Úvěroví žraloci na povodňové vlně

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 11. 6. 2013 | 5 komentářů
Velká voda nám přinesla půjčky na odstraňování následků povodně. A možná taky konečně i šanci chytit lichváře do pasti formulací současného trestního zákoníku. Otázka je, jestli si pro ně do té pasti někdo bude chtít sáhnout.
Úvěroví žraloci na povodňové vlně

Česká obchodní inspekce problémy s úvěrovými žraloky dlouhodobě přehlíží a boj s nimi jen předstírá. Na mnoha místech republiky ještě ani neopadla voda po povodni a už se vyrojily stovky inzerátů nabízejících rychlé úvěry na „řešení“ povodňových škod. Vláda, jak je v oblasti nevýhodných úvěrů a předražených exekucí jejím špatným zvykem, zůstane sedět se založenýma rukama, možná by se ale na problém úvěrových žraloků mohl znovu podívat Ústavní soud.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Reformy TOP 09 v praxi: pojišťovny daly za léky po změně úhrad o tři miliardy více místo očekávaného poklesu o pět miliard Kč. Investiční podpora pro vybrané.
  • OECD vydala novou verzi Better Life Index. Pro ČR hlavní varování před rostoucími rozdíly mezi bohatými a chudými.
  • Jeden zajímavý graf z USA – sazba daní pro nejbohatší výrazně klesá, nerovnováha v příjmech roste ještě výrazněji: 

Zvětšíte klikem

Česká obchodní inspekce: hra na dozor

Drzost České obchodní inspekce je neuvěřitelná. Když nastupoval do funkce její nový ředitel, plnil noviny odvážnými prohlášeními o tom, jak inspekce zpřísní pokuty a začne zveřejňovat jména hříšníků. Jak ale vypadá realita? Letos za první kvartál Česká obchodní inspekce zkontrolovala 69 firem, které poskytují nebo zprostředkovávají spotřebitelské úvěry. U tří z každých pěti kontrolovaných firem bylo zjištěno nějaké porušení zákona (a často ne jen jedno). Je tedy jasné, že problémů je víc než dost a že by na další a další problémy narazily i kontroly u dalších tisíců firem a živnostníků, kteří se nabídkou nebo zajišťováním úvěrů živí.

Jenže to by musela mít kontrola ostré zuby a na přísný dozor si jen nehrát. Za letošní první tři měsíce nabylo právní moci 21 rozhodnutí o pokutách v celkové výši 657 000 Kč. Jedna pokuta přitom prý dosáhla 250 000 korun, takže ostatní pokuty v průměru dosáhly dvaceti tisíc korun. To je přitom částka, kterou jen trochu „schopný“ úvěrový žralok vydělá za pár hodin „práce“ – a také je to pouhá desetina procenta maximální pokuty, kterou může Česká obchodní inspekce podle zákona udělit.

Kontrol je jen pár, pokuty jsou k smíchu a tolik slibované zveřejňování jmen hříšníků je také u ledu. Inspekce totiž tvrdí, že „musí zvážit veškeré důsledky (pozitivní i negativní) i případná právní rizika a také se na takový krok technicky a organizačně připravit“. Mimochodem, úplně stejně argumentovala inspekce už před více než rokem. I přes mediální sliby tedy zvažování nikam nepokročilo a Česká obchodní inspekce i nadále rezignuje na své pravomoci a sankční sílu. Úvěroví žraloci tak mohou být v klidu, ministru Kubovi se výběr nového šéfa inspektorů příliš nepovedl.

Anketa

Měla by jít ČOI úvěrovým společnostem víc po krku?

Kdo zneužívaje něčí tísně...

Bylo by přitom dobře, kdyby se na úvěrové žraloky někdo podrobněji podíval alespoň teď po povodních, kdy bude řada lidí zoufale hledat peníze na nápravu škod. Když už toho není schopna státní správa, možná by se na tento problém mohl znovu podívat Ústavní soud. Trestní zákoník totiž jako podmínku lichvy stanoví vedle vysokého úroku i to, že musí dojít k zneužití něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo rozrušení.

Historicky Ústavní soud vykládal tíseň jako situaci ohrožení života nebo zdraví. A na to lichváři spoléhají, protože vědí, že dnes jsou z pohledu trestního práva téměř nepostižitelní a veřejný dohled v rukách České obchodní inspekce je jen fraškou, nikoliv reálnou hrozbou. Ovšem třeba situace lidí s vyplavenými domy podmínky tísně nebo rozrušení splňuje víc než bohatě – bez ohledu na to, jak chytře budou napsané úvěrové smlouvy. Zpřísnění definice lichvy a důrazný postup trestních orgánů a soudů jsou poslední šancí pro lidi, které ohrožují úvěroví žraloci v kalných vodách našich řek. Ale bude to chtít odvahu a vytrvalost.

Psáno pro Lidové noviny

Chceme jména

Když nastupoval v březnu do funkce nový ředitel České obchodní inspekce, říkal, že bude zveřejňovat pokutované hříšníky. Minulý týden vydávala inspekce tiskovou zprávu o své práci. Co jsme z ní vyčetli? Že hřeší dvě pětiny kontrolovaných a že pokuty jsou příjemně nízké. Jméno ani jedno.

Dobrý pomocník od Peníze.cz

Nejenomže jste si vzali půjčku, vy jste si jich vzali víc! Nebudeme tu vést kázání o holém nerozumu a nebudeme soudit. Pokusíme se pomoct. Možná by vám mohlo pomoci sloučení úvěrů do jednoho. Dají se tak snížit splátky, protáhnout doba splácení a tak. Ne každému se to ale vyplatí. Máme tu pro vás článek, který vysvětluje, komu může takzvaná konsolidace úvěrů pomoci. A máme tu kalkulačku, která vám to pomůže spočíst:

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!

10. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!

Zpřísníme pokuty a uveřejníme jména hříšníků – to je hlavní poselství, se kterým na začátku března nastoupil do funkce nový šéf České obchodní inspekce. Minulý týden inspekce uveřejnila... celý článek

Spotřebitelské úvěry. Poškození v kauze CPE: Upsali jsme se ďáblu

18. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Spotřebitelské úvěry. Poškození v kauze CPE: Upsali jsme se ďáblu

V prosinci jsme uveřejnili příběh Lady Seimlové. Chtěla půjčku od společnosti CPE – Credits of Private Equity: úvěr nedostala, zato ji firma připravila o dvacet tisíc korun. Po uveřejnění... celý článek

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

3. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Půjčky: Nové léky na boj s lichvou! Uzdraví trh nebankovních úvěrů?

Vykasané rukávy, velké sliby... A nic z toho. Tak se jeví souboj státu s úvěrovými predátory. Další kolo: vláda schválila další novelu zákona o spotřebitelském úvěru. A navrch – stát,... celý článek

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

24. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

Kolikrát už se politici i úřady kasali, jak si vyšlápnou na lichváře? Naposledy se naděje upínaly k novému zákonu o spotřebitelském úvěru a posíleným kontrolám České obchodní inspekce.... celý článek

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

19. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

V televizních reklamách slibují sametovým hlasem řešení všech finančních trablů. Ve skutečnosti vás ale nebankovní úvěry nemilosrdně sedřou z kůže. Hitem se v poslední době stávají... celý článek

Partners Financial Services