Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 5. 5. 2010 | 2 komentáře
Čtěte obaly na potravinách! Ušetříte čas a někdy i zdraví.
Přinést domů meruňkový nebo ananasový kompot s prošlou dobou trvanlivosti stojí zbytečné rozčilování. Přitom stačí pozorně číst údaje na zakoupených potravinách. Ty trvanlivé je možné do osmi dnů reklamovat.

Koupili jste si konzervu ananasu a až před jejím otevřením jste si všimli, že je datum její použitelnostidávno pryč? Pak nejspíš patříte k více než polovině české populace, která podle průzkumu agentury Focus, Marketing&Social Research, připraveného pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, nevěnuje pozornost údajům na obalech potravin. Údajně proto, že jsou informace na obalech nečitelné a nesrozumitelné.

U prošlé konzervy ananasu není nic ztraceno. I na potraviny se vztahuje záruční lhůta. Lahůdky jako obložené chlebíčky, pomazánky nebo saláty lze reklamovat do 24 hodin. To by asi bylo v praxi, stejně jako u ovoce a zeleniny, velmi obtížné. Trvanlivé potraviny, včetně konzerv je ale možné reklamovat do osmi dnů. Stačí znovu zajít do obchodu, kde jste je koupili s paragonem či s výpisem z účtu, pokud jste platili kartou. Ideální je ale dát pozor na obaly potravin již v prodejně.

Foto: Dreamstime

„Údajů, které musí obsahovat potravinářské obaly, je velké množství. Liší se podle toho, o jaké zboží jde. Pro spotřebitele jsou nejdůležitější podmínky skladování, nebo podmínky uchování zboží po otevření, datum jeho použitelnosti či minimální trvanlivosti a složení. Ty by měly být uvedeny na obalu většiny běžných potravin. Musí být uvedeny srozumitelně, v českém jazyce a nesmí zákazníka klamat. Není ale stanoveno, kde mají být umístěny,“ řekla serveru peníze mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martina Šmídtová.

U lihovin, vína, octa, nebaleného pečiva, stejně jako nebaleného čerstvého ovoce a zeleniny, nejsou tato data potřeba. Jde totiž o potraviny nepodléhající zkáze. Těžko si lze například představit datum minimální trvanlivosti u archivního vína, upozorňuje Šmídtová. Připouští, že někdy je těžké tyto údaje najít. Vždy ale na nich musí být uvedeno, do kdy je třeba potraviny spotřebovat a to slovy“spotřebujte do“, nebo „minimální trvanlivost do“.

Co musí obsahovat obaly na potravinách

Obaly na potravinách musí být srozumitelné, v českém jazyce a nesmí zákazníka klamat. Není ale stanoveno, kde mají být umístěny.

Musí obsahovat hlavně:

  • datum použitelnosti zboží,
  • datum jeho minimální trvanlivosti,
  • složení potraviny, včetně alergenních či podobných látek, použitých při jejich výrobě,
  • nejdůležitější podmínky pro skladování výrobku,
  • podmínky pro uchování zboží po otevření.

U potravin je tedy třeba přesně rozlišovat mezi datem použitelnosti a datem jejich minimální trvanlivosti. Jde o to, že potraviny s datem minimální trvanlivosti lze podle Šmídtové prodávat i po uplynutí této lhůty. Musí být ale splněny tři základní podmínky. Potravina musí být zdravotně nezávadná, označená jako prošlá a umístěna odděleně od ostatních.

Prodej potravin s prošlým datem použitelnosti je zakázán, spotřebitel by je rozhodně neměl kupovat, a pokud je v nějakém obchodě najde, měl by na to v prvé řadě upozornit prodejce. Může ale také dát podnět ke kontrole SZPI. Prodejce, který prodává potraviny s prošlým datem použitelnosti, nebo neoddělí a přehledně neoznačí potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti, za to může dostat od SZPI pokutu.

Označení údajů na obalu musí být srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné a nezakryté. Jak upozorňuje Jan Mišurec, tiskový mluvčí společnosti TUV SUD Czech, s.r.o., která se zabývá inspekcí, certifikací výrobků a služeb, zákazníkyby také mělo zajímat složení kupovaných potravin. Etiketu, na které je to uvedeno, by měli bez problémů přečíst. Měly by na ní být uvedeny například alergenní složky, nebo jakékoliv podobné látky, které byly při jejich výrobě použity. To má význam hlavně pro lidi, kteří vyžadují speciální výživu. Zvláštní kategorii tvoří diabetici. Část potravin a nápojů zase není vhodná pro děti.

U některých potravin ovšem najdete údaje, zejména o jejich trvanlivosti jen s velkými obtížemi, a pokud nakonec uspějete, jsou nečitelné. „Údaje na mnoha výrobcích jsou kvůli technice zpracování obalu v přehybech, kde je mnohdy spotřebitel ani nenajde. Často jsou opravdu malé a na cukrovinkách, sýrech či jiných produktech, často zcela nečitelné. Některé obchody ale disponují zvětšovacími skly, díky nimž si je možné tyto informace lépe přečíst,“ upozorňuje Mišurec.

Pokud tedy spotřebitelé na potravinářském výrobku nezbytné údaje, zejména o datu jeho použitelnosti a minimální trvanlivosti, nebo jejich složení nenajdou, měli by si vybrat podobný výrobek, u něhož jsou uvedené údaje v pořádku a čitelné a nikdo se je tak nesnaží oklamat. Ušetří tím čas, někdy i peníze, nebo dokonce i zdraví.

Setkáváte se často s prošlými potravinářskými výrobky nebo s obaly, z nichž není možné vyčíst, jaká je minimální doba jejich použitelnosti nebo trvanlivosti? Napište nám o tom!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

19. 4. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Na zdraví se budete muset připojistit stejně jako na důchod

Zdravotní reforma je vzhledem k rostoucímu počtu důchodců ještě naléhavější než ta penzijní. Diskuse na toto téma je ale třeba odpolitizovat a řídit se odbornými kritérii, říká Tomáš... celý článek

Jak reklamovat boty, abyste uspěli

4. 3. 2010 | František Mašek | 251 komentářů

Jak reklamovat boty, abyste uspěli

V Česku se nejvíc reklamují boty. Lidé si však často mylně myslí, že si u nich během dvouleté záruční doby mohou nechat opravit cokoliv. Pak bývají překvapení, že jim obchodníci reklamaci... celý článek

Neuznali vám reklamaci? Obraťte se na znalce.

24. 2. 2010 | František Mašek | 27 komentářů

Neuznali vám reklamaci? Obraťte se na znalce.

Při rozhodování o oprávněnosti reklamací na rozlepené boty, vady textilu, nebo jiných výrobků, vám může pomoci soudní znalec. Za posudek musíte zaplatit, ale při úspěšné reklamaci se... celý článek

Reklamovat můžete i zboží z podomních prodejů

19. 2. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Reklamovat můžete i zboží z podomních prodejů

Reklamace vadného zboží mohou být v době recese, kdy řadě prodejen výrazně klesl obrat, snazší. Spotřebitelům nahrává i silná konkurence a možnost řešit spory mimosoudní cestou.

Manuál klienta: přečtěte si pečlivě reklamační řád

20. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Manuál klienta: přečtěte si pečlivě reklamační řád

Reklamace služeb zprostředkovatelů a prodejců finančních produktů se zpravidla řídí reklamačními řádem firmy, pro kterou takový poradce pracuje. Je proto dobré se s ním seznámit ještě... celý článek

Partners Financial Services