Poskytovatelů půjček má zbýt zlomek. Pod kontrolou je bude mít ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 15. 3. 2015 | 12 komentářů
Ministerstvo financí a centrální banka mají stejný cíl: pročistit trh nebankovních spotřebitelských úvěrů. Úvěrový byznys čekají velké změny.
Poskytovatelů půjček má zbýt zlomek. Pod kontrolou je bude mít ČNB

Trh spotřebitelských půjček zřejmě už brzy čekají velké změny. Ministerstvo financí chce výrazně ztížit podmínky pro poskytovatele a zprostředkovatele úvěrů, kterých je dnes více než 50 tisíc. V návrhu zákona, který odeslalo do připomínkového řízení, počítá s tím, že dohled nad trhem už od příštího roku převezme Česká národní banka (ČNB). Dosud poskytovatele nebankovních úvěrů v zásadě kontroluje Česká obchodní inspekce.

Zástupci ČNB až dosud proti návrhu vystupovali velmi odmítavě, nyní ale dochází k prvnímu sbližování postojů. Pokud by ČNB tento dohled vykonávat měla, pak jen tehdy, když se trh pomocí nově nastavených pravidel výrazně pročistí, říká v rozhovoru pro on-line deník Aktuálně.cz Helena Kolmanová, vedoucí odboru ochrany spotřebitele v ČNB.

Podle ní například není možné, aby k budoucímu licencování úvěrových společností stačilo pojištění odpovědnosti za způsobené škody, jak o tom uvažuje Ministerstvo financí. „Pojištění odpovědnosti za škodu nestačí, což se ukazuje třeba u cestovních kanceláří,“ říká Kolmanová. Vstup do odvětví by měl podle ní regulovat požadavek na vlastní kapitál, který by musela úvěrová společnost mít. Ministerstvo navrhuje pro vstup do odvětví dva miliony korun, ale například na Slovensku budou od dubna požadovat půl milionu eur, tedy v přepočtu asi sedmkrát více.

Aktuálně.cz: Proč dosud ČNB nechtěla převzít dohled nad poskytovateli nebankovních spotřebitelských úvěrů

Helena Kolmanová: V současné době dohlížíme na dodržování pravidel u bankovních spotřebitelských úvěrů a také u některých nebankovních poskytovatelů, pokud je úvěr spojený s platebním prostředkem, typicky s kreditní kartou. Tito poskytovatelé mají povolení ČNB k poskytování některých platebních služeb. Naším cílem však není převzít dohled nad celou skupinou nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. Celá ta „masa“ nebankovních poskytovatelů není tak systémově významným trhem, aby zapadala do konceptu centrální banky. Na druhé straně rozumíme situaci, která na trhu je, a rozumíme i snaze Ministerstva financí sjednotit dohled pod jeden orgán. Pokud však má být vykonáván efektivně, bude opravdu potřeba tento trh „pročistit“.

To znamená, aby se počet poskytovatelů spotřebitelských úvěrů pohyboval v řádech desítek nebo stovek, a ne jako dnes v řádech desetitisíců?

Netroufám si tato čísla specifikovat. Nechceme omezit trh na jednotky firem, zachování konkurence dává smysl. Naším cílem je, aby v budoucnu registrované subjekty – kterým nebude stačit živnostenský list jako nyní – opravdu tyto služby poskytovaly a abychom skutečně dohlíželi na poskytovatele úvěrů, u kterých dnes ani nevíme, kolik jich ve skutečnosti z těch 50 tisíc subjektů na trhu je. Určitě se ale jedná o menšinu a většina připadá na zprostředkovatele. Požadujeme, aby za činnost zprostředkovatelů nesli odpovědnost přímo poskytovatelé půjček, tedy banky či úvěrové společnosti.

Tím by se podle vás trh výrazně zkultivoval?

Domníváme se, že by se především výrazně vyčistil.

Ministerstvo financí chce, aby poskytovatelé získali licenci kromě jiného buď tehdy, když splní požadavek na základní kapitál ve výši dvou milionů korun, nebo když budou mít pojištění odpovědnosti. Jsou to dostačující podmínky?

Součástí podmínek by měl být kapitálový požadavek. Pojištění odpovědnosti za škodu nestačí, což se ukazuje třeba u cestovních kanceláří. Nikdo nedokáže zkontrolovat, zda je cestovní kancelář dostatečně pojištěna ve vztahu k celkovému objemu prodaných zájezdů. Toto není správná cesta pro regulaci spotřebitelských úvěrů. Kapitálový požadavek tedy jednoznačně upřednostňujeme a jeho výše bude předmětem diskuzí.


Celý rozhovor si přečtete na Aktuálně.cz; foto Heleny Kolmanové ČNB

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2015 10:12, loaner

Jakožto člověk poskytující úvěry v tom vidím dva problémy. Objem poskytnutých peněz se nezmění, jen se část schová pod státem zlegitimizovaný nebankovní trh a část načerno. Ta část načerno příjde o všechnu ochranu. Např. půjčím 100.000 Kč, na smlouvu se napíše bezúročná půjčka 200.000 Kč a nikdo nemůže zhola nic udělat.
Druhým problémem je stále odevzdanější postoj občana k vlastní inteligenci. Pokud se řekne, že trh je v pořádku, protože ho hlídá mf a čnb, tak už o bezpečnosti nebude přemýšlet nikdo.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spor o úvěrový poplatek: Hrozí klientům PoplatkyZpět.cz exekuce?

3. 2. 2015 | Ondřej Tůma | 31 komentářů

Spor o úvěrový poplatek: Hrozí klientům PoplatkyZpět.cz exekuce?

Klienti iniciativy PoplatkyZpět.cz musí zaplatit několikatisícové náhrady nákladu řízení ze svého. Pokud to neudělají, můžou skončit na seznamu dlužníků nebo dokonce i v exekuci.

Lidé lidem. Peer-to-peer půjčky: Snazší cesta k úvěru i výhodná investice

15. 12. 2014 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Lidé lidem. Peer-to-peer půjčky: Snazší cesta k úvěru i výhodná investice

Bez banky. Bez úvěrové společnosti. Přímé půjčování peněz „od člověka k člověku“ prostřednictvím internetových aukcí se pomalu zabydluje i u nás. Co by vás motivovalo si prostřednictvím... celý článek

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

21. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

Autobazarová půjčka má tři strany. Zákazníka, úvěrovou společnost a autobazar jako zprostředkovatele. Zákazník býval bit a zdá se, že za to přichází trest. Zatím dopadá na úvěrovky.... celý článek

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

17. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Daniel Hůle: Pět nebankovních společností nabízí férovou půjčku, jiné pořád stejný podfuk

„Pět nebankovních společností nabízí férové půjčky, které obstojí v konkurenci bank. Tisíce jiných zkouší pořád stejný podfuk. Jejich cílem je udělat si z dlužníka vazala, dojnou krávu,... celý článek

Očima expertů: Jak zatočit s lichvou?

21. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Očima expertů: Jak zatočit s lichvou?

Zkomplikuje lichvářům život novela zákona o spotřebitelském úvěru, která chce stanovit maximální možnou výši RPSN? Zeptali jsme se právníka Petra Němce, nového státního tajemníka pro... celý článek

Partners Financial Services