Kdo nabízí nejlepší spotřebitelský úvěr?

Kdo nabízí nejlepší spotřebitelský úvěr?
Na tuto otázku se pokusil odpovědět výzkum společnosti Symsite Research, která ke konci roku sestavila komplexní rating nabídky na českém trhu. Chcete vědět, kdo dostal nejvíce bodů?

V současné době každý třetí občan České republiky čerpal nebo čerpá spotřebitelský úvěr. Významně k tomu přispěl závěr roku, který je díky obrovskému zájmu o půjčky označován za "období žní" pro banky a splátkové společnosti. Ty se nejen před Vánoci předhánějí v nabídce té nejlevnější, nejrychlejší a nejsnáze dosažitelné půjčky. Jak jsme psali v článku Vánoce rychle a na dluh, vybrat si ten správný úvěr znamená prozkoumat řadu parametrů a najít vhodný kompromis.

Výběr z nabídky třinácti bank a pěti nebankovních subjektů se snaží ulehčit komplexní rating společnosti Symsite Research, která hodnotila všech 31 úvěrových produktů dostupných občanům v ČR k 31. prosinci 2002. Součástí výsledného skóre byly následující parametry úvěru s vahami podle jejich důležitosti pro klienta.

Hodnocený parametr
Váha parametru
v celkovém ratingu

Podmínky poskytnutí úvěru

7,14 %

Výše úvěru

14,29 %

Splatnost úvěru, zohledňující maximální dobu splatnosti, možnost odkladu splátek a prodloužení úvěru

14,29 %

Potřeba vlastních finančních prostředků, tedy nutnost zaplacení akontace

7,14 %

Roční procentní sazba nákladů (RPSN) a garance splátek

21,43 %

Požadované zajištění úvěru

21,43 %

Poplatky za předčasné splacení úvěru

7,14 %

Služby pro klienta (informovanost klienta)

7,14 %

Výsledný rating pak představuje součet bodů po zohlednění všech vah. 100 bodů by získal produkt, který by byl nejlepší v každé kategorii, výsledek 0 bodů by naopak znamenal nejhorší podmínky ve všech kategoriích.

TOP 10 spotřebitelských úvěrů
Pořadí
Banka - typ úvěru

Výsledný rating

1.

Česká spořitelna - účelový

79,51

2.

ČSOB - účelový

79,49

3.

Poštovní spořitelna - účelový

76,55

4.

Česká spořitelna - neúčelový 

75,45

5.

Citibank - neúčelový

74,65

6.

Komerční banka - partnerský účelový 

70,61

7.

Živnostenská banka - účelový

70,27

8.

Union banka - účelový 

70,15

9.

Komerční banka - účelový

69,57

10.

Komerční banka - neúčelový 

69,57

zdroj: Symsite Research

Na základě ratingu je nejvýhodnějším spotřebitelským úvěrem účelový spotřební úvěr České spořitelny (profil, názory). Druhou a třetí příčku zaujaly produkty ČSOB (profil, názory) a Poštovní spořitelny (profil, názory). V nabídce neúčelových úvěrů zvítězila Česká spořitelna a Citibank (profil, názory). Produkty na prvních třech místech jsou velice vyvážené, konkurenci předčí hlavně tím, že umožňují čerpaní nízkého i vysokého úvěru, nevyžadují akontaci, garantují nízkou úrokovou sazbu po celou dobu úvěrového vztahu a předčasné splacení úvěru je zdarma nebo za nízký poplatek.

I když první desítku výše zmíněného ratingu produktů uzavírají výhradně produkty bank, spotřebitelské úvěry nebankovních subjektů se těší mezi občany velké oblibě. Za prvních deset měsíců 2002 poskytly splátkové společnosti spotřebitelské úvěry v hodnotě 18 miliard korun (včetně spotřebitelských úvěrů leasingových společností), banky ve stejném období půjčily občanům celých šedesát miliard. "Důvodem obliby produktů nebankovních subjektů mezi občany ČR je především jejich komfortnost," domnívá se Peter Chytil, analytik společnosti Symsite Research. "Produkty mají nenáročné podmínky poskytnutí úvěru, jsou vyřizované rychle a přímo na místě prodeje," vysvětluje.

Umístění splátkových společností
Pořadí
Společnost

Výsledný rating

20.

Cetelem ČR

60,86

23.

GE Capital Multiservis 

55,38

24.

CCS Triangl

55,34

28.

CCB Credit 

51,61

30.

Drukos CZ

45,75

32.

Home Credit 

38,66

zdroj: Symsite Research

Důležitost komfortu klienta si jako první z bank  uvědomily Česká spořitelna a Komerční banka (profil, názory), které kromě klasických spotřebních úvěrů vyřizovaných na pobočkách banky poskytují ve spolupráci s vybranými obchodními partnery úvěry, které se sjednávají přímo v místech prodeje. Česká spořitelna má v nabídce úvěr Sporoservis (profil, názory), Komerční banka spolupracuje s výrobcem kuchyňského nábytku Koryna nábytek a.s., a také s vybranými prodejci automobilů.

Další oblastí zvyšování komfortu pro klienta je rychlost vyřizování žádosti o úvěr na pobočce banky. Nejkratší dobu vyřizování žádosti nabízí GE Capital Bank (profil, názory) a Raiffeisenbank (profil, názory). Získání hotovosti prostřednictvím Expres půjčky (profil, názory) GE CB je možné do 24 hodin od podání žádosti. Hotovost prostřednictvím Rychlé půjčky (profil, názory) od Raiffeisenbank je možné získat do druhého pracovního dne od podání žádosti.

Výsledné ratingy ukazují jasnou porážku nebankovních poskytovatelů úvěrů. Ty sice v bance znamenají nižší komfort než nabízejí splátkové společnosti, odměnou za námahu je však kvalitnější produkt. Zlepšování služeb bank bude atraktivnost jejich produktů ještě dále zvyšovat. Uvidíme, jak v letoším roce zareagují splátkové společnosti. Kartami také zamíchá nabídka kreditních karet, které podle slov bankéřů konečně zažijí svůj boom.

Souhlasíte s výsledky studie Symsite Research? Myslíte si, že je rating zavádějící informací, anebo jej vítáte jako snadné vodítko v nabídce úvěrů? Zkuste se zamyslet a přidat do diskuse svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2003 10:48, Simpanz

Nezlobte se, ale pokud jsou informace v článku ze 7. února nezbytnou součástí článku aktuálního - "Kdo nabízí nejlepší spotřebitelský úvěr?", měl autor uvést v textu patřičné upozornění. Nemohu si pomoci, ale nabízet "velmi zajímavou studii" stavu ke konci roku 2002 v únoru 2003 je jako prodávat tvrdý chléb. P.S. odhalil jste mě - mým zájmem je zničit penize.cz, ale nějak se mi to nedaří...

Zobrazit celé vlákno

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2003 22:03, SkrivanekT

POZOR KDO MATE PRACHY V UB: Co je na tom pravdy, že ČNB zahájila či zrovna dnes uvažuje o zahájení řízení s Union bankou , které prý chybí v bilanci zhruba 1,7 miliardy korun o odebrání bankovní licence???!!!!

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vánoce rychle a na dluh?

3. 12. 2002 | Dušan Hradil

Vánoce rychle a na dluh?

Do štědrého dne zbývají tři týdny a mnozí z nás teprve teď začínají přemýšlet o nákupu dárků. Jaké šance mají ti, kteří chtějí pořídit nadílku na dluh?

Spotřebitelské úvěry bez mlžení

6. 4. 2001 | Lukáš Půda

Spotřebitelské úvěry bez mlžení

V prvním čtení dnes budou poslanci projednávat vládní návrh zákona o spotřebitelských úvěrech. Pokud jej parlament schválí, nebude pro společnosti poskytující tyto úvěry již tak jednoduché... celý článek

Partners Financial Services