své závazky, se tím pádem ze dne na den nedostane do spárů lichvářů a exekutorů,“ říká ministr financí Andrej Babiš. Nově tak může jít jen o penále ve výši 0,1 procenta z dlužné částky za každý den prodlení. Na trhu se dnes přitom běžně můžeme setkat i s půlprocentní penalizací.

Za smluvní pokuty bude možné dlužníkovi naúčtovat maximálně sedmdesát procent dlužné částky, celkově navíc jen do hranice dvou set tisíc korun. To se ale nelíbí ČSSD, která by chtěla tento strop ještě snížit.

Očima expertů

„Některé subjekty, ať už úmyslně, či nevhodně nastaveným obchodním modelem přivádějí desítky procent svých klientů do exekuce. V některých zemích mohou dokonce peníze půjčovat pouze banky, popřípadě velmi omezený okruh prověřených věřitelů. Nevidím důvod, proč v Česku by to měly být stovky či tisíce obskurních společností,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni v naší anketě:

Na trh bude dohlížet ČNB

Na veškeré půjčování peněz bude nově dohlížet Česká národní banka. Ta doteď měla v tomto oboru na starosti jenom banky, ostatní firmy hlídala Česká obchodní inspekce. Centrální bance se ovšem do tohohle úkolu vůbec nechtělo, aby prý na to stačila, musel by se počet půjčovatelů pořádně snížit. A k tomu nejspíš dojde. Než totiž Česká národní banka někomu dá licenci na půjčování peněz, nejprve jí bude muset prokázat odbornou způsobilost, především ale bude muset ukázat, že má dost kapitálu. Dost v tomto případě znamená dvacet milionů korun. Podle zástupců Ministerstva financí by se tak počet firem, které na našem trhu poskytují úvěry, měl snížit maximálně na desítky. Počet zprostředkovatelů by pak měl poklesnout na jednotky tisíc. Jen pro srovnání: dnes na trhu působí přes 57 tisíc subjektů, které půjčují nebo zprostředkovávají půjčky.

Vznikne také veřejný registr subjektů, které od České národní banky získaly licenci. Zároveň bude platit dvouleté přechodné období, ve kterém budou mít firmy šest měsíců na to, aby o licenci zažádaly. Pokud to neudělají, ztratí možnost na trhu legálně působit. Centrální banka bude mít následně 18 měsíců na vyřízení žádosti. „V běžném řízení je pro udělení licence poskytovatele stanovena lhůta čtyř měsíců, pro samostatného zprostředkovatele platí třicetidenní lhůta podle správního řádu a pro zápis vázaného zástupce nebo zprostředkovatele vázaného spotřebitelského úvěru platí lhůta pětidenní,“ dodává Kateřina Vaidišová.

Boj ve Sněmovně

Návrh zákona bude teď projednávat legislativní rada vlády. Vzhledem k tomu, že největší koaliční strana ČSSD má řadu výhrad, může se finální podoba zákona, kterou bude následně projednávat Poslanecká sněmovna, ještě výrazně proměnit. I pak jsou ale možné další pozměňovací návrhy, o které bude jistě usilovat řada lobbistických skupiny. 

Vláda a zákonodárci jsou ale zároveň pod tlakem, protože nový zákon zahrnuje několik evropských směrnic, které je nutné do naší legislativy zanést do 21. března 2016. A pod ještě větším tlakem budou banky, které se s novým zákonem, ať už bude jeho konečná podoba jakákoli, budou muset vyrovnat v extrémně krátké době. „Podle Evropské unie má český zákon povinnost vstoupit v platnost v březnu příštího roku, nicméně česká verze zákona přijde do Parlamentu až koncem tohoto roku. Finálně schválené, a tudíž závazné znění zákona tak budeme znát s ohledem na přípravu IT systémů, smluvní dokumentace a podobně velmi pozdě. Příprava bez finálního znění je finančně a kapacitně nákladná, náklady dále zvyšuje pouze velmi malý časový prostor pro implementaci v bankách,“ stěžuje si Pavla Kozáková z České spořitelny.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šedá zóna? Jsou jen bezpečné půjčky a lichváři, nic mezi

14. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Šedá zóna? Jsou jen bezpečné půjčky a lichváři, nic mezi

Ekonomická krize je už zapomenuta a Češi se zase zadlužují jako diví. Bohužel se to netýká jen těch, kteří si to můžou dovolit. Podaří se novému zákonu o úvěru pro spotřebitele omezit... celý článek

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

29. 8. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 5 komentářů

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

„Půjčku chápeme jako zboží, a podle toho by se daná instituce k člověku měla chovat – jako k zákazníkovi,“ říká Lucie Tvarůžková, spoluzakladatelka peer to peer platformy Zonky.

Očima expertů: Stát vymaže tisíce poskytovatelů půjček. Zmizí s nimi lichva?

14. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Stát vymaže tisíce poskytovatelů půjček. Zmizí s nimi lichva?

Ministerstvo financí chce pořádně zregulovat trh nebankovních půjček. Nebankovním poskytovatelům úvěrů výrazně zpřísní pravidla a nově na ně bude stejně jako na banky dohlížet ČNB.... celý článek

Hypoteční převrat. Komu pomůže a komu ublíží

7. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Hypoteční převrat. Komu pomůže a komu ublíží

Možnost předčasného splácení hypotéky bez jakýchkoli sankcí, ale také přísnější pravidla při posuzování žadatelů o úvěr. Ministerstvo financí a Česká národní banka si posvítí na hypoteční... celý článek

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

4. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

Ministerstvo financí se chystá až o osmdesát procent snížit počet firem, přes které nebo od kterých si můžete vzít půjčku. Chystá pro ně licence: bude se prokazovat odborná způsobilost,... celý článek

Partners Financial Services