Jak dobře vybrat jazykový kurz

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 3. 6. 2009
Češi investují hlavně do kurzů angličtiny. Pobytové jazykové kurzy, kterými lze prohloubit znalost cizí řeči nejlépe, přijdou v tuzemsku za týden na osm tisíc. Na zahraniční kurzy se vyplácí jet alespoň na dva týdny, které stojí 20 až 30 tisíc korun.
Jak dobře vybrat jazykový kurz

Nejefektivněji lze podle odborníků prohlubovat jazykové znalosti na intenzivních pobytových kurzech v zahraničí ale i v Česku. Týdenní tuzemské pobytové kurzy stojí od 5 do 8 tisíc korun. Cena zahrnuje ubytování, stravování, studijní materiály a zpravidla výuku v rozsahu 35 až 45 hodin. Většinou jde o školní vyučovací hodinu v délce 45 minut, některé kurzy ale mají lekce šedesáti minutové.

Jaké kapesné si vzít na jazykové kurzy angličtiny do zahraničí

Do Anglie: alespoň 90 až 120 liber na týden podle charakteru kurzu, nejsou-li výlety v ceně kurzu, počítejte s 20 až 30 librami na jeden celodenní výlet
Do USA a Kanady: je vhodné mít nejméně 700 amerických dolarů a 600 kanadských dolarů na měsíc
Na Nový Zéland, do Austrálie a JAR: je vhodné mít nejméně 600 dolarů na měsíc
zdroj: CK INTACT

Při výběru intenzivního pobytového kurzu pořádaného v Česku je dobré si všímat hlavně toho, zda se český lektor střídá ve výuce s rodilým mluvčím a kolik může být maximálně ve skupině studentů. Vyplatí se zeptat i na to, jaké metody se budou při výuce jazyka používat a jakou mají lektoři kvalifikaci. Při porovnání cen je dobré přihlížet i k tomu, zda výuka probíhá již v den příjezdu či odjezdu. Většina tuzemských kurzů nebývá zakončená zkouškou, z některých si však absolvent odnese osvědčení.

U zahraničních kurzů jazykoví specialisté doporučují absolvovat alespoň dvoutýdenní výuku, která přijde na 20 až 30 tisíc korun. Největší zájem mají Češi tradičně o angličtinu. „ Kurzy anglického jazyka tvoří 80 procent všech zahraničních jazykových kurzů,“ říká Karel Klusák, specialista na studium v zahraničí z CK INTACT. Následují kurzy němčiny, francouzštiny, španělštiny, ale také italštiny a ruštiny. Podle Klusáka je vždy lépe, když si každý vybere kurz s přihlédnutím ke svému věku. Školy organizují totiž intenzivní kurzy zacílené na dospělé, zralé klienty a speciálně na mladší ročníky.

Podstatná kritéria pro výběr zahraničního kurzu:

  • země a typ města
  • věková kategorie, pro kterou je kurz určený
  • délka kurzu, počet lekcí týdně, délka jedné lekce
  • počet studentů ve třídě, průměrný věk studentů
  • obvyklé národnostní složení studentů
  • celková cena kurzu

Deset stupňů jazykové úrovně:

  1. Naprostý začátečník - nedokáže ústně komunikovat, chápe a vyslovuje jen zcela základní výrazy.
  2. Nepravý začátečník - dokáže ústně používat omezenou základní slovní zásobu v předem známých situacích.
  3. Začátečník - dokáže ústně formulovat nepřesné věty v omezeném množství situací.
  4. Pokročilý začátečník - formuluje věty s častými chybami v obecných situacích, plynnost projevu je nízká, komunikuje s námahou.
  5. Mírně pokročilý student - komunikuje ústně v obecných situacích, z projevu je zřejmý celkový smysl sdělení, posluchač nebo čtenář musí dávat pozor, aby porozuměl.
  6. Středně pokročilý student - úspěšně ústně komunikuje v širokém rozsahu situací a kontextů. Posluchač musí jeho projev pečlivě sledovat.
  7. Velmi pokročilý student - úspěšně ústně komunikuje ve většině kontextů, vyjadřování je plynné a přesné. Občas může dojít k nedorozumění.
  8. Středně vyspělý student - ve většině kontextů se velmi plynně a přesně ústně vyjadřuje, jeho projev neklade na posluchače zvláštní nároky.
  9. Téměř vyspělý student - vysoká úroveň plynného a přesného ústního vyjadřování, výjimečně má potíže v neznámých kontextech. Posluchač chápe jeho projev bez obtíží.
  10. Vyspělý student - plynností a přesností ústního projevu se blíží rodilému mluvčímu.
    zdroj: CK INTACT

Čtrnáctidenní letní kurzy pro mládež v Anglie s ubytování v rodině a plnou penzí včetně dopravy stojí například 20 až 30 tisíc, s ubytováním na koleji 25 až 45 tisíc korun. Dospělého přijde měsíční intenzivní kurz v Anglii s ubytováním v rodině s polopenzí minimálně na 30 tisíc korun. Cena závisí na tom, kolik je ve třídě studentů a jaký objem výuky studenti absolvují. K tomu je potřeba přičíst i další náklady na dopravu a kapesné. Populární destinací je také Malta, kde kurzy přijdou o 5 tisíc levnější. „Letenka na Maltu bývá ale v létě dražší než do Anglie, takže rozdíl není velký,“ říká Karel Klusák.

Při výběru zahraničního intenzivního kurzu je dobré se zajímat i to, jaký má škola kredit. „Důležité je, zda daná škola patří do uznávané asociace, která má na svoje členy kvalitativní nároky. V Británii jsou to například školy uznané Britskou radou (British Council). Existují i školy, které nejsou uznány Britskou radou, výuka v nich může být sice levná, ale úroveň kurzu nízká. Téměř v každé zemi existuje profesní sdružení, které vymezuje určitý minimální standard a garantuje kvalitu výuky,“ upozorňuje Karel Klusák.

„Letos je cenově výhodná Británie díky poklesu hodnoty britské libry, zatímco ceny kurzů v Irsku a na Maltě jsou vyšší než v minulosti a blíží se cenám v Anglii. Velmi dobré ceny nabízí školy v Kanadě a Austrálii, stejně tak Nový Zéland a USA,“ přibližuje Karel Klusák.

Jazykově nejpřínosnější bývají podle odborníků kurzy zakončené mezinárodní zkouškou. „Tyto kurzy jsou zpravidla delší, trvají nejméně měsíc, obvykle tři měsíce,“ říká Karel Klusák. Tříměsíční kurz zakončený cambridgeskou zkouškou FCE stojí například v Austrálii okolo 33 tisíc korun, v Anglii 46 tisíc a osmi týdenní kurz na Maltě 21,5 tisíc korun. „Vedle kurzovného si ale řada škol účtuje ještě registrační poplatky, poplatky za zajištění ubytování, cenu ubytování, někdy i učebnice, takže porovnávat jen cenu školného může být zavádějící,“ poznamenává Karel Klusák.

Každý občan EU by měl podle vizí odborníků ovládat kromě své mateřštiny alespoň dva cizí jazyky, nyní má takové jazykové znalosti zhruba třetina evropské populace. Alespoň tři cizí řeči ovládá okolo 11 procent obyvatel Evropy. Vyplývá to ze studie nazvané Evropané a jazyky. Jazykové znalosti Evropanů dále stoupají. „Zatímco v roce 2001 dokázalo v jedné cizí řeči dobře komunikovat 47 procent občanů Evropské unie, o pět let později to bylo již 56 procent populace Evropské unie,“ uvádí studie.

Jaký je mnohojazyčný Evropan:

  • mladý, dobře vzdělaný, který používá cizí jazyky z pracovních důvodů a má motivaci se učit,
  • nebo ještě student, který se narodil v jiné zemi, než kde bydlí

    Nejpoužívanějším jazykem Evropanů je angličtina, kterou zvládá zhruba 51 populace, více než třetina Evropanů hovoří německy a 26 procent francouzsky. Tři čtvrtiny občanů Evropské unie zastává názor, že by se děti měly jako první cizí jazyk učit angličtinu.
    zdroj: studie Evropané a jazyky, 2006
    Užitečné odkazy: www.jazykovky.cz, www.jazyky.com, www.jazykove-skoly.cz

Chystáte se letos v létě prohlubovat své jazykové znalosti? Kolik jste ochotní investovat do jazykového vzdělávání? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

kurzy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo v Česku vydělává nejvíc

22. 5. 2009 | Eva Sovová, Jan Stuchlík | 23 komentářů

Kdo v Česku vydělává nejvíc

Z lidí, kteří pracují s penězi druhých, vydělávají nejvíce analytici finančních trhů. Největší mzdy jsou v Praze. To ale neplatí pro pojišťováky, kteří se mají nejlépe na Pardubicku. celý článek

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

2. 1. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

Přestože hrubé nominální mzdy rostly v roce 2008 o 9,1 procenta, kupní síla vzrostla od ledna do června jen o 1,9 procenta. Prohlubují se rozdíly v příjmech mezi jednotlivými kraji... celý článek

Jak chytře naspořit dítěti na studia

5. 9. 2008 | Eva Sovová, Petr Čermák | 19 komentářů

Jak chytře naspořit dítěti na studia

Naspořit v průběhu příštích 15 let na vysokoškolská studia dnešního tříletého potomka znamená měsíčně odkládat do fondů 1400 korun, na spořicí účty 1800 korun. Při tříprocentní inflaci... celý článek

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

28. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

Čeští učitelé mají k dispozici novou učebnici pro výuku ekonomické a finanční gramotnosti. Pomocí her a úkolů mohou žáky naučit, jak funguje ekonomika a jak se dá hospodařit s rodinným... celý článek

Litujeme, jste pro nás starý!

21. 12. 2007 | Táňa Chadrabová | 47 komentářů

Litujeme, jste pro nás starý!

V inzerátech se to dnes hemží nabídkami na práci v mladém a dynamickém kolektivu. Jinými slovy tím firmy říkají: „Starší lidi nechceme.“ Komu je nad padesát a snaží se dostat na přijímací... celý článek

Partners Financial Services