Neprávem odhlášený rozhlas či televize stojí tisíce korun

Neprávem odhlášený rozhlas či televize stojí tisíce korun
Odhlásit se od placení rozhlasových a televizních poplatků není jednoduché. Stačí, abyste měli mobil s rádiem či počítač s televizní kartou a poplatky musíte platit dál. Neoprávněné odhlášení rádia či televizoru stojí pět, respektive deset tisíc korun.

I v mobilu se může skrývat důvod, proč musíte platit rozhlasové poplatky. Stačí v něm mít rozhlasový FM tuner. I kdybyste doma žádné jiné rádio neměli, museli byste měsíční poplatek 45 korun uhradit. Podobné je to s poplatky za televizi. Televizor mít nemusíte, stačí, když doma máte počítač s televizní kartou, která umožňuje příjem televizního signálu. Měsíční účet je 135 korun. Pokud povinnost porušíte a poplatky neplatíte, hrozí vám pokuta u rozhlasu pět tisíc korun, u televize deset tisíc korun.

U placení poplatků platí jakási presumpce viny. Předpokládá se, že kdo má zaveden elektrický proud, poslouchá rozhlas a sleduje televizi. Pokud vlastník elektroměru nemá žádný z obou přístrojů, musí to potvrdit v čestném prohlášení, které mu pošlou Český rozhlas či Česká televize.

Foto: Dreamstime

Podle René Zavorala, který šéfuje odbor marketingu a public relations Českého rozhlasu (ČRo), eviduje aktuálně tato instituce téměř 3,1 milionu aktivních poplatníků z řad domácností a 125 tisíc právnických či podnikajících fyzických osob. Domácnosti platí 45 korun bez ohledu na počet přijímačů. Podnikatelé naopak hradí poplatek za každé rádio, který mají nahlášeno přibližně 580 tisíc. Stejné pravidlo platí i pro televizní poplatky

Počet televizorů v českých domácnostech je ještě vyšší. Jak uvedl mluvčí České televize (ČT) Ladislav Štícha, televizní poplatek platí asi 3,43 milionu domácností. Na 55 tisíc právnických osob a podnikatelů hradí poplatky za dalších 220 tisíc televizních přijímačů. Platit je třeba i za televizi upravenou jako průmyslovou televizi, nebo k vysílání videopořadů.

Za rozhlasový přijímač se považuje i FM tuner v mobilu, nebo počítač, kde může být použita DVB-T karta, ale také radiomagnetofony, autorádio, radiobudíky, případně přehrávač MP3, nebo discman, který umožňuje poslech rozhlasu.

Televizní poplatek by ovšem měli platit i ti, kteří nevlastní televizor, ale mají v počítači zabudovánu televizní kartu, USB televizní tuner nebo využívají televizi fungující přes internet (IPTV).

Za televizní přijímač není považován osobní počítač bez televizní karty, nebo mobilní telefon. Výjimkou jsou mobilní telefony 3. generace, schopné přijímat například televizní vysílání systému DVB-H.

Rozhlasový nebo televizní přijímač je třeba přihlásit do patnácti dnů od doby, kdy je poplatník získal. V podobné lhůtě by je měl také odhlásit. A to buď on-line na webech Českého rozhlasu nebo televize, nebo na poště prostřednictvím plateb SIPO.

Poplatky lze platit buď přímo na účet obou institucí, nebo přes SIPO, což je pohodlnější a daleko častější.

Na SIPO najdete tři důvody pro odhlášení obou přijímačů. V prvním případě již uživatel nevlastní nebo neužívá rozhlasový či televizní přijímač nebo jiná zařízení, které za ně mohou být považována. Nebo se přestěhoval do společné domácnosti a žije s někým, kdo již za rozhlas či televizi platí. Třetí kategorii tvoří osvobození od těchto poplatků ze zdravotních nebo sociálních důvodů.

Za rozhlas či televizi nemusí platit osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí či oboustrannou hluchotou. Od obou poplatků jsou osvobozeni i jednotlivci, nebo více osob v jedné domácnosti s čistým příjmem, respektive součtem čistých příjmů, který je za uplynulé kalendářní čtvrtletí nižší než 2,15násobek životního minima. Vše je třeba doložit – buď průkazkou ZTP, nebo potvrzením o výši příjmů.

Od placení rozhlasových či televizních poplatků jsou osvobozeny rovněž osoby s diplomatickou imunitou, cizinci, kteří nemají trvalý nebo dlouhodobý pobyt v ČR, provozovatelé těchto vysílání, členové rady pro rozhlasové a televizní vysílání, držitelé potřebných licencí, ale také třeba školy.

Rozhlasové i televizní poplatky je třeba zaplatit i za měsíc, kdy přijímače odhlásíte. Česká televize či rozhlas si odhlášky prověřuje. Pokud někdo uvedl, že již neužívá rozhlasový nebo televizní přijímač, budou od něj tyto instituce nejspíš vyžadovat čestné prohlášení. Podvádět se kvůli vysokým pokutám nevyplácí.

Česká televize vyzvala podle Štíchy od roku 2007 k zaplacení pokuty přes 13 tisíc uživatelů neevidovaných televizních přijímačů. Získala tak od nich přes 75 milionů korun. Český rozhlas serveru www.penize.cz stejnou statistiku neposkytl.

Kontrolory, kteří prověřují, zda někdo neposlouchá na černo rozhlas nebo televizi, nikdo do domu či bytu pustit nemusí. Jak při této práci postupují, obě instituce i z tohoto důvodu logicky tají. Tvrdí, že neodporují zákonům a přitom jsou dostatečně účinné. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2010 8:56, zdehof

Nechápu, proč se vybírá další daň na televizní a rozhlasové vysílání.
To politické školení mužstva které produkují naše tzv. média veřejné služby, je k nezhlédnutí. Popravdě nevím za co to vlastně jako platíme, když je to vlastně daň na státní propagandu.

Přece pokud je potřeba nějaká veřejná služba ( hlášení katastrof, upozornění potřebná pro stát ) , je možné zachytit v rámci vysílací licence povinně pro všechny stanice tuto službu.

Jsem za zrušení poplatků a prodeje ČT a ČR, nejlépe po jednotlivých kanálech a samostatně prodat budovy. Hned bude několik miliardek, na zalátání kousíčku státního tunelu.

Bude to celé nejméně problematický prodej a hned se zjistí, že většina budov a lidí v televizi a rozhlase je k ničemu. Nakonec ať si to Janeček koupí a provozuje sám.

+68
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žárovkám v EU odzvonilo. Na řadě jsou sprchy a televize

12. 2. 2010 | Zuzana Kleknerová | 11 komentářů

Žárovkám v EU odzvonilo. Na řadě jsou sprchy a televize

Bruselští úředníci sestavují nový "seznam ohrožených druhů". Nefigurují v něm ještěrky, motýli, velryby, ba ani pandy. Jde o seznam neekologických výrobků, které mají do několika let... celý článek

Měly by se zrušit poplatky za televizi a rozhlas?

8. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 38 komentářů

Měly by se zrušit poplatky za televizi a rozhlas?

Poplatky, resp. daň za televizi a rozhlas musí platit všichni, kdo mají doma elektřinu a neřeknou, že nemají televizi či rádio. V Senátu se opět objevil návrh na jejich zrušení. Měly... celý článek

Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů

12. 11. 2008 | Eva Sovová | 14 komentářů

Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů

Chudobou trpí v Česku přes 280 tisíc lidí. Potíže vyjít s příjmy má každý měsíc zhruba 7,5 procenta českých rodin. Největší zátěží domácností jsou výdaje na bydlení, splácení hypoték... celý článek

Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry

27. 10. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry

Ovládání bankovního účtu přes televizi v Česku zavedla Poštovní spořitelna ve spolupráci s Telefonicou O2. Všichni jejich klienti teoreticky mohou účet ovládat z obývacího pokoje pomocí... celý článek

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

21. 3. 2008 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Jak si změnit SIPO při přechodu k jiné bance

Více než 40 let používají Češi SIPO, Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva. Platí jím koncesionářské poplatky i služby organizacím. S tím, jak se na tuzemském trhu rozšiřuje nabídka... celý článek

Partners Financial Services