Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN

Více než polovina poskytovatelů úvěrů lže o RPSN
Uvažujete o drobné půjčce a chcete si smlouvu nejdříve doma v klidu prostudovat? Máte smůlu. Věříte, že roční procentní sazba nákladů (RPSN) a další informace uvedené na letáku jsou pravdivé? Může vás čekat nemilé překvapení. Věřili byste, že kvůli pokutě za rychlou jízdu půjčku nemusíte dostat? Ale ano. Napadlo by vás, že poplatky za poskytnutí úvěru mohou být vyšší než samotný úvěr? Divili byste se, ale i to zjistil terénní průzkum sdružení SPES mezi poskytovateli drobných půjček a úvěrů. Více se dočtete v článku.

První terénní průzkum mezi poskytovateli drobných půjček a úvěrů uskutečnilo sdružení SPES v lednu 2006. Jeho cílem bylo získat od jednotlivých subjektů smluvní dokumenty týkající se úvěrů a půjček k podrobnému prostudování domů, což se ovšem ukázalo jako buď absolutně nemožné, nebo přinejmenším velmi obtížné. Téměř ve všech případech byly nejdříve od pracovníků SPES vyžadovány osobní údaje a ochota poskytnout k prostudování příslušnou smlouvu ještě před jejím vyplněním byla velmi nízká nebo žádná.

SPES upozorňuje na to, že mnoho dlužníků se dostane do problémů se splácením právě kvůli tomu, že podepsali věřiteli smlouvu, aniž by přesně věděli, k čemu se tím zavazují. SPES proto bankovní a nebankovní instituce poskytující drobné půjčky a úvěry občanům už loni vyzvalo ke zveřejnění jejich vzorových smluv. Letošní výzkum si kladl za cíl ověřit, zda (a jak) se situace na trhu úvěrů a půjček změnila.

Kdo je sdružení SPES?
Cílem občanského sdružení SPES je pomáhat lidem ohroženým majetkovou nouzí, či těm, kteří se již s tímto problémem potýkají. Lidem, kteří se dostali do "spirály" dluhů, ve spolupráci se sociálními pracovníky, právníky, ekonomy a psychology SPES poskytuje odborné rady a pomáhá jim přímo v terénu. Sdružení se současně zaměřuje na finanční vzdělávání, které by těmto rizikovým skupinám mělo napomoci lépe pochopit základní mechanismy řízení osobních financí, včetně uvážlivého využívání půjček, úvěrů a dalších finančních produktů bankovních i nebankovních poskytovatelů. Více informací najdete na webu sdružení.

Průzkum se tedy znovu uskutečnil v prosinci 2006 a zkoumal nabídku osmi bank, sedmi nebankovních poskytovatelů drobných půjček a úvěrů, tří splátkových společností a tří zastaváren. Konkrétní jména poskytovatelů úvěrů SPES bohužel zatím odmítá zveřejnit. Sdružení se snažilo ve všech výše uvedených institucích získat půjčku s co nejnižší nominální hodnotou (6 000 Kč až 12 000 Kč) na co nejkratší dobu. Získané dokumenty analyzoval právník a byl proveden i kontrolní výpočet RPSN.


Banky nízké částky nepůjčují

Nejnižší úvěr, na který sdružení v rámci výzkumu na trhu narazilo v bankovním sektoru, byla půjčka ve výši 15 000 Kč. Další možnosti úvěrů u bank začínají na 20 000 Kč, 30 000 Kč nebo dokonce až 50 000 Kč. Jedinou výjimku tvoří poskytnutí úvěrového rámce společnosti GE Money Bank (profil, názory) na produkt GE Money Card ve výši 10 000 Kč.

Žadatelé, kteří potřebují půjčit jen několik málo tisíc korun, tak u bankovních institucí téměř nemají šanci a jsou nuceni obrátit se na nebankovní poskytovatele. Háček je v tom, že nebankovní úvěry jsou kvůli větší rizikovosti obvykle dražší.


Půjčíme vám, ale smlouvu z ruky nedáme!

Jak již bylo zmíněno výše, při prvním výzkumu sdružení s žádostí o úvěrovou smlouvu "narazilo" u většiny poskytovatelů drobných půjček a úvěrů. Letos se opět se ukázalo, že zkoumané subjekty v drtivé většině hledají co nejvíce argumentů pro to, aby nemusely klientům zapůjčit smluvní dokumentaci k prostudování domů.

Největší problémy nastaly u jedné nebankovní společnosti poskytující drobné úvěry operující na střední Moravě. Jelikož se terénní pracovník obával podepsat smlouvu kvůli řadě rizikových ustanovení a nutnosti uvádět soupis osobního majetku k zástavě, bylo nutné smlouvu utajeně vyfotografovat. Následující den navíc obdržel terénní pracovník nepříjemný telefonát manažera společnosti, který se snažil zjistit, proč si chtěl klient smlouvu prostudovat doma. 

I nadále u několika subjektů přetrvává nešvar tištění smluv a všeobecných obchodních podmínek obtížně čitelným drobným písmem.


RPSN špatně nebo vůbec


Sazbu RPSN někdy "neumějí" spočítat ani sami poskytovatelé úvěrů.

Sdružení SPES při průzkumu zjistilo, že některé společnosti v rozporu se zákonem neuvádějí RPSN (viz RPSN, úroková sazba a koeficient navýšení aneb jak vybrat nejvýhodnější úvěr) přímo ve smlouvě o úvěru. Typické to bylo u smluv ze zastaváren, ale i u jedné z bank.

Sdružení SPES na základě shromážděných podkladů také požádalo odborníky z Vysoké školy ekonomické o přepočítání RPSN u jednotlivých zkoumaných subjektů. Podle výsledků této analýzy uvedlo 11 subjektů ze zkoumaných 19 nižší RPSN, než jak bylo u jejich produktů vypočítáno paní Doc. Jarmilou Radovou z katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE. Rozdíly mezi údaji, které uváděly poskytovatelé úvěrů, a tím, co zjistila VŠE se často pohybovaly i v desítkách procent.


I obyčejná pokuta může znamenat stop úvěru

Někteří z poskytovatelů ve svých smlouvách či obchodních podmínkách uvádějí ustanovení neodrážející změny v právní úpravě (implementace směrnice, která stanoví zákaz nekalých obchodních praktik v celé EU, viz novelu zákona o ochraně spotřebitele či občanského zákoníku), a část klientů tak diskvalifikují z možnosti získat úvěr. V žádosti o úvěr jedné nebankovní instituce musí například klient podepsat prohlášení, že nebyl obviněn ani uznán vinným ze spáchání přestupku jehož sankce je vyšší než 2 000 Kč. To je například vzhledem k novým sankcím za porušení dopravních předpisů značně omezující.

Také v obchodních podmínkách jedné z bank přetrvává poměrně zajímavé ustanovení, podle kterého dlužník musí při podpisu smlouvy souhlasit s tím, že po něm banka může požadovat splacení celého úvěru a uplatnit sankce v případě zahájení trestního stíhání proti jeho osobě nebo při jeho pravomocném odsouzení bez ohledu na to, zda bude mít tento stav vliv na jeho schopnost splácet. Může se jednat například o obyčejnou autonehodu. U této banky se dlužník rovněž zavazuje kdykoliv na její výzvu zajistit na své náklady pohledávku banky přímo vykonatelným zápisem, což je velmi tvrdé opatření, vedoucí v případě nesplácení přímo k exekuci.

Seriál Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.


Půjčka 16 500 Kč klienta stála 10 500 Kč

Prosincový terénní průzkum SPES opět ukázal, že mezi nebankovními poskytovateli drobných půjček je v tomto směru překvapivě výjimkou společnost Provident Financial, která je zároveň ve svém sektoru největší na trhu. Podle zjištění sdružení se v oblasti nebankovních společností poskytujících drobné půjčky jedná o subjekt, u kterého je i nadále uzavření smlouvy o půjčce spojeno s relativně nejmenším rizikem. Uvádí totiž přesně celkovou sumu, kterou dlužník zaplatí, nepožaduje žádné ručení, nevyžaduje poplatek za uzavření smlouvy a v případě nesplácení je možné se dohodnout na splátkovém kalendáři bez sankčních poplatků.

U jiných, zejména mimopražských společností tohoto typu, působících na venkově, je však situace mnohem horší. Sdružení například zjistilo, že někteří z poskytovatelů mají tak "šikovně" postavené smlouvy, že mohou dlužníka snadno dostat do úzkých.

U jedné z těchto společností například přetrvává stav, kdy terénní pracovník sdružení musel podepsat smlouvu na úvěr ve výši 16 500 Kč, aby nakonec na ruku v hotovosti dostal pouhých 6 000 Kč. Zbytek tvořil poplatek za uzavření smlouvy ve výši 1 900 Kč a smluvní odměna ve výši 8 600 Kč, tj. více, než kolik dostal klient "na ruku" v hotovosti. Smlouva přitom paradoxně obsahuje ustanovení, že za sepsání žádosti nejsou vybírány žádné poplatky. Hotovostní půjčka by ve skutečnosti byla přeplacena 2,75krát. Navíc je vyžadováno ručení bianco směnkou, což je značné riziko.

Zdroj: Výsledky II. terénního průzkumu podmínek na trhu drobných půjček a úvěrů sdružení SPES

A jaké jsou vaše zkušenosti s poskytovateli drobných úvěrů a půjček? Měli jste možnost pořádně si úvěrovou smlouvu před podpisem prostudovat? Zažili jste situaci, kdy inzerovaná RPSN neodpovídala té skutečné?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2007 11:10, QEntity

Já bych to napadl jako pokus o podvod... Účelově změněná velikost písma ani o ničem jiném nesvědčí !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 3. 2007 12:51, floyd

Podvodníci?A kolik jich tady mezi námi je?Například olomoucká firma HT COMPLET(www.htcomplet.wz.cz) a její jednatel je vlastně lichvář!!!
Kdy se na něj taky podívá finanční policie?

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Porušují úvěrové registry soukromí dlužníků, nebo jim pomáhají?

16. 2. 2007 | Kateřina Boušová

Porušují úvěrové registry soukromí dlužníků, nebo jim pomáhají?

Jsou úvěrové registry výhodou jen pro finanční instituce, nebo i pro dlužníky? Může dobrá úvěrová historie usnadnit cestu k novému úvěru? Nebo naopak hrozí, že např. kvůli nedoplatku... celý článek

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

16. 11. 2006 | Kateřina Boušová

Vyplatí se splatit staré úvěry jedním novým?

Vadí vám splácet několik půjček najednou různým věřitelům? Pak jste nejspíš zaznamenali nabídku GE Money Bank na tzv. konsolidaci úvěrů. Je tento produkt skutečně tak výhodný, jak říká... celý článek

Proč všechny peníze nespotřebovat hned?

14. 11. 2006 | Vladimír Bádr

Proč všechny peníze nespotřebovat hned?

Ještě v polovině 90. let patřili Češi k nejspořivějším národům v Evropě. Tradičně preferovali úspory před okamžitou spotřebou, kdy masově využívali především bankovních produktů. Jaká... celý článek

Smlouva o půjčce: podepsat můžeš, přečíst musíš

3. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Smlouva o půjčce: podepsat můžeš, přečíst musíš

Vybrali jste si úvěr a chystáte se podepsat smlouvu? Poradíme vám, na co se ještě podpisem smlouvy o půjčce zeptat, jak poznáte, že je poskytovatel úvěru seriózní, co podle zákona ve... celý článek

Partners Financial Services