Půjčku dnes dostanete i pod sedm procent

Daniel Tácha | rubrika: Když se řekne | 2. 12. 2014
Blíží se Vánoce a banky i nebankovní instituce se předhánějí, kdo nabídne ten nejvýhodnější úvěr, tu nejvýhodnější půjčku. Jednou z bank, která přichází s nabídkou spotřebitelských půjček, je i Sberbank. Podívejme se, co všechno nabízí, ale řekněme si také něco o tom, co by lidé měli vědět, než si jakoukoli půjčku vezmou.
Půjčku dnes dostanete i pod sedm procent

Vánoce a čas dovolených jsou pro banky, nebankovní instituce a zejména pak splátkové společnosti obdobími největších žní. Specialistka na bankovní produkty poradenské společnosti Partners Dagmar Prajzlerová v období Vánoc s jistou dávkou nadsázky doporučuje: „Nedívat se na televizi, a když v ní nabízejí úvěr na vánoční dárky, tak se jít raději napít do kuchyně.“ Jenže bohužel člověk nemůže být jen o vodě a jsou situace, kdy je půjčka téměř nevyhnutelná – například bez hypotéky si většina lidí vlastní bydlení pořídit nedokáže. Jsou dokonce situace, kdy vám půjčku doporučí i zkušený finanční poradce – pravda, jsou to situace, kdy už máte několik dloužků a bylo by dobré převést je na dluh jediný. Při takzvané konsolidaci dluhů můžete ve výsledku zaplatit méně, můžete získat delší dobu splatnosti a nižší splátky – a je tu i praktická výhoda: jedna splátka se hlídá líp než splátky čtyři.

„Konsolidace půjček umožňuje zbavit se různých splátek úvěrů s vysokým úrokem, které jste uzavřeli v minulosti, a vše pohodlně sloučit do jedné splátky. O konsolidaci by měl přemýšlet každý, kdo splácí více půjček, protože tak může výrazně ušetřit.“ vysvětluje ředitel oddělení retailových produktů Sberbank CZ Roman Knaus. Sberbank říká, že teď je u ní při konsolidaci půjček možné dosáhnout na sazbu 6,99 procenta ročně.

Kalkulačka: Vyplatí se vám sloučení půjček?

Máte víc půjček a už trochu ztrácíte přehled. I z tohoto důvodu může být šikovné vyměnit víc půjček za jednu, tedy půjčit si na půjčky. Taky se to může i vyplatit v penězích.

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

V rámci konsolidace od Sberbank lze sloučit úvěry až do výše jednoho milionu korun a splátky rozložit na osm let. Na nejnižší úrokovou sazbu 6,99 procenta dosáhne klient v případě bezproblémového splácení i díky bonusu poskytovaného bankou až do výše
20 procent z půjčené částky. Slučovat lze jak bankovní půjčky, tak ty od nebankovních institucí, splátky různých druhů kreditních a splátkových karet. Do jedné splátky může být zahrnuto i to, když banka po provedené konsolidaci původních úvěrů klientovi navíc ještě poskytne další novou půjčku.  

„Umožňujeme dokonce i sloučení přečerpané částky na běžném účtu, chceme tím vyjít vstříc klientům, kteří používají kontokorent a často si nejsou vědomi, že konsolidovat lze povolený debet na běžném účtu. Zároveň si u nás klient může zkonsolidovat do jedné výhodnější splátky i úvěry členů blízké rodiny – tedy svých manželek či manželů, rodičů i dětí,“ dodává Roman Knaus.

Ostatní klienti Sberbank mohou zvolit FÉR půjčku od 7,99 procenta ročně. Tu banka poskytuje až na osm let v rozsahu od 10 do 500 tisíc korun. Zpracování úvěru i vedení úvěrového účtu jsou zdarma, předčasné splacení je bez sankcí. Úrokové sazby závisí na objemu čerpaných peněz a délce trvání půjčky a začínají již na úrovni 7,99 procenta. Také zde bonus za řádné splácení dosahuje až 20 procent z půjčené částky.

Anketa

Už jste si někdy brali půjčku?

Lidé jsou znalejší

Podle ekonomů je situace na trhu s úvěry o poznání lepší  než byla před deseti či dvaceti lety. Tehdy byla nabídka hypoték a půjček ve srovnání s tou dnešní omezená a vědomosti lidí o tom, kdy, jak a proč si vlastně sjednat úvěr byly velmi mizivé. „Například v 90. letech nebylo nic neobvyklého, když klient podepisoval smlouvu například na hypotéku s úrokovou sazbou v rozmezí 12 procent až 15 procent ročně. Na druhou stranu banky měly velmi přísné podmínky a úvěr nebylo snadné získat. Klienti například kvůli hypotéce a lepší úrokové sazbě dokonce vstupovali do manželství dřív, než si plánovali,“ vzpomíná Dagmar Prajzlerová, která je přesvědčena o tom, že současnost je pro klienty bank i nebankovních institucí podstatně příznivější. „Úvěry jsou levnější a celkem snadno dostupné. Na trhu se pohybují finanční poradci, kteří dokážou najít dobrou variantu a vysvětlit náklady, které jsou s uzavřením smlouvy u úvěru spojené“ vysvětluje.

Náklady mohou být jednak jednorázový poplatek za uzavření smlouvy o úvěru, nebo pravidelné poplatky, většinou měsíční – poplatek za správu úvěru, poplatek za vedení úvěrového účtu. Mnohé banky po spotřebitelských tlacích od těchto poplatků upouštějí, přesto ale platí, že kromě úrokové sazby by lidé při porovnání úvěrů měli hledět také na RPSN – roční procentní sazbu nákladů, do které se právě započítávají veškeré náklady na úvěr. A samozřejmě – seriózní poskytovatel úvěru vám poví také celkovou cenu za půjčku, kolik přesně zaplatíte za celou dobu splácení.

„Základem při sjednání jakékoli půjčky je vždy ohlídat si RPSN sazbu. Dále nedat na marketingové slogany, ale dívat se na to, jakým způsobem se mnou banka komunikuje, ptát se na to, jak banka řeší situaci, když se člověk dostane do potíží a nemůže splácet. Zda pomáhá hledat řešení, nebo se nesplácených úvěrů chce co nejdřív zbavit a klienta odkáže na agentury, kterým pohledky prodala. To všechno je velmi důležité,“ vysvětluje Prajzlerová, která je přesvědčena o tom, že každý člověk, který si chce vzít jakýkoli úvěr, by měl vždy mít připraven i takzvaný plán B. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhů čím dál víc. Komu pomůže konsolidace úvěrů

3. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Dluhů čím dál víc. Komu pomůže konsolidace úvěrů

Máte několik úvěrů s vysokými úroky, které sotva zvládáte splácet? Zkuste využít některou z nabídek finančních institucí, které spolu svádějí boj o zadlužené klienty. Ovšem pozor –... celý článek

Partners Financial Services