Ptejte se Kennetha R. McPartlanda!

Ptejte se Kennetha R. McPartlanda!
Jen málokdo nezná název firmy Provident Financial, která není vždy (alespoň mediálně) spojována s těmi nejčistšími podnikatelskými způsoby. Společnost si přesto stojí za tím, že poskytuje ty nejlepší služby. Ředitel české pobočky Kenneth Robert McPartland je připraven odpovědět na vaše dotazy a přesvědčit vás, že Provident Financial lze důvěřovat.

foto O působení společnosti Provident Financial na českém trhu krátkodobých půjček se hodně napsalo a diskutovalo. U nás jste si o ní mohli přečíst například v článcích Jaké jsou půjčky od Provident Financial?, Novodobí lichváři nebo dobrodinci? či Reakce Provident Financial: Jsme alternativou bankovních úvěrů.
Je tato společnost pouhou obětí senzacechtivých novinářů nebo je na tom, co o ní bylo řečeno a napsáno, alespoň pověstné zrnko pravdy? Dnes se na to můžete zeptat generálního ředitele společnosti.
Kenneth Robert McPartland, absolvent Caledonian University v Glasgow ve Velké Británii, se narodil v roce 1960. Pracoval například ve firmě British Steel Corporation a dva roky také vedl společnosti Provident Financial na Slovensku. Od roku 2002 je generálním ředitelem Provident Financial v České republice.


Kdo jsou

Až do pátku 1. 10. můžete generálnímu řediteli Provident Financial ČR zde pokládat své dotazy. Jeho odpovědi najdete na našich stránkách ve středu 6. 10.
Počátky britské společnosti Provident Financial (PF) lze najít již v roce 1880. V současné době ve světě působí jako poskytovatel krátkodobých půjček do domácností. Skupinu PF tvoří 3 divize. První z nich je divize spotřebitelských úvěrů, která působí v oblasti poskytování půjček do domácností a financování nákupu použitých automobilů. Mezinárodní divize zaměřila svoje aktivity na poskytování hotovostních půjček do domácností a třetí divize na pojištění motorových vozidel.
V devadesátých letech 20. století rozhodlo vedení o rozšíření působnosti do zahraničí. V roce 1997 společnost začala podnikat ve dvou zemích střední Evropy: České republice a Polsku. Roku 2001 vstoupila také na maďarský a slovenský trh. Poslední pobočkou otevřela v Mexiku.
Způsob poskytování půjček domácnostem odpovídá modelu převzatému z Velké Británie. To znamená, že půjčku zástupce sjednává, peníze doručuje a splátky vybírá přímo u zákazníků doma. Ti si mohou vybrat mezi dobou splácení 20, 31 nebo 52 týdnů. Výše úvěru v tuzemsku se pohybuje mezi 3 000 až 40 000 Kč.

Zakopaný pes?

RPSN
Roční procentní sazba nákladů vyjadřuje procentní podíl z dlužné částky, jež je spotřebitel povinen zaplatit splátkové společnosti za období jednoho roku. Zahrnuje vedle ročního úroku z úvěru i veškeré související poplatky.
Média, nevyjímaje náš server, často píší o tom, že PF půjčuje peníze lidem, kteří nezískali spotřebitelský úvěr od banky či nebankovní instituce, a tak zneužívá špatné finanční situace spotřebitelů. Některé zlé jazyky působení firmy přirovnávají dokonce k lichvě.
Tuto domněnku by mohl potvrzovat fakt, že společnost začal ve Velké Británii na začátku léta vyšetřovat Úřad pro poctivé obchodní praktiky (OFT), který se zaměřuje na kontrolu podniků, jež poskytují půjčky na vysoký úrok. Provident Financial prohlásila, že bude s úřadem spolupracovat.

Příklad znevýdnění krátkodobých půjček podle PF
Když si někdo půjčí od kamaráda 100 Kč a po týdnu mu vrátí 110 Kč, RPSN je 14 000 % . Tento úkon žádná online kalkulačka nezvládá, jeho ověření je proto ztížené.
V případě půjčky 100 Kč a vrácení 103,50 Kč po týdnu bude RPSN 498,3 %.
Při půjčce 1 000 Kč a pří zaslání složenkou za 20 Kč bez navýšení půjčené částky dosahuje RPSN výše 180 %.

Každý klient firmy je předem seznámen s celkovou částkou, kterou bude splácet, nemusí se proto bát žádných dalších poplatků spojených se zřízením a vedením účtu, zasílání upomínek nebo penalizace a úroků z prodlení v případě, že se opozdí se splácením, říkají představitelé Provident Financial.
Klienti nicméně často zjistí, že se RPSN (viz sloupek vlevo) jejich úvěru vyhoupne až na stovky procent. Podle zástupců společnosti ale RPSN úvěry poskytované na dobu kratší než jeden rok znevýhodňuje (více viz sloupek vpravo). Provident Financial proto k orientaci klienta používá tzv. koeficient navýšení (jde o interní pracovní termín PF, který je odvozen od termínu leasingový koeficient)Koeficient se pohybuje mezi 1,4 až 1,66násobkem výše poskytnuté půjčky.

Společnost před časem čelila obvinění i v tuzemsku. Úřad pro ochranu osobních údajů na podzim loňského prošetřoval, zda její obchodní zástupci nezískávají neoprávněně citlivé osobní údaje klientů a zda s nimi nenakládají nesprávně. Výsledek kontroly byl však negativní.

Pokud se chcete generálního ředitele Kennetha Roberta McPartlanda na něco zeptat, neváhejte a udělejte to!

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-158
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2006 12:25

Je mi vas lito ja jsem doplatila stejne az na to ze jsem chodila s takovym manazerem a on sam si bral na me pujcky a ted mi prislo vse za nej platit sama nevim uz jak to resit.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 9. 2004 17:40

Před nedávným časem,jsem se setkal s přístupem jednoho nejmenovaného managera vaši firmy,z nejmenované pobočky.Můžu říct,že to co tento člověk přednesl vašemu klientovi,jenom proto,že nezvládal splátky které mu postupem času narostly,si moc nezadají s přístupem těch nejtvrdších praktik pri policejním výslechu.Měl jsem z toho dost smíšené pocity a ten člověk dost povhroumané nervy.Co vy na to?

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy II.

5. 8. 2004 | Martin Zika

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy II.

"V budoucnu by mělo být možné spořit ve více penzijních fondech", nebo "krach fondu je stejně pravděpodobný jako smrt v letadle", říká v druhé části odpovědí na vaše dotazy Petr Beneš,... celý článek

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy

4. 8. 2004 | Martin Zika

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy

"Vzhledem ke konkurenčnímu boji se nikdy nedozvíte, kolik kusů daného cenného papíru se v portfoliu penzijního fondu nachází" nebo "fondy již sice mohou 70 % majetku investovat do akcií,... celý článek

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

23. 6. 2004 | Martin Zika

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

Dojde po deregulaci k poklesu tržního nájemného? Nerozdělí se v jejím důsledku města na části podle příjmu obyvatel, nevzniknou ghetta sociálně slabých? Je-li vůbec reálné deregulaci... celý článek

Špirakus: Skutečné pojištění jen od agentů a makléřů

19. 5. 2004 | Simona Ely Plischke

Špirakus: Skutečné pojištění jen od agentů a makléřů

"V USA se drtivá většina pojištění prodává přes agenty či makléře a všichni to berou jako samozřejmost. MLM firmy budou určitě hledat cesty jak novou legislativu obcházet. Podle způsobu,... celý článek

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

21. 4. 2004 | Martin Zika | 11 komentářů

Lidé v ČR byty vlastnit neumějí, říká Jiří Pácal

Před týdnem jste mohli Jiřímu Pácalovi pokládat dotazy z oblasti nemovitostí, financování bydlení či se ptát na problematiku Společenství vlastníků jednotek. Dnes si můžete přečíst,... celý článek

Partners Financial Services