Banky loví i méně movité klienty

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 21. 10. 2010
Banky loví i méně movité klienty
Recese zostřila boj bank o důvěryhodnější, byť třeba i méně bohaté klienty. Po Raiffeisenbank, která před časem přišla s programem Raiffeisen Premium Banking, začala Česká spořitelna nabízet produkt ČS Premier. Jak zareaguje konkurence?

Banky, působící v Česku pozvolna sestoupily ze svých nároků. Místo milionářů, případně ještě bohatších klientů, jejichž počet je omezený, je stále více zajímají ti méně movití. Některé finanční instituce proto „sestoupily“ o patro, případně i o více pater níž. Podle neoficiálních informací má ostatně téměř čtvrt milionu obyvatel ČR milionový majetek. Tolik peněz prý mají uloženo v investičních produktech či na různých účtech bank.

Raiffeisenbank proto před nedávnem přišla s tzv. prémiovým bankovnictvím, neboli Raiffeisen Premium Banking, které je dostupné pro všechny, jejichž čistý  měsíční příjemčiní alespoň 25 tisíc korun. Podle mluvčího banky Tomáše Kofroně se to může týkat asi milionu osob. Program nabízí individuální přístup,včetně zpracování finančního plánu, ale také embosovanou kreditní kartuVisa Premium Banking zdarma. Podmínkou je, aby platby kartou u obchodníků dosáhly alespoň 3000 korun měsíčně.

Česká spořitelna míří o něco výše. Patrně i proto, že převzala zhruba polovinu klientů bývalé HSBC Premier. Její program, nazvaný rovněž Premier, je určen těm, jejichž investicea úsporyve spořitelně dosahují alespoň milion korun, nebo mají pravidelný měsíční příjem, který činí nejméně 100 tisíc korun. O zřízení služby CS Premier může požádat i klient, který tato kritéria zatím nesplňuje. Na jejich dosažení pak má tři měsíce. (U HSBC Premier to bylo šest měsíců).

CS Premier umožňuje využívat zdarma základní produkty, jako jsou Osobnía majetkový účet, ale také dvě debetní karty Premier, služby přímého bankovnictví, platební kartu Visa Infinite a nadstandardní cestovní pojištění. Tzv. Priority Pass umožní majiteli karty vstoupit do 600 letištních salonků po celém světě, bezplatná je i pomoc v nouzi, případně osobní asistent (concierge).

Podmínkou je, aby výše transakcí na platebních kartách u obchodníků za rok dosáhla v průměru 400 tisíc korun (33 tisíc korun za měsíc). Kdo tuto podmínku nesplní, zaplatí za užívání karet tisíc korun měsíčně, za rok tedy 12 tisíc korun. Karta je tedy určena pro ty, kdo ji skutečně aktivně využívají.

Součástí programu je bezplatné vypracování finančního plánu klienta. Spořitelna tak může díky poskytování nadstandardních bezplatných služeb těžit z dalších, za které již ovšem musí klient platit. Týká se to například prodeje investičních produktů, zahraničních plateb (výběry z bankomatu jsou zdarma), nebo případného výběru peněz na pokladně. Nebo dalších služeb či produktů, které mohou být součástí dohodnutého finančního plánu.

Banka chce díky nové službě získat 50 tisíc nových klientů, z toho zhruba třetinu z trhu, tedy od konkurence. Ani konkurence samozřejmě nespí. ČSOB nabízí například zájemcům od půl milionu tzv. Exkluzivní program. Nebude nicméně konkurence reagovat na nabídku obou zmíněných bank rozšířením služeb pro třeba i méně movitou klientelu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Proč Češi nevěří, že můžou být bohatí? Neumí počítat.

28. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 22 komentářů

Proč Češi nevěří, že můžou být bohatí? Neumí počítat.

Bohatý je podle poloviny Čechů ten, kdo má majetek větší než milion korun. Tedy v podstatě každý vlastník nemovitosti. Tu má v Česku 47 procent domácností. Za bohaté se přitom považuje... celý článek

Jak rozeznat dobrého a špatného finančního poradce

13. 2. 2008 | Petr Syrový | 15 komentářů

Jak rozeznat dobrého a špatného finančního poradce

Když se setkáte s finančním poradcem, sledujte, jestli vás poslouchá. Když si třeba chcete časem koupit byt a poradce vám proto nabídne životní pojištění, měli byste se poohlédnout... celý článek

Partners Financial Services