Koupili jste si konzervu ananasu a až před jejím otevřením jste si všimli, že je datum její použitelnostidávno pryč? Pak nejspíš patříte k více než polovině české populace, která podle průzkumu agentury Focus, Marketing&Social Research, připraveného pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, nevěnuje pozornost údajům na obalech potravin. Údajně proto, že jsou informace na obalech nečitelné a nesrozumitelné.
U prošlé konzervy ananasu není nic ztraceno. I na potraviny se vztahuje záruční lhůta. Lahůdky jako obložené chlebíčky, pomazánky nebo saláty lze reklamovat do 24 hodin. To by asi bylo v praxi, stejně jako u ovoce a zeleniny, velmi obtížné. Trvanlivé potraviny, včetně konzerv je ale možné reklamovat do osmi dnů. Stačí znovu zajít do obchodu, kde jste je koupili s paragonem či s výpisem z účtu, pokud jste platili kartou. Ideální je ale dát pozor na obaly potravin již v prodejně.
„Údajů, které musí obsahovat potravinářské obaly, je velké množství. Liší se podle toho, o jaké zboží jde. Pro spotřebitele jsou nejdůležitější podmínky skladování, nebo podmínky uchování zboží po otevření, datum jeho použitelnosti či minimální trvanlivosti a složení. Ty by měly být uvedeny na obalu většiny běžných potravin. Musí být uvedeny srozumitelně, v českém jazyce a nesmí zákazníka klamat. Není ale stanoveno, kde mají být umístěny,“ řekla serveru peníze mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martina Šmídtová.
U lihovin, vína, octa, nebaleného pečiva, stejně jako nebaleného čerstvého ovoce a zeleniny, nejsou tato data potřeba. Jde totiž o potraviny nepodléhající zkáze. Těžko si lze například představit datum minimální trvanlivosti u archivního vína, upozorňuje Šmídtová. Připouští, že někdy je těžké tyto údaje najít. Vždy ale na nich musí být uvedeno, do kdy je třeba potraviny spotřebovat a to slovy“spotřebujte do“, nebo „minimální trvanlivost do“.
U potravin je tedy třeba přesně rozlišovat mezi datem použitelnosti a datem jejich minimální trvanlivosti. Jde o to, že potraviny s datem minimální trvanlivosti lze podle Šmídtové prodávat i po uplynutí této lhůty. Musí být ale splněny tři základní podmínky. Potravina musí být zdravotně nezávadná, označená jako prošlá a umístěna odděleně od ostatních.
Prodej potravin s prošlým datem použitelnosti je zakázán, spotřebitel by je rozhodně neměl kupovat, a pokud je v nějakém obchodě najde, měl by na to v prvé řadě upozornit prodejce. Může ale také dát podnět ke kontrole SZPI. Prodejce, který prodává potraviny s prošlým datem použitelnosti, nebo neoddělí a přehledně neoznačí potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti, za to může dostat od SZPI pokutu.
Označení údajů na obalu musí být srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné a nezakryté. Jak upozorňuje Jan Mišurec, tiskový mluvčí společnosti TUV SUD Czech, s.r.o., která se zabývá inspekcí, certifikací výrobků a služeb, zákazníkyby také mělo zajímat složení kupovaných potravin. Etiketu, na které je to uvedeno, by měli bez problémů přečíst. Měly by na ní být uvedeny například alergenní složky, nebo jakékoliv podobné látky, které byly při jejich výrobě použity. To má význam hlavně pro lidi, kteří vyžadují speciální výživu. Zvláštní kategorii tvoří diabetici. Část potravin a nápojů zase není vhodná pro děti.
U některých potravin ovšem najdete údaje, zejména o jejich trvanlivosti jen s velkými obtížemi, a pokud nakonec uspějete, jsou nečitelné. „Údaje na mnoha výrobcích jsou kvůli technice zpracování obalu v přehybech, kde je mnohdy spotřebitel ani nenajde. Často jsou opravdu malé a na cukrovinkách, sýrech či jiných produktech, často zcela nečitelné. Některé obchody ale disponují zvětšovacími skly, díky nimž si je možné tyto informace lépe přečíst,“ upozorňuje Mišurec.
Pokud tedy spotřebitelé na potravinářském výrobku nezbytné údaje, zejména o datu jeho použitelnosti a minimální trvanlivosti, nebo jejich složení nenajdou, měli by si vybrat podobný výrobek, u něhož jsou uvedené údaje v pořádku a čitelné a nikdo se je tak nesnaží oklamat. Ušetří tím čas, někdy i peníze, nebo dokonce i zdraví.
Setkáváte se často s prošlými potravinářskými výrobky nebo s obaly, z nichž není možné vyčíst, jaká je minimální doba jejich použitelnosti nebo trvanlivosti? Napište nám o tom!
Sdílejte článek, než ho smažem