Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 4. 5. 2015 | 9 komentářů
Ministerstvo financí se chystá až o osmdesát procent snížit počet firem, přes které nebo od kterých si můžete vzít půjčku. Chystá pro ně licence: bude se prokazovat odborná způsobilost, bude potřeba složit kapitál a také mít čistý rejstřík.
Jeden z pěti přežije: Kladivo na poskytovatele nebankovních úvěrů

Od nebankovních poskytovatelů úvěrů máme napůjčováno zhruba sto miliard korun. Půjčky může nabízet a zprostředkovávat přes padesát sedm tisíc firem. Na deset milionů lidí docela dost. Proč nakonec ne – jediné, co je potřeba k podnikání v oboru mít, je živnostenský list. Nepotřebujete speciální kvalifikaci, nemusíte složit žádný kapitál, nemusíte mít ani čistý trestní rejstřík.

Nebankovní poskytovatele úvěrů by měla regulovat Česká obchodní inspekce, ale že by se jejích kontrol někdo bál – pravděpodobnost, její kontroly v daném počtu není příliš vysoká. Ministerstvo financí teď plánuje radikální změny. Pod dohledem České národní banky se mají nebankovním úvěrovkám nově udělovat licence a počítá se, že podmínky pro jejich udělení splní zhruba pouhá pětina z dnešního počtu.

Inspekce versus větrné mlýny

Česká obchodní inspekce provedla v roce 2014 celkem 269 kontrol nebankovních poskytovatelů půjček. Ve víc než polovině případů bylo zjištěno porušení zákona o spotřebitelském úvěru. V průběhu roku bylo uděleno 160 pokut, dohromady jen za něco přes sedm milionů korun. Nejčastěji se trestalo za špatnou reklamu, zejména internetovou.

ČNB novou pravomoc nechce

„Nyní bude jasně stanoveno, že poskytování a zprostředkování spotřebitelského úvěru je možné pouze na základě povolení k činnosti od České národní banky, na jejíchž webových stránkách bude možné ověřit, zda daná osoba patřičné povolení má,“ říká Radek Ležatka z tiskového oddělení Ministerstva financí. To chystá novelu zákona o spotřebitelských úvěrech, kterou nyní čeká připomínkové řízení a ještě v květnu by měla být předložena vládě.

Jednou z klíčových změn, které ministerstvo chystá, je to, že dozor nad nebankovními půjčkami by měl z České obchodní inspekce přejít právě na Českou národní banku. Jejím představitelům se ale nápad zrovna nelíbí. Nebankovní úvěrové společnosti jí prý regulovat nepřísluší, protože „se nejedná o subjekty, které přijímají vklady nebo spravují finanční prostředky a jejichž úpadek má závažné důsledky pro zákazníky a investory nebo i finanční stabilitu,“ jak říká Kateřina Bartůšková z odboru komunikace České národní banky. Centrální banka ale s Ministerstvem financí na přípravě novely spolupracuje. Tak aby se zpřísnily podmínky pro získání povolení poskytovat půjčky a potom i pro poskytování půjček samotné. Ohled se při tom má brát na ochranu spotřebitele a na možnosti efektivnějšího dohledu na úvěrovými společnostmi – bez ohledu na to, kdo nakonec bude dohlížet.

V tomto duchu hovoří také mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeněk Soudný: „Změna v dohledu musí být komplexní a zasazena do systému – musí být jasně definována skupina působící na trhu, musí být jasně dány podmínky fungování, musí se zamezit únikům od trestů, musí se umožnit kontrola u všech, tedy rovnost před kontrolním mechanismem. Pokud toto bude splněno, není podstatné, kdo bude kontrolu provádět, protože taková kontrola bude založena na jasné metodice a tedy bude jen otázkou personální. Jestli tito lidé budou mít hlavičku ČNB, nebo ČOI, už není tak podstatné.“ 

My to srovnáme, vy ušetříte

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Anketa

Je potřeba snížit počet poskytovatelů úvěrů?

Čím tvrdší, tím lepší

Proč ale vlastně podnikání v půjčkách regulovat? „Už několik let říkáme, že trh nebankovních úvěrů je třeba zásadním způsobem redukovat,ׅ“ říká Daniel Hůle, který se zabývá dluhovým poradenstvím v Člověku v tísni. „Nikdo neví, kolik tu reálně působí poskytovatelů úvěrů, budou jich ale tisíce. Z našich zkušeností přitom vyplývá, že férových nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů na trhu působí maximálně deset, leasingové firmy do toho nepočítám. To je zcela zásadní nepoměr,“ upozorňuje Hůle a zmiňuje sociální dopady obchodu s úvěry; náklady na jejich tlumení nesou daňoví poplatníci.

Česká obchodní inspekce podle Hůleho dohled nad poskytovateli půjček nezvládá. Ne pro neschopnost, ale kvůli počtu úvěrových společností. Jejich počet by se podle jeho představ neměl zastavit na pěti až desíti tisících, o kterých mluví Ministerstvo financí, lepší by prý byly desítky, maximálně stovky.

Jak přísná budou pravidla pro udělení licence, se zatím přesně neví. Jisté je, že bude nutné nějak prokázat odbornou způsobilost – co to bude v praxi znamenat, teprve. Další podmínka je jasná: čistý trestní a podnikatelský rejstřík. Tím by se mělo zabránit, aby na trhu působili lidé, kteří už mají nějaký prohřešek nebo jsou výrazně zadluženi. Poskytovatelé půjček by měli také prokázat, že disponují dostatečným kapitálem. Mluvilo se o tom, že by mohlo stačit, aby měl poskytovatel sjednané pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu, později se ale v pracovní verzi novely objevila podmínka minimálního základního kapitálu ve výši dvou milionů korun. Podle Daniela Hůleho to není dost: „Výši finančního limitu vidím jako největší slabinu dosavadních návrhů. Dvoumilionový limit považuji za zcela nedostatečný. Obdobná legislativní úprava na Slovensku zavedla půl milionu eur, tedy téměř o řád víc. I patnáct milionů korun bych považoval za spíš minimální mez.“

Nestane se ale to, že se – pokud novela zákona projde – firmy, které možná už dnes působí na hraně zákona, přesunou do ilegality? Pozice lidí, kteří cítí potřebu půjčky, ale kterým nechtějí půjčit ani banky, ani „značkové“ nebankovní úvěrovky, by se tím možná ještě zhoršila. Podle lidí z neziskovek a projektů zaměřujících se na finanční gramotnost, je ale takové uvažování scestné. „Nemá smysl rozlišovat na šedou a černou zónu, když jsou obě špatné. Systém by měl být nastavený tak, že stát bude spotřebitelům dávat záruku, že ten, kdo má licenci, jedná podle zákona, je bezpečný poskytovatel úvěru, a spotřebitelé pak mohou vybírat už jen podle dalších kritérií nabízeného produktu, jako je cena a mnohé další,“ myslí si mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru Zdeněk Soudný a zdůrazňuje, že je potřeba zapracovat také na osvětě – mnoho lidí se do svízelné finanční situace dostane kvůli naprosto iracionálním půjčkám. Jenže lidský rozum, to je oblast, která se regulacím dosud vzpírá.

Největší chyby při sjednávání úvěru

„Rád bych řekl, že se objevují nějaké nové chyby, ale bohužel se ukazuje, že se jedná stále o stejné prohřešky. Tím největším je půjčování si od rizikových poskytovatelů úvěrů. Stále příliš mnoho lidí věří reklamám na tramvajových zastávkách a lampách veřejného osvětlení a půjčují si od společností, kterou jsou naprosto mimo jakoukoli regulaci a kontrolu. Podepisují dokumenty, které nečtou nebo jim nerozumí. Zaměřují se jen na měsíční splátku – ta je pro ně rozhodující pro rozhodnutí, kde si půjčí. Zapomínají ale na délku splácení, různé sankční podmínky a podobně,“ říká Zdeněk Soudný, zástupce projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 5. 2015 2:29

Musí se zakázat auta. Ročně se v autech zabije pár stovek lidí. Kdyby auta nebyla, ti lidi by žili.

Tohle je velmi trefné přirovnání k nesmyslným regulacím kdečeho. Jsem zvědavej, jestli frajeři ze zbytečných neziskovek, ČNB, čoiky a bůhví z jakejch ještě úřadů něco udělají s firmou MSC MONEY SERVICE CORPORATION, a.s. Ta nabízí zcela jasně nereálné produkty s poplatky za rádoby poradenství, ze kterých vlastně žije. Když jsem Seznam upozornil na sklikovou reklamu webu Zarucenepenize.cz, tak mě Seznam poslal do hajzlu. Coby osoba podnikající v oboru mám strach bonzovat osobně, musí to udělat klienti.

Už teď mají podvedení a napálení rozumné možností, jak se bránit. A dělají to? Ne a nikdy dělat nebudou, smlouvy stejně číst nebudou, maximálně se vyblijou na podvodnefirmy.cz a podobné weby. Dokud bude existovat lidstvo, bude žít i dostatek pitomců. I přes všechnu tu neutuchající a zpřísňující se ochranu eurosocialistů. Na druhou stranu, kdyby se lidi začali chovat přísně racionálně, tak nám to letadlo spotřební společnosti velmi rychle spadne.

Místo pořádných kontrol a pokut za skutečné prohřešky (dnes se trestají píčoviny jako že se do reklamy neuvede, že zprostředkovatel pracuje pro více věřitelů - jak třeba tohle chrání toho tzv. spotřebitele, to je záhada) se opět vymýšlejí ptákoviny. Je to totiž jednodušší. Tak jako je jednodušší zpoplatňovat (pro stát jsou poplatky finančně přínosnější než těžko ovlivnitelný výběr daní z příjmů) a neúčelnými zkouškami zatěžovat prodejce pojištění místo toho, aby už konečně byly zakázány finanční multilevely Pankers, Fikcentrum, Bordel Consulting, O-bereme V-ás B-leskově.

Voličská masa zkrátka potřebuje slyšet, že ti hajzli lichváři a ty svině exekutorské, kteří prý můžou za voličův posranej život, dostanou co pro to. Na druhou stranu, proč nejsou spotřebitelé zavíráni za úvěrové podvody, kdy zprostředkovatelům půjček zamlčují další splátky, a místo toho jsou jim povolovány insolvence?

Zajímavé je, že se to pojištění odpovědnosti nenařizuje plošně všem občanům a podnikatelům.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2015 17:07, josef

Vzdyt je to přesně naopak, něž píšete. Kvalita potravin ovlivňuje naše zdraví a život (viz metylalkohol). To je často nevratné. Pokud by spadaly půjčky pod finančního arbitra s důrazem na kvalitu u pujcovatele a s ohledem na NOZ, pak by se ruzne zhuverilosti, na rozdil od poškozeného zdraví, daly napravit.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šedá zóna? Jsou jen bezpečné půjčky a lichváři, nic mezi

14. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Šedá zóna? Jsou jen bezpečné půjčky a lichváři, nic mezi

Ekonomická krize je už zapomenuta a Češi se zase zadlužují jako diví. Bohužel se to netýká jen těch, kteří si to můžou dovolit. Podaří se novému zákonu o úvěru pro spotřebitele omezit... celý článek

Očima expertů: Stát vymaže tisíce poskytovatelů půjček. Zmizí s nimi lichva?

14. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Stát vymaže tisíce poskytovatelů půjček. Zmizí s nimi lichva?

Ministerstvo financí chce pořádně zregulovat trh nebankovních půjček. Nebankovním poskytovatelům úvěrů výrazně zpřísní pravidla a nově na ně bude stejně jako na banky dohlížet ČNB.... celý článek

Banky ve střehu: Finanční arbitr přitvrzuje!

9. 4. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Banky ve střehu: Finanční arbitr přitvrzuje!

Finanční arbitr potvrdil trest pro mBank: ve smlouvě o úvěru nedostatečně informovala klienta o nákladech, které s půjčkou souvisejí. Pokud dá arbitrovi zapravdu soud, na problém –... celý článek

Budou se prát! Vracet miliardy z půjček se úvěrovým společnostem nechce

26. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Budou se prát! Vracet miliardy z půjček se úvěrovým společnostem nechce

Finanční arbitr potvrzuje: Úvěrové společnosti špatně počítaly roční procentní sazbu u tisíců půjček na auto. Po prvním rozhodnutí finančního arbitra, který se postavil na stranu klienta,... celý článek

Půjčky s lidskou tváří. Jak se proměnily spotřebitelské úvěry za deset let

24. 3. 2015 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Půjčky s lidskou tváří. Jak se proměnily spotřebitelské úvěry za deset let

Za jedinou dekádu se půjčování peněz v Česku proměnilo. Alespoň to bankovní: úvěry jsou dostupnější, pružnější, jednodušší. Mnoho práce se odvedlo také na legislativě v zájmu ochrany... celý článek

Partners Financial Services