Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 1. 2. 2010
Okradli vás? Za nové doklady zaplatíte pár set korun.
Částky za obstarání ztracených či odcizených dokladů nejsou v Česku zrovna nejnižší. Za duplikáty vydáte minimálně stokoruny, někdy i tisícikoruny. Záleží na tom, kolik dokladů a platebních karet najednou vám odcizili. Proti ztrátě je ale možné se pojistit.

Poplatky, za které si znovu obstaráte doklady, jako třeba občanský průkaz, cestovní pas, nebo řidičský průkaz, nejsou sice na první pohled horentní, chudším občanům ale mohou přesto udělat určitý průvan v peněžence. Proti ztrátě řady dokladů, což je aktuální hlavně u platebních či dalších karet, se občan může pojistit. I tak vás jejich opětné obstarání stojí hodně času a někdy i stresu.

Ztrátu občanského průkazu je třeba ohlásit do 15 dnů na obecním úřadě s rozšířenou působností v místě trvalého bydliště, nebo na policii. Cestu na úřad není radno odkládat. Může se totiž jinak stát, že si poberta na cizí občanku rychle půjčí třeba i několik set tisíc korun. Nebo původního majitele díky ukradenému občanskému průkazu zatáhne do jiného problému.

Vyřízení nového občanského průkazu, včetně těch ztracených či odcizených, stojí na obecním úřadě sto korun plus poplatek za fotografii. Tu je třeba přiložit k žádosti o občanku se strojově čitelnými údaji. To je nejčastější typ dnes vydávaných občanských průkazů. Pokud ve výjimečných případech ještě žádáte, na kratší dobu, o starý typ občanského průkazu, tedy bez strojově čitelných dat, potřebujete dvě fotografie.

Nový občanský průkaz je možné získat do 30 dnů poté, kdy příslušnému obecnímu úřadu předložíte všechny nutné doklady (žádost o vydání občanského průkazu, rodný, případně křestní list, doklad o rodném listě, pokud není rodné číslo uvedeno na jiném předkládaném dokladu, potvrzení o občanském průkazu, které občan dostane při nahlášení ztráty, odcizení, nebo zničení občanského průkazku).

Obstarání nového cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a nosičem dat s biometrickými prvky (fotografií a otisky prstů) přijde na tuzemském obecním úřadě (zpravidla v místě bydliště) na 600 korun, u dětí do 15 let se platí 100 korun. Na českých zastupitelských úřadech v zahraničí stojí vydání nového pasu 1200 korun, respektive 400 korun u dětí. Součástí biometrických údajů je fotografie, kterou pořídí úředník při podání žádosti. Občan se proto musí dostavit vždy osobně. Komu stačí pas jen s půlroční dobou platnosti, třeba proto, že jej potřebuje vydat rychleji než za standardních 30 dní, na zastupitelských úřadech pak dříve než za 120 dnů, může požádat o pas bez strojově čitelných údajů a biometrických prvků. Vydání takového pasu je ale podstatně dražší. Vyjde na 1500 korun, u dětí do 15 let na tisícovku. V cizině na zastupitelských úřadech stojí 1600 a 1100 korun. (Další informace k vydávání občanských průkazů a pasů najdete na www.mvcr.cz/clanek/osobni-doklady.aspx).

Také pro nový řidičský průkaz je třeba dojít na obecní úřady v místě trvalého bydliště. O jeho odcizení je třeba informovat Policii ČR, při ztrátě to sice není nutné, úřady to ale doporučují. Vydání nového řidičského průkazu či mezinárodního řidičáku do 20 dnů stojí 50 korun, do pěti dnů 500 korun. K tomu je rovněž nutné počítat s výdaji za fotografii (35x45 mm). (Více www.ridicske-prukazy.info/ztrata-odcizeni-poskozeni-zniceni.html).

Pokud občan ztratí „elektronickou tramvajenku“, například pražskou Opencard, měl by si nejprve nechat zablokovat její užívání. To lze nejjednodušeji přes speciální telefonní linku magistrátu 210 028 111 nebo osobně v zákaznickém centru Opencard v pražském paláci Adria, kde také může získat za 200 korun na počkání novou kartu. Podle informace z callcentra Opencard se to ale netýká karet s kontaktním čipem, za jejich vydání se platí 500 korun. Také užívání ztracené Plzeňské karty je třeba co nejrychleji zablokovat, a to na telefonním čísle Zákaznického centra Plzeňských městských dopravních podniků 378 037 486. Nejpozději druhý den je ale třeba tuto blokaci potvrdit v tomto centru na Denisově nábřeží 12, nebo v dalším centru na Západočeské univerzitě. Za vystavení duplikátu zaplatí občan 170 korun.  

Za duplikát ztraceného průkazu zdravotního pojištění se neplatí nic, ztrátu je ale třeba ohlásit do 8 dnů zdravotní pojišťovně.

Velmi citlivá může být ztráta či krádež a následné zneužití platební karty. Proto je třeba její použití, co nejrychleji zablokovat. To je díky novému zákonu o platebním styku, který platí od loňského listopadu, bezplatné. Vydání nové karty ale něco stojí. Komerční banka si podle sazebníku účtuje za duplikát podle typu karty 130 až 250 korun, ČSOB 250 korun. V České spořitelně zaplatíte za vydání náhradní karty podle jejich typu 100 až 200 korun.

U největších domácích finančních institucí zablokujete karty na těchto telefonních číslech:

Česká spořitelna 800 207 207

ČSOB800 300 300

Poštovní spořitelna+420 495 800 121

Komerční banka +420 955 512 230.

 

Do listopadu loňského roku banka odpovídala za škody až od doby, kdy klient požádal o blokaci karty. Veškeré ztráty do té doby hradil klient. Nyní činí maximální ztráta klienta, způsobená zneužitím karty 150 eur (aktuálně v přepočtu asi 3900 korun). Řada bank ve spolupráci s pojišťovnami nabízí proti ztrátě platebních, nebo kreditních karet speciální pojištění které často kryje i ztrátu dokladů, klíčů či například i zneužití mobilního telefonu. Cena takového pojištění ke kartě může stát podle jeho typu kolem sta, ale také až 1300 korun.

Pojištění proti ztrátě dokladů nabízejí i některé pojišťovny. Například Česká pojišťovna jej nabízí v rámci pojištění domácnosti. Pokud pak zloději pojištěnému ukradnou doklady z domu, nebo o ně přijde při přepadení na ulici, může náklady na jejich opětovné pořízení uplatnit jako náhradu škody, říká tiskový mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. U Allianz pojišťovny jsou podle mluvčí Pavly Pasekové v rámci pojištění domácnosti pojištěny i osobní doklady, a to proti krádeži vloupáním nebo přepadení. Při uplatnění podobné pojistné události by pojišťovna hradila náklady na znovupořízení osobních dokladů (nikoliv tedy například ušlý zisk).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

občanský průkaz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

26. 9. 2008 | Věra Tůmová

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

Krádeži či ztrátě vždy zabránit nelze. Pokud se zmizelý předmět najde, může se k původnímu majiteli zase vrátit, jestliže nálezce dokáže identifikovat, komu věc patří. Identifikaci... celý článek

Co vše se dá pojistit z obýváku

22. 8. 2008 | Věra Tůmová

Co vše se dá pojistit z obýváku

Kdo se chce vyhnout „pojišťovákům“ a potřebuje se pojistit, už má dnes i jiné možnosti. Stačí mu na to počítač s internetem či telefon tak, jak to je již běžné v cizině. Podívali jsme... celý článek

Jak nepřijít o dovolené o stovky korun

23. 7. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak nepřijít o dovolené o stovky korun

Před dovolenou se vyplatí kromě balení kufrů věnovat čas i vlastní domácnosti, která zůstane na pár týdnů prázdná. Ušetřit se tím dají nemalé peníze za vodu a elektřinu a předejít se... celý článek

Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet

16. 5. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Co přináší vylepšování pojistek u platebních karet

Pojištění platební karty proti zneužití už nemusí krýt pouze finanční ztráty, které zloděj majiteli karty způsobí. Vztahuje se už i na úhradu nákladů spojených se ztrátou dokladů či... celý článek

Partners Financial Services