Za soudy si připlatíte. Víme, co všechno má zdražit

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 8. 10. 2010 | 1 komentář
Za soudy si připlatíte. Víme, co všechno má zdražit
Zvýšerní poplatků má přispět ke smírnému řešení soudních sporů, ale také k omezení šikanózních, neúčelných a zbytečných žalob.

Soudní poplatky zdraží. Předpokládá to návrh, který ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) poslal do vnějšího připomínkového řízení. Změny mají platit od jara roku 2011.

Zdražení poplatků, jejichž seznam má online deník Aktuálně.cz k dispozici, se dotkne prakticky všech sporů - ať už jde o peněžní částky či třeba rozvod manželství. Zdraží také zápis do obchodního rejstříku, exekuce nebo předběžné opatření.

Pospíšil připomíná, že poplatky se za posledních deset let nezvýšily, přestože inflace i hrubá mzda rostly. V zásadě tak jde jen o dorovnání na stav z roku 2001.

Změny poplatků ale mají také motivovat účastníky ke smírnému řešení sporů či k omezení šikanózních, neúčelných a zbytečných žalob. Mají také více odpovídat náročnosti některých řízení.

Zdražení prosazovala už předchozí ministryně Daniela Kovářová, v "úřednické" vládě Jana Fischera však její návrh těsně neprošel. Pospíšilův plán má nyní oporu v programovém prohlášení vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, navíc je oproti Kovářové v mnoha bodech mírnější.

Spory o peníze

Podle Pospíšilova materiálu přijde návrh na spor o peněžní částku do 20 tisíc nově na tisícovku. Dosud to bylo 600 korun, ale jen do sporné částky 15 tisíc korun.

Poplatek za spory o částky mezi 20 tisíci a 40 miliony má nově činit pět procent z této částky, tedy maximálně dva miliony korun. Dosud činil čtyři procenta, avšak nejvýše jeden milion korun, a to i pro sporné částky nad 40 milionů.

Nově má vzniknout třetí skupina sporů o peníze: Kdo se chce soudit o více než 40 milionů, připlatí si k dvoumilionovému poplatku ještě jedno procento ze sporné částky nad 40 milionů (maximálně však do sporné částky 250 milionů).

Zdražil by i návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, přesto zůstane výhodnější než klasická forma. Do sporné částky 20 tisíc má přijít na 800 korun, u vyšších částek na čtyři procenta.

Rozvody, společné jmění manželů

Za návrh na rozvod mají lidé zaplatit 2  000 korun, tedy dvojnásobek dosavadní částky. Stejně tak zdraží návrh na zahájení řízení o vypořádání společného jmění manželů (bezpodílového spoluvlastnictví) nebo o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví.

Spory o nemovitosti nebo podniky

Pokud se lidé soudí o nemovitosti, měli by nově zaplatit za každou z nich pět tisíc místo dosavadních tří tisíc korun. Je-li předmětem sporu podnik, platili by nově 15 tisíc místo dosavadních 10 tisíc korun.

Tyto částky platí nejen pro samostatné spory, ale připočítávají se k základnímu poplatku také při vypořádání v souvislosti s rozvodem manželství.

Jiná než peněžitá plnění

Jestliže v občanském soudním řízení nepůjde o peněžité plnění ani o nemovitost či podnik, stoupl by poplatek stejně jako u rozvodů, tedy z jednoho na dva tisíce.

Předběžná opatření

Na tisícovku, tedy dvojnásobek, má zdražit návrh na takzvané předběžné opatření. Typicky když někdo po soudu žádá, aby protistraně zakázal určité jednání do doby, než soud rozhodne o samotném předmětu sporu.

Obchodní rejstřík

Od jara si zřejmě připlatí i podnikatelé při zápisu do obchodního rejstříku.

Nově se bude rozlišovat, zda jde o administrativně náročnější zápis akciové společnosti (poplatek má činit 15 tisíc), nebo jednodušší zápis jiné formy společnosti (nově 8000 korun). Dosud se platí vždy 5 000 korun.

Změna nebo doplnění zápisu v obchodním rejstříku zdraží na 2 000 korun, tedy dvojnásobek současného stavu.

Ministr spravedlnosti však chce zcela zrušit poplatek za výmaz z rejstříku, který dosud činí 3 000 korun. Podle něj jde o bariéru, která brání "čistotě" a aktuálnosti rejstříku, protože navrhovatelé ve většině případů nemají žádné nebo jen minimální finanční prostředky.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Soudit se o nespravedlivou výpověď se vám může vyplatit

27. 8. 2010 | Petr Kučera | 8 komentářů

Soudit se o nespravedlivou výpověď se vám může vyplatit

Dostali jste výpověď a myslíte si, že na ni zaměstnavatel neměl právo? Nebojte se poradit s advokátem (ne vaším firemním právníkem) a případně se bránit u soudu.

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

12. 7. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ještě než zdědíte hypotéku, musíte ji za zemřelého splácet

Při jednání o dědictví domu s hypotékou, by dědicové neměli čekat až na výrok soudu, kdo a co zdědil. Dávno před tím, než se vše u notáře rozhodne, je třeba bance oznámit úmrtí a začít... celý článek

Zdražení soudních poplatků se odkládá. Rozhodnou volby

5. 3. 2010 | Petr Kučera | 1 komentář

Zdražení soudních poplatků se odkládá. Rozhodnou volby

Návrh z dílny ministerstev spravedlnosti a financí na výrazné zdražení soudních poplatků překvapivě nenašel dostatečnou podporu ve vládě.

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

3. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

Vlastníci bytů, kteří neplatí příspěvky na správu a údržbu domu, porušují zákon o vlastnictví bytu. Ostatní majitelé mohou proto dlužnou částku vymáhat u soudu. Trvá to několik měsíců.... celý článek

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

16. 7. 2008 | Eva Sovová | 30 komentářů

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetitisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce... celý článek

Partners Financial Services