Neférové půjčky nezničí ani nový zákon. Příklad: Profi Credit miliardáře Berana

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 27. 9. 2015 | 14 komentářů
Smlouva společnosti Profi Credit s klientem je v rozporu s dobrými mravy, tvrdí Finanční arbitr ČR. Ke stejnému závěru už došly i soudy, za neetické jednání hrozilo firmě i vyřazení z oborové asociace. Příběh této velké firmy ukazuje, že trh zcela nepročistí ani nový zákon, který nyní dokončilo Ministerstvo financí a má začít platit v příštím roce.
Neférové půjčky nezničí ani nový zákon. Příklad: Profi Credit miliardáře Berana

Ani nový zákon o úvěrech pro spotřebitele, který připravilo Ministerstvo financí a měl by začít platit v první polovině roku 2016, z trhu stoprocentně nevymaže neférové praktiky. Stále na něm budou moci legálně působit i silné firmy, které lidem opakovaně půjčují v rozporu s dobrými mravy. Příkladem takové firmy je Profi Credit miliardáře Davida Berana. Vyplývá to z rozhodnutí Finančního arbitra ČR i soudů.

Firma, která působí v Česku, na Slovensku, v Bulharsku a Polsku, totiž i po účinnosti zákona splní všechny nové podmínky. Má dostatečné množství kapitálu (jen letos vykáže provozní zisk přes dvě miliardy korun) a je například i členem nebankovního úvěrového registru, v němž prověřuje potenciální klienty.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Přesto ale půjčuje za podmínek, proti nimž mají výhrady nejen neziskové organizace pomáhající lidem ve finančních potížích. „Smlouva o úvěru je neplatná z důvodu nesrozumitelnosti a z důvodu rozporu s dobrými mravy,“ konstatoval také Finanční arbitr ČR ve sporu jednoho z klientů s firmou Profi Credit. 

 právním názoru) smluvní odměnu sjednanou pro úvěrovou firmu. Za půjčených 91 tisíc na čtyři roky si Profi Credit vezme odměnu 139 400 korun.

Arbitrovi se nelíbí ani to, že smlouva je psaná miniaturním písmem a prakticky ji nelze přečíst bez použití lupy. „Nemožnost přečíst určitý text bez vynaložení zvláštního úsilí a bez využití zvláštních pomůcek je sama o sobě dostatečným důvodem pro konstatování neplatnosti smlouvy pro její nesrozumitelnost,“ uvádí arbitr v dokumentu, který má k dispozici on-line deník Aktuálně.cz.

Nemravné i podle soudů

Tento spor ještě nebyl definitivně ukončen. Profi Credit navrhuje smír, klient na něj však podle informací Aktuálně.cz nepřistoupí. V navrženém smíru společnost navrhuje, že klientovi vrátí 20 tisíc korun z celkových 54 tisíc, které zatím na odměnu ve splátkách uhradil. Pokud klient neustoupí a nechá vše na rozhodnutí Finančního arbitra, musela by mu firma zřejmě vrátit celou již zaplacenou odměnu. 

Profi Credit takto nepostupuje poprvé a v minulosti s návrhem na smír vždy uspěl. „Sedm sporů proti společnosti Profi Credit skončilo zastavením řízení, neboť navrhovatel vzal návrh zpět,“ potvrzuje mluvčí Finančního arbitra Nelly Dederová. Přesné důvody sice nezná, ale v praxi neexistuje moc dalších důvodů pro stažení stížnosti než právě smír.

Poradna při finanční tísni

Zdarma.

Odborné poradenství pro dlužníky v exekuci, vystavené právnímu i mimosoudnímu vymáhání, zpracování návrhu na osobní bankrot, konzultace před půjčkou a mnoho dalšího. 

Pobočka Poradny při finanční tísni na Peníze.cz

Na otázky on-line deníku Aktuálně.cz společnost Profi Credit ani po urgenci během týdne nereagovala. Z řízení u Finančního arbitra vyplývá, že s předběžnými závěry arbitra nesouhlasí, konkrétní důvody ale nelze zjistit – neuvedl je ani právník firmy během jednání. Společnost nicméně hrozí, že pokud klient nepřistoupí na smír a bude mu muset vrátit zaplacenou odměnu, obrátí se na soud.

Úspěch takové žaloby by ale byl nejistý. Například už v roce 2012 Vrchní soud v Olomouci potvrdil dřívější rozsudek olomouckého krajského soudu, který prohlásil za neplatnou další smlouvu Profi Creditu. I podle nich je sjednaná odměna pro úvěrovou firmu v rozporu s dobrými mravy (v konkrétním případě chtěla firma za půjčených 40 tisíc na tři roky odměnu 55 tisíc, sazba RPSN se tak pohybovala kolem 90 procent).

Přestože obě smlouvy pocházejí už z roku 2009, na podnikání této společnosti se – alespoň podle zástupců neziskových organizací, které řeší problémy předlužených lidí – nic zásadního nezměnilo. „Profi Credit sice nepatrně změnil smluvní podmínky, ale spíše v dílčích parametrech. Mírně snížil sankci, ale ve své podstatě zůstaly podmínky stejně neférové,“ říká Daniel Hůle ze sdružení Člověk v tísni. Podle něj je Profi Credit jednou z nejnebezpečnějších z velkých nebankovních společností.

„Jsou draví, netransparentní, mají nemravné sankce a de facto celý jejich obchodní model je neférový,“ tvrdí Hůle. Online deník Aktuálně.cz poskytl Profi Creditu prostor reagovat i na tento výrok, společnost však ani tentokrát nereagovala.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2015 23:00, KM

Stejně tak nemusí například chodit na zlodějské předváděcí akce nebo se nemusí nechat zaměstnat u vydřidušského zaměstnavatele... Jistě, nemusí. Ale pokud máme žít v právně přijatelném prostředí, musí být dány hranice, za které se nesmí. Možná to uráží vaše liberálně pravicové cítění, ale ve slušné společnosti to tak z dobrých důvodů je.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

29. 8. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 5 komentářů

Lucie Tvarůžková: Půjčka bez ponížení

„Půjčku chápeme jako zboží, a podle toho by se daná instituce k člověku měla chovat – jako k zákazníkovi,“ říká Lucie Tvarůžková, spoluzakladatelka peer to peer platformy Zonky.

Očima expertů: Stát vymaže tisíce poskytovatelů půjček. Zmizí s nimi lichva?

14. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Stát vymaže tisíce poskytovatelů půjček. Zmizí s nimi lichva?

Ministerstvo financí chce pořádně zregulovat trh nebankovních půjček. Nebankovním poskytovatelům úvěrů výrazně zpřísní pravidla a nově na ně bude stejně jako na banky dohlížet ČNB.... celý článek

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

4. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

Ministerstvo financí se chystá až o osmdesát procent snížit počet firem, přes které nebo od kterých si můžete vzít půjčku. Chystá pro ně licence: bude se prokazovat odborná způsobilost,... celý článek

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

17. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

„Pět nebankovních společností nabízí férové půjčky, které obstojí v konkurenci bank. Tisíce jiných zkouší pořád stejný podfuk. Jejich cílem je udělat si z dlužníka vazala, dojnou krávu,... celý článek

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

29. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

Musíte si vzít půjčku a chcete seriózní jednání? Dávno neplatí, že se ho dočkáte leda v bance. Mnohé úvěrové společnosti se pod veřejným tlakem dopracovaly k tomu, že jejich podmínky... celý článek

Partners Financial Services