Úvěrová firma Essox má chybu u 19 tisíc smluv, říká šéf ČOI

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 6. 4. 2014
Špatně spočítanou sazbu RPSN má u půjčky téměř 20 tisíc klientů úvěrové společnosti Essox ze skupiny Komerční banky. Za tuto chybu dostala dvoumilionovou pokutu od České obchodní inspekce.
Úvěrová firma Essox má chybu u 19 tisíc smluv, říká šéf ČOI

„Podle podkladů, které Essox poskytl, je nesprávně zohledněný poplatek za uzavření úvěrové smlouvy od roku 2011 do roku 2013 u 19 400 jeho klientů,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz nový ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Inspekce teď pokračuje v kontrolách dalších tří splátkových společností, které zatím Bezecný nekonkretizuje. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, do jehož kompetence Česká obchodní inspekce spadá, zakládá k tomuto problému specializovanou komisi.


Půjčujte si s rozumem

V autobazarech mívají ve zvyku vám půjčku nutit. Líbí se vám auto, ale nemáte v kapse hned na zaplacení? Půjčte si, než byste se vrátili s penězi, mohlo by být pryč! A vůbec půjčte si, vyjde vás to levněji.

Jsou to kecy, kecy, kecy.

Půjčujte si s rozumem, když už musíte. Ušetříte.

Aktuálně.cz: Jak jste došli k číslu téměř 20 tisíc spotřebitelů, jichž se problém se špatně vypočtenou sazbou RPSN týká?

Mojmír Bezecný: Podle podkladů, které Essox poskytl, je nesprávně zohledněný poplatek za uzavření úvěrové smlouvy od roku 2011 do roku 2013 u 19 400 jeho klientů. Fyzicky samozřejmě nemůžeme zkontrolovat všechny tyto smlouvy, ale pravděpodobně jde o systémovou chybu Essoxu u smluv o spotřebitelském úvěru.

Jak plánuje Česká obchodní inspekce dále postupovat? Budete dál řešit jednotlivé stížnosti lidí, které budou k této věci posílat, nebo počkáte až na výsledky činnosti právě se rodící specializované komise?

Spotřebitele budeme nyní odkazovat, ať se obracejí na věřitele, tedy na poskytovatele úvěrů. My se nyní potřebujeme systémově přesvědčit o tom, že kontrola provedená na královéhradeckém inspektorátu, ze které vzešla ona dvoumilionová pokuta pro Essox, byla udělená správně. Zatím mě přitom všechny dostupné informace utvrzují v tom, že správně udělená byla. Dále provádíme kontroly i u jiných společností a po jejich ukončení tedy sdělíme, zda i tyto společnosti postupovaly chybně. Nově vzniklá komise má tak sjednotit názor České obchodní inspekce s dalšími úřady a institucemi.

Co když komise řekne, že to prvotní rozhodnutí proti Essoxu nebylo správné? Dá se nějak vzít zpět?

Po předběžných konzultacích nám vychází, že postup královéhradeckého inspektorátu byl správný.

Co když se tedy na vás obrátí všech zhruba 20 tisíc klientů Essoxu, u kterých může být RPSN uvedena špatně? Rozhodovali byste o každém případu samostatně?

V žádném případě. V prvním stupni je budeme odkazovat na jejich úvěrovou společnost, pokud by touto společností byli odmítnuti, pak je dalším krokem možnost obrátit se na soud. Je zde přitom síť spotřebitelských organizací a sdružení, které podporuje dotací i Ministerstvo průmyslu a obchodu, a tyto organizace by mohly pomáhat například ve sdružených žalobách těchto spotřebitelů.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

2. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

Kupujte, kupujte. A kupujte na úvěr! Vyplatí se. To slibuje zákazníkům lákavá nabídka autobazarů. Rozdíly v cenách „za hotové“ a „na úvěr“ dosahují i desetitisíců korun. Ale pozor:... celý článek

AAA vo tom to je auto

4. 8. 2013 | redakce Peníze.CZ

AAA vo tom to je auto

Naše auta jsou novější než nová!

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

20. 6. 2013 | Michal Mošnička | 27 komentářů

Nepůjčujte si na auto v autobazaru, napaří vám megapoplatek

O leasingu a úvěrech na auto vůbec už jsme na Peníze.cz ledacos psali, ale takovéhle počty tu snad ještě nebyly. S poplatkem za uzavření úvěru můžete přeplatit cenu auta klidně o sedmdesát... celý článek

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

1. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Jak vybrat ojeté auto? Nekupujte si nablýskanou lež!

Hledáte auto z druhé ruky a máte strach, že naletíte podvodníkům? Oslovili jsme motoristické odborníky, aby vám poradili, na co si při výběru ojetiny dávat pozor.

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

21. 11. 2012 | Jindřich Hradecký | 7 komentářů

Úvěr na auto: přeplatíte šedesát tisíc, nebo „nic“

Stejné auto, totožná úvěrová společnost, přesto to vaše peněženka pocítí úplně jinak. Záleží na tom, jak velkou zvolíte akontaci, na jak dlouho se zadlužíte i jaké vyberete pojištění.... celý článek

Partners Financial Services